Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός τεστ: Πως θα διατεθούν στις φτωχές χώρες

Κορωνοϊός τεστ: Πως θα διατεθούν στις φτωχές χώρες

Κορωνοϊός τεστ: Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι 120 εκατομμύρια ταχείες διαγνωστικές δοκιμές Covid θα είναι διαθέσιμες σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με χαμηλό κόστος. Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εφαρμογή ταχείων δοκιμών μέχρι στιγμής, και είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς συνεργασίας. Αυτή είναι η ιστορία του τι κατέστησε δυνατή.

“Είναι απόδειξη ότι συνεργαζόμενοι σε μια τεράστια παγκόσμια κλίμακα, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ζωτικό νέο εργαλείο για να βοηθήσουμε στον περιορισμό και την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό δεν είναι μόνο μια νέα δοκιμή – είναι τα χρήματα και το σχέδιο ανάπτυξης για να φτάσουμε όπου χρειάζεται, γρήγορα. Αυτή είναι η δύναμη της παγκόσμιας συνεργασίας. ” Αυτά ήταν τα λόγια του Peter Sands, Εκτελεστικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Ταμείου, σχολιάζοντας την είδηση ​​ότι εκατομμύρια δοκιμές Covid θα διατεθούν σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Αρχικά οι δοκιμές θα είναι διαθέσιμες σε 20 χώρες στην Αφρική, ξεκινώντας αυτόν τον μήνα. Με τα αποτελέσματα που παρέχονται σε μόλις 15-30 λεπτά, αυτά είναι ταχύτερα από άλλες δοκιμές και θα κοστίσουν μόνο 5 $, αν και αναμένεται ότι η τιμή αυτή θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.  Οι δοκιμές είναι η δημιουργία της Abbott Laboratories, μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ με εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και της SD Biosensor, με έδρα τη Δημοκρατία της Κορέας, οι οποίες έχουν τοποθεσίες στην Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα.

Το έργο τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις κυκλοφόρησε η γενετική αλληλούχιση για τον ιό. Σε σύγκριση με μοριακές εξετάσεις PCR που μπορούν να αναγνωρίσουν το γενετικό DNA του ιού, και δοκιμές αντισωμάτων που μπορούν να πάρουν αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη, αυτές οι ταχείες διαγνωστικές δοκιμές αντιγόνου (Ag RDTs) ανιχνεύουν ενεργή λοίμωξη αναγνωρίζοντας πρωτεΐνες αντιγόνου του ιού. Είναι εύχρηστα και φορητά, έχουν παρόμοια εμφάνιση με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

“Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία ρυθμίσεων, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι ή σε ρυθμίσεις χωρίς εξελιγμένη εργαστηριακή υποδομή για να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δοκιμών” εξηγεί ο Robert Matiru, Διευθυντής Διαχείρισης Προγράμματος της Unitaid.

Ένας συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Unitaid θα συνεργαστεί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (CDC) για να ξεκινήσει η διεξαγωγή των δοκιμών σε ολόκληρη την ήπειρο. Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην απόκριση Covid σε αυτές τις χώρες θα συνεργαστούν μαζί τους για να ενισχύσουν τις δοκιμές και τον εντοπισμό προσπαθειών για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου.

“Σε σύγκριση με τις τρέχουσες εργαστηριακές μοριακές δοκιμές (PCR) που είναι διαθέσιμες για το Covid-19, η ταχύτητα και η οικονομική προσιτότητα των Ag RDTs είναι μια αλλαγή-παιχνιδιού που επιτρέπει στις χώρες να αυξήσουν την ταχύτητα και τον όγκο των δοκιμών, της ανίχνευσης επαφών, της θεραπείας και της απομόνωσης. Ειδικά για ρυθμίσεις που δεν διαθέτουν πόρους », υποστηρίζει ο Robert.

Χρειάστηκαν συνολικά οκτώ μήνες για να είναι έτοιμες οι δοκιμές για την αγορά. Για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο έπρεπε να πληρούν ένα ισχυρό σύνολο κριτηρίων. “Το προϊόν πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της ΠΟΥ για καταχώριση έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει προδιαγραφές προφίλ προϊόντος-στόχου για την ενημέρωση της καταλληλότητας, της τεχνικής απόδοσης, της ποιότητας και της ασφάλειας του προϊόντος δοκιμής”, εξηγεί ο Robert. “Μόλις εγκριθούν, αυτές οι δοκιμές πρέπει να καταχωρηθούν για χρήση από ρυθμιστικές αρχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός σύμπτωμα ανοσμία: Σημάδι μόλυνσης από τον ιό

Κορωνοϊός τεστ αντισωμάτων: Πόσο αποτελεσματικό και ακριβείας είναι

Κορωνοϊός κρούσματα: Παράγοντας προβλέπει εστίες ιού πριν τα τεστ

Στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων θα αναπληρώνουν τα χαμένα ραντεβού εμβολιασμού

Θεμιστοκλέους: Με κριτήριο τη δεδομένη ετοιμότητα τους, στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής θα κινητοποιούνται για να αναπληρώνουν τα χαμένα ραντεβού, ώστε καμία δόση να μην πάει χαμένη.

Η Αυστρία εξαιρεί από ταξιδιωτική οδηγία την Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς σε σχέση με την πανδημία και εξαιρούνται από σήμερα από την ταξιδιωτική προειδοποίηση που έχει εκδώσει το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών και η οποία ισχύει για σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου.

Παπαευαγγέλου: Μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο 55% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Παπαευαγγέλου: Ο κυλιόμενος μέσος όρος στη χώρα είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα, είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, που σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμη παραπάνω η επιδημία.

Αποστάσεις με αποστολή SMS και χρονικό όριο στα καταστήματα

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Τις διαδικασίες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, αλλά και κλάδων παροχής υπηρεσιών, από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα μέτρα μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.

Μητσοτάκης για λιανεμπόριο: Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Μητσοτάκης: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτή ήταν η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς όπως είπε καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μητσοτάκης: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο

Μητσοτάκης: "Η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής για τον κορωνοϊό". Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των προστίμων και μέτρα στήριξης.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία ενόψει κακοκαιρίας

Πολιτική Προστασία: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη- Συντονισμός ενόψει κακοκαιρίας. Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.