Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός τεστ: Πως θα διατεθούν στις φτωχές χώρες

Κορωνοϊός τεστ: Πως θα διατεθούν στις φτωχές χώρες

Κορωνοϊός τεστ: Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι 120 εκατομμύρια ταχείες διαγνωστικές δοκιμές Covid θα είναι διαθέσιμες σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με χαμηλό κόστος. Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εφαρμογή ταχείων δοκιμών μέχρι στιγμής, και είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς συνεργασίας. Αυτή είναι η ιστορία του τι κατέστησε δυνατή.

“Είναι απόδειξη ότι συνεργαζόμενοι σε μια τεράστια παγκόσμια κλίμακα, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ζωτικό νέο εργαλείο για να βοηθήσουμε στον περιορισμό και την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό δεν είναι μόνο μια νέα δοκιμή – είναι τα χρήματα και το σχέδιο ανάπτυξης για να φτάσουμε όπου χρειάζεται, γρήγορα. Αυτή είναι η δύναμη της παγκόσμιας συνεργασίας. ” Αυτά ήταν τα λόγια του Peter Sands, Εκτελεστικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Ταμείου, σχολιάζοντας την είδηση ​​ότι εκατομμύρια δοκιμές Covid θα διατεθούν σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Αρχικά οι δοκιμές θα είναι διαθέσιμες σε 20 χώρες στην Αφρική, ξεκινώντας αυτόν τον μήνα. Με τα αποτελέσματα που παρέχονται σε μόλις 15-30 λεπτά, αυτά είναι ταχύτερα από άλλες δοκιμές και θα κοστίσουν μόνο 5 $, αν και αναμένεται ότι η τιμή αυτή θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.  Οι δοκιμές είναι η δημιουργία της Abbott Laboratories, μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ με εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και της SD Biosensor, με έδρα τη Δημοκρατία της Κορέας, οι οποίες έχουν τοποθεσίες στην Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα.

Το έργο τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις κυκλοφόρησε η γενετική αλληλούχιση για τον ιό. Σε σύγκριση με μοριακές εξετάσεις PCR που μπορούν να αναγνωρίσουν το γενετικό DNA του ιού, και δοκιμές αντισωμάτων που μπορούν να πάρουν αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη, αυτές οι ταχείες διαγνωστικές δοκιμές αντιγόνου (Ag RDTs) ανιχνεύουν ενεργή λοίμωξη αναγνωρίζοντας πρωτεΐνες αντιγόνου του ιού. Είναι εύχρηστα και φορητά, έχουν παρόμοια εμφάνιση με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

“Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία ρυθμίσεων, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι ή σε ρυθμίσεις χωρίς εξελιγμένη εργαστηριακή υποδομή για να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δοκιμών” εξηγεί ο Robert Matiru, Διευθυντής Διαχείρισης Προγράμματος της Unitaid.

Ένας συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Unitaid θα συνεργαστεί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (CDC) για να ξεκινήσει η διεξαγωγή των δοκιμών σε ολόκληρη την ήπειρο. Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην απόκριση Covid σε αυτές τις χώρες θα συνεργαστούν μαζί τους για να ενισχύσουν τις δοκιμές και τον εντοπισμό προσπαθειών για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου.

“Σε σύγκριση με τις τρέχουσες εργαστηριακές μοριακές δοκιμές (PCR) που είναι διαθέσιμες για το Covid-19, η ταχύτητα και η οικονομική προσιτότητα των Ag RDTs είναι μια αλλαγή-παιχνιδιού που επιτρέπει στις χώρες να αυξήσουν την ταχύτητα και τον όγκο των δοκιμών, της ανίχνευσης επαφών, της θεραπείας και της απομόνωσης. Ειδικά για ρυθμίσεις που δεν διαθέτουν πόρους », υποστηρίζει ο Robert.

Χρειάστηκαν συνολικά οκτώ μήνες για να είναι έτοιμες οι δοκιμές για την αγορά. Για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο έπρεπε να πληρούν ένα ισχυρό σύνολο κριτηρίων. “Το προϊόν πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της ΠΟΥ για καταχώριση έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει προδιαγραφές προφίλ προϊόντος-στόχου για την ενημέρωση της καταλληλότητας, της τεχνικής απόδοσης, της ποιότητας και της ασφάλειας του προϊόντος δοκιμής”, εξηγεί ο Robert. “Μόλις εγκριθούν, αυτές οι δοκιμές πρέπει να καταχωρηθούν για χρήση από ρυθμιστικές αρχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός σύμπτωμα ανοσμία: Σημάδι μόλυνσης από τον ιό

Κορωνοϊός τεστ αντισωμάτων: Πόσο αποτελεσματικό και ακριβείας είναι

Κορωνοϊός κρούσματα: Παράγοντας προβλέπει εστίες ιού πριν τα τεστ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ολλανδία λόγω της παραλλαγής omicron

Λιγότερο από το 6% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μία δόση. Η πανδημία της COVID-19 έχει στοιχίσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο.

Tα CDC είπαν ότι αναμένουν τον ταχύ εντοπισμό της παραλλαγής εάν εμφανιστεί στις Η.Π.Α.

Αμερικανοί και Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τα ευρήματά τους, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Omicron μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση. Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Moderna, Novavax και Pfizer, δήλωσαν ότι έχουν σχέδια να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους υπό το πρίσμα της εμφάνισης της omicron.

Παγκόσμιο σοκ η νέα παραλλαγή Omicron εν όψει Χριστουγέννων

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη περιόρισε τις πτήσεις από οκτώ χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκτακτη συνάντηση να παροτρύνουν και τα 27 έθνη του μπλοκ να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, με πολλά μέλη να το έχουν ήδη κάνει.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα 2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron

Μπόρις Τζόνσον μετάλλαξη Όμικρον: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει στοχευμένα και αναλογικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε άλλη μια ταξιδιωτική απαγόρευση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύουν για τους Αμερικανούς πολίτες και τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους, αλλά όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες πρέπει να είναι αρνητικοί πριν ταξιδέψουν.