Πολιτική Υγείας

Κίνα: Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την “προστασία” ζωών καθώς η χώρα μάχεται το κύμα Covid

Κίνα: Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την “προστασία” ζωών καθώς η χώρα μάχεται το κύμα Covid

Οι λογοκριτές και τα φερέφωνα της Κίνας εργάζονται υπερωριακά για να παρουσιάσουν την απόφαση να καταργηθούν οι αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια, οι καραντίνες και τα αιφνιδιαστικά λουκέτα ως νίκη, ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Κίνα: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τη Δευτέρα τους αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για την προστασία ζωών στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την COVID-19 από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε δραματικά τα σκληρά μέτρα περιορισμού αυτόν τον μήνα. Έχοντας ως επί το πλείστον αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα βιώνει τώρα το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων στον πλανήτη μετά την απότομη άρση των περιορισμών που τορπίλισαν την οικονομία. Μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες. Πολλοί στον πληθυσμό παλεύουν τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ οι ιατρικές εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης πιέζονται από την εισροή μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ασθενών.

“Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της COVID-19 στην Κίνα αντιμετωπίζουν μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα”, δήλωσε ο Σι σε οδηγία, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. “Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την πατριωτική εκστρατεία υγείας με πιο στοχευμένο τρόπο… να οχυρώσουμε μια κοινοτική γραμμή άμυνας για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων”, είπε ο Σι. Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια σε όλη τη χώρα έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς και θύματα της COVID, ενώ η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις και τους θανάτους σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση να καταργηθεί η καθημερινή καταμέτρηση των ιών έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι το ανθισμένο κύμα λοιμώξεων στη χώρα δεν αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια στις επίσημες στατιστικές. Το Πεκίνο έχει παραδεχθεί ότι η κλίμακα της επιδημίας έχει καταστεί “αδύνατο” να εντοπιστεί μετά το τέλος των υποχρεωτικών μαζικών εξετάσεων, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις αρχές.

Και την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο περιόρισε τα κριτήρια βάσει των οποίων υπολογίζονται οι θάνατοι από την COVID-19 – μια κίνηση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποκρύψει τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στον ιό. Το χειμερινό κύμα έρχεται πριν από δύο μεγάλες δημόσιες αργίες τον επόμενο μήνα, κατά τις οποίες εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενοι αναμένεται να ταξιδέψουν στις πόλεις τους για να ξανασμίξουν με τους συγγενείς τους. Οι αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο ιός να πλήξει σκληρά τις υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές και τη Δευτέρα ζήτησαν την εγγυημένη παροχή φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και των εβδομαδιαίων διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, που αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους αξιωματούχους να “διασφαλίσουν την ομαλή και εύρυθμη προσαρμογή και μετάβαση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας”.

Εκατομμύρια μολύνσεις την ημέρα

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι υγείας στην πλούσια παράκτια επαρχία Zhejiang εκτιμούσαν ότι ένα εκατομμύριο κάτοικοι μολύνονταν καθημερινά, ενώ η παράκτια πόλη Qingdao προέβλεπε περίπου 500.000 νέες καθημερινές μολύνσεις και η νότια μεταποιητική πόλη Dongguan 250.000 έως 300.000. Ανεπίσημες έρευνες και μοντελοποίηση με βάση τους όρους των μηχανών αναζήτησης υποδηλώνουν ότι το κύμα μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και το Τσονγκίνγκ. Δημοσκόπηση σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους της νοτιοδυτικής επαρχίας Sichuan που οργανώθηκε από αξιωματούχους του ελέγχου των ασθενειών έδειξε ότι το 63% είχε βρεθεί θετικό στην COVID και εκτιμάται ότι οι μολύνσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή. Μόνο έξι θάνατοι από COVID έχουν αναφερθεί επίσημα από τότε που το Πεκίνο έλυσε τους περισσότερους περιορισμούς του νωρίτερα αυτό το μήνα. Όμως, οι εργαζόμενοι στα κρεματόρια που ερωτήθηκαν από το AFP ανέφεραν μια ασυνήθιστα υψηλή εισροή πτωμάτων, ενώ τα νοσοκομεία δήλωσαν ότι καταγράφουν πολλαπλούς θανάτους την ημέρα, καθώς οι θάλαμοι επειγόντων περιστατικών γεμίζουν. Το κύριο κέντρο υπηρεσιών κηδειών στη νότια μητρόπολη Γκουανγκζού ανέβαλε όλες τις τελετές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να επικεντρωθεί στις αποτεφρώσεις λόγω του “μεγάλου φόρτου εργασίας”, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή. Οι λογοκριτές και τα φερέφωνα της Κίνας εργάζονται υπερωριακά για να παρουσιάσουν την απόφαση να καταργηθούν οι αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια, οι καραντίνες και τα αιφνιδιαστικά λουκέτα ως νίκη, ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία της Covid: Εθνική Επιτροπή Υγείας

Μία μόνο κινεζική πόλη βλέπει μισό εκατομμύριο κρούσματα COVID την ημέρα, λέει ανώτερος αξιωματούχος υγείας

Η Κίνα αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων εντός μιας εβδομάδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.