Πολιτική Υγείας

Κίνα: Οι δομές μηδενικής Covid της χώρας παίρνουν δεύτερες ζωές

Κίνα: Οι δομές μηδενικής Covid της χώρας παίρνουν δεύτερες ζωές

Κίνα: Από τότε που το Πεκίνο εγκατέλειψε ξαφνικά τα σκληροπυρηνικά μέτρα ελέγχου του ιού τον Δεκέμβριο μετά από σχεδόν τρία χρόνια, πόλεις σε όλη την Κίνα έχουν μείνει με δεκάδες χιλιάδες προσωρινές κατασκευές. 

Με την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» από την Κίνα, τα αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας και οι θάλαμοι δοκιμών επαναπροσδιορίζονται ως μίνι βιβλιοθήκες, σημεία ενημέρωσης ή ακόμα και στέγαση. Από τότε που το Πεκίνο εγκατέλειψε ξαφνικά τα σκληροπυρηνικά μέτρα ελέγχου του ιού τον Δεκέμβριο μετά από σχεδόν τρία χρόνια, πόλεις σε όλη την Κίνα έχουν μείνει με δεκάδες χιλιάδες προσωρινές κατασκευές. Μερικοί από τους θαλάμους δοκιμών μετάλλων ή πλαστικών που κάποτε ήταν πανταχού παρόντα σύμβολα της πολιτικής zero Covid έχουν βρει μια νέα ζωή ως μίνι φαρμακεία, καταφύγια ή σταθμοί πληροφοριών.

«Αντί να τα αφήνουμε άδεια, προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με άλλους τρόπους, ταιριάζουν με τον χρόνο και τον τόπο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της πόλης από το Σούζου, κοντά στη Σαγκάη. Ορισμένα περίπτερα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό έχουν μετατραπεί σε σημεία ενημέρωσης για τους νέους αφίξεις, προσφέροντας τους ευκαιρίες εργασίας ή νομικές συμβουλές σχετικά με εργασιακές διαφορές. Σε άλλα σημεία της πόλης, οι θάλαμοι έχουν επανατοποθετηθεί από το τοπικό προσωπικό θυρωρού για την αποθήκευση πιθανοτήτων και άκρων.

Οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα δαπάνησαν περίπου 200 δισεκατομμύρια γιουάν (29 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρόγραμμα δοκιμών που απαιτούνται για τη διατήρηση της μηδενικής Covid, σύμφωνα με τον τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τώρα επιθυμούν να αξιοποιήσουν σωστά τις περιττές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της έκρηξης της Covid τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ορισμένα μετατράπηκαν σε σταθμούς ιατρικής συμβουλής ή σημεία διανομής φαρμάκων για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία που πλημμύρισαν από ασθενείς. Άλλες από τότε έχουν μετατραπεί σε μίνι βιβλιοθήκες όπου οι κάτοικοι μπορούν να ανταλλάσσουν βιβλία.

Βιώσιμη χρήση

Στην Τζινάν, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, ορισμένες καμπίνες έχουν μετατραπεί σε «φιλόξενες καλύβες» όπου οι περαστικοί μπορούν να προφυλαχθούν από το κρύο, να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους ή ακόμη και να επωφεληθούν από το δωρεάν ζεστό νερό. Άλλα έχουν μετατραπεί σε σημεία εξυπηρέτησης του Ερυθρού Σταυρού, χώρους ανάπαυσης για οδηγούς παράδοσης ή σταθμούς διαλογής απορριμμάτων. Αλλά πολλοί πρώην θάλαμοι δοκιμών παραμένουν αχρησιμοποίητοι — τόσο πολύ που κάποιοι προσπαθούν να τους πουλήσουν στο Διαδίκτυο.

Στην Xianyu, την κύρια εφαρμογή της Κίνας για την πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων, διατίθενται προς πώληση από 100 έως 8.000 γιουάν (15 έως 1.200 $), ανάλογα με την κατάστασή τους. «Το δικό μας προέρχεται από μια εταιρεία που δεν το ήθελε πια», είπε ένας πωλητής. Η μοίρα των πρώην κέντρων καραντίνας και των αυτοσχέδιων νοσοκομείων όπου στάλθηκαν κάποτε θετικοί ή άρρωστοι Covid είναι πιο περίπλοκη λόγω του μεγέθους και του κόστους τους. Ορισμένα παραμένουν άδεια, άλλα άλλα έχουν μετατραπεί σε εφεδρικά νοσοκομεία με πρόσθετο εξοπλισμό και προσωπικό, για να ανακουφιστεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Αλλού στο Τζινάν, ένα πρώην αυτοσχέδιο κέντρο καραντίνας έχει μετατραπεί σε στέγαση για υπαλλήλους κοντινών εταιρειών. Διατίθενται συνολικά 650 βασικά δωμάτια με κρεβάτι, ντουλάπα, γραφείο, τηλεόραση και κλιματισμό. «Είναι καλό, επιτρέπει μια πιο βιώσιμη χρήση των πόρων», είπε ένας χρήστης του Weibo. Αλλά άλλοι δεν είναι τόσο πεπεισμένοι. «Τι γίνεται με το wifi, τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση;» έγραψε άλλος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Γαλλία εγκαταλείπει τα τεστ Covid για ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Κίνα λέει ότι 200 εκατομμύρια θεραπεύτηκαν ότι η πανδημία νικήθηκε "αποφασιστικά"

Ηλικιωμένοι στην Κίνα διαμαρτύρονται για τα μειωμένα οφέλη για την υγεία

Η Κίνα επιδιώκει τολμηρά βήματα για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις Αγαπηδάκη για τον κίνδυνο λεπτοσπείρωσης και εν όψει της επέλευσης της νέας κακοκαιρίας

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα. Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση».

Διυπουργική σύσκεψη εν όψει της νέας κακοκαιρίας

Πολιτική Προστασία: Με φόντο λοιπόν τη νέα κακοκαιρία, σε λίγη ώρα (στις 13.00) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Προτάσεις Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω "εξυγίανση" της Αθήνας

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε, επίσης, γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε τον στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

Παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον αγώνα δρόμου ενάντια στον παιδικό καρκίνο

3rd Olympic Health Run: Φέτος ο αγώνας είχε ως σύνθημα: "Τρέχουμε ενάντια στον παιδικό καρκίνο- Δώστε πίστη στον αγώνα των παιδιών για ζωή" και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο.