Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Κόσμος Φίδια: Ο θανατηφόρος παγκόσμιος φόρος αίματος και η ανεπαρκής διανομή αντιγόνου

Κόσμος Φίδια: Ο θανατηφόρος παγκόσμιος φόρος αίματος και η ανεπαρκής διανομή αντιγόνου

"Αντιδηλητήριο υπάρχει για όλα αυτά τα είδη, αλλά η πρόληψη του θανάτου από δάγκωμα φιδιού εξαρτάται όχι μόνο από την ύπαρξη αντιδηλητηρίου, αλλά και από τη διάδοσή του στις αγροτικές περιοχές και την ικανότητα του συστήματος υγείας να παρέχει φροντίδα στα θύματα με δευτερογενείς επιπλοκές, όπως νευροτοξική αναπνευστική ανεπάρκεια ή οξεία νεφρική βλάβη που απαιτεί αιμοκάθαρση", δήλωσε ο καθηγητής Franklin.

Κόσμος Φίδια: Μια παγκόσμια μελέτη, που δημοσιεύεται τώρα στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 63.000 άνθρωποι πεθαίνουν από δαγκώματα φιδιών κάθε χρόνο, καθώς τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν φτάνουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Ο καθηγητής Richard Franklin από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας, Ιατρικών και Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου James Cook δήλωσε ότι η μελέτη εξέτασε τα δαγκώματα φιδιών το 2019. Είπε ότι δύο άνθρωποι πέθαναν στην Αυστραλία εκείνο το έτος από δαγκώματα φιδιών σε αντίθεση με περισσότερους από 51.000 θανάτους στην Ινδία. “Διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των θανάτων από δηλητηριάσεις φιδιών σημειώθηκε στη Νότια Ασία, (η περιοχή από το Αφγανιστάν έως τη Σρι Λάνκα, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, της Ινδίας και του Μπαγκλαντές) με την υποσαχάρια Αφρική να έχει τους δεύτερους περισσότερους θανάτους”, δήλωσε ο καθηγητής Franklin.

Στην Αφρική, η Νιγηρία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 1.460 καταγεγραμμένους θανάτους. Ο καθηγητής Franklin δήλωσε ότι μετά από ένα δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού, η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται εάν δεν χορηγηθεί αντιβιοτικό εντός έξι ωρών. “Ωστόσο, στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, πολλοί αναζητούν παραδοσιακούς θεραπευτές ή προσέρχονται σε κλινικές με ανεπαρκή εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων από δάγκωμα φιδιού ή με έλλειψη αντινύσματος για τη χορήγηση σωτήριας θεραπείας. “Τα θύματα που φτάνουν σε νοσοκομείο συχνά δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αιμοκάθαρση, αναπνευστήρες και μεταγγίσεις αίματος, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του δηλητηριασμού”, δήλωσε ο καθηγητής Franklin. Είπε ότι στην Ινδία το 90% των δαγκωμάτων φιδιών προέρχεται από τέσσερα είδη – το κράιτ, την οχιά του Ράσελ, την πριονωτή οχιά και την ινδική κόμπρα.

“Αντιδηλητήριο υπάρχει για όλα αυτά τα είδη, αλλά η πρόληψη του θανάτου από δάγκωμα φιδιού εξαρτάται όχι μόνο από την ύπαρξη αντιδηλητηρίου, αλλά και από τη διάδοσή του στις αγροτικές περιοχές και την ικανότητα του συστήματος υγείας να παρέχει φροντίδα στα θύματα με δευτερογενείς επιπλοκές, όπως νευροτοξική αναπνευστική ανεπάρκεια ή οξεία νεφρική βλάβη που απαιτεί αιμοκάθαρση”, δήλωσε ο καθηγητής Franklin. Είπε ότι ο ρυθμός θανάτων από δαγκώματα φιδιών παγκοσμίως μειώνεται, αλλά αναμένεται ακόμη να ξεπεράσει τις 68.000 το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού. “Οι παρεμβάσεις για την εξασφάλιση ταχύτερης χορήγησης αντιδηλητηρίου πρέπει να συνδυαστούν με προληπτικές στρατηγικές, όπως η αυξημένη εκπαίδευση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας στις αγροτικές περιοχές. “Η εξασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης σε αντιβιοτικά σε όλες τις αγροτικές περιοχές του κόσμου θα έσωζε χιλιάδες ζωές και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μεγαλύτερες επενδύσεις για την επινόηση και την κλιμάκωση αυτών των παρεμβάσεων”, δήλωσε ο Δρ Φράνκλιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών για δάγκωμα από φίδι ή σκορπιό

Οδηγός για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα της σφήκας, μέλισσας, σκορπιού &Φιδιού

Ερπετά απειλούνται με εξαφάνιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon