Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Εμβόλια: Επίσκεψη του Θ. Πλεύρη και της Μ. Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός Εμβόλια: Επίσκεψη του Θ. Πλεύρη και της Μ. Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός Εμβόλια: Ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπ. Μίνα Γκάγκα πραγματοποίησαν στην Θεσσαλονίκη συναντήσεις με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες και τα ποσοστά εμβολιασμών που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών και τις ενέργειες που προωθούνται για την ενίσχυση του συστήματος με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μετέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες και τα ποσοστά εμβολιασμών που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών και τις ενέργειες που προωθούνται για την ενίσχυση του συστήματος με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, το μεσημέρι, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επισημάνθηκε η συμβολή της Εκκλησίας στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού καθώς και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας στους ιερούς ναούς.

Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Υπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος και με αναισθησιολόγους από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε έρθει εδώ, κλιμάκιο, και με την Αναπληρώτρια Υπουργό, την κ. Γκάγκα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι έχουμε έρθει προληπτικά. Δεν τίθεται καμία κουβέντα για περαιτέρω μέτρα» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένει χαμηλό.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι πως όσο απομακρύνεσαι από τα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται και μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Άρα πάμε εκεί, έχουμε δει τα νούμερα κι εκεί είναι ίδια η διαδικασία. Δεν τίθεται καμία παραπάνω κουβέντα, αλλά συνεννόηση πώς θα πείσουμε για περισσότερους εμβολιασμούς και τήρηση μέτρων. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση στο τραπέζι».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς υπογράμμισε ότι η Πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα επεκταθεί. «Για τους υγειονομικούς και όσους φροντίζουν ευάλωτες ομάδες, η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία. Δώσαμε την ευκαιρία να εμβολιαστούν με τη πρώτη δόση και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός, μετά τη συνάντησή της με τους αναισθησιολόγους, υπογράμμισε την έλλειψη ιατρών που παρατηρείται στη συγκεκριμένη ειδικότητα με αποτέλεσμα να προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις αλλά να βγαίνουν άγονες.

«Προχωράμε σε κάποιες λύσεις που θα κάνουν τους αναισθησιολόγους να αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη του Κράτους και του Υπουργείου- που την έχουν- να μπορούν να αμείβονται καλύτερα για το έργο που προσφέρουν και την εξοντωτική δουλειά που κάνουν επειδή είναι πολύ λίγοι. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να επιλέξουν ως ειδικότητα την αναισθησιολογία και να δώσουμε κίνητρα στους νέους αναισθησιολόγους να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έλλειψη αναισθησιολόγων υπάρχει παγκοσμίως και όχι μόνο στη χώρα μας» είπε η κυρία Γκάγκα.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού και απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας καθώς, όπως τόνισε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Μακεδονίας να ανεβαίνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας πολιτιστική Συνταγογράφηση:

Εκτάκτως Πλεύρης - Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη - Το εκρηκτικό επιδημιολογικό κοκτέιλ που τρομάζει τους ειδικούς

Πρώτη συνάντηση Πλεύρη με τους φαρμακοβιομήχανους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.