Πολιτική Υγείας

Κίνα: Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την “προστασία” ζωών καθώς η χώρα μάχεται το κύμα Covid

Κίνα: Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την “προστασία” ζωών καθώς η χώρα μάχεται το κύμα Covid

Οι λογοκριτές και τα φερέφωνα της Κίνας εργάζονται υπερωριακά για να παρουσιάσουν την απόφαση να καταργηθούν οι αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια, οι καραντίνες και τα αιφνιδιαστικά λουκέτα ως νίκη, ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Κίνα: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τη Δευτέρα τους αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για την προστασία ζωών στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την COVID-19 από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε δραματικά τα σκληρά μέτρα περιορισμού αυτόν τον μήνα. Έχοντας ως επί το πλείστον αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα βιώνει τώρα το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων στον πλανήτη μετά την απότομη άρση των περιορισμών που τορπίλισαν την οικονομία. Μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες. Πολλοί στον πληθυσμό παλεύουν τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ οι ιατρικές εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης πιέζονται από την εισροή μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ασθενών.

“Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της COVID-19 στην Κίνα αντιμετωπίζουν μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα”, δήλωσε ο Σι σε οδηγία, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. “Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την πατριωτική εκστρατεία υγείας με πιο στοχευμένο τρόπο… να οχυρώσουμε μια κοινοτική γραμμή άμυνας για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων”, είπε ο Σι. Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια σε όλη τη χώρα έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς και θύματα της COVID, ενώ η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις και τους θανάτους σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση να καταργηθεί η καθημερινή καταμέτρηση των ιών έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι το ανθισμένο κύμα λοιμώξεων στη χώρα δεν αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια στις επίσημες στατιστικές. Το Πεκίνο έχει παραδεχθεί ότι η κλίμακα της επιδημίας έχει καταστεί “αδύνατο” να εντοπιστεί μετά το τέλος των υποχρεωτικών μαζικών εξετάσεων, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις αρχές.

Και την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο περιόρισε τα κριτήρια βάσει των οποίων υπολογίζονται οι θάνατοι από την COVID-19 – μια κίνηση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποκρύψει τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στον ιό. Το χειμερινό κύμα έρχεται πριν από δύο μεγάλες δημόσιες αργίες τον επόμενο μήνα, κατά τις οποίες εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενοι αναμένεται να ταξιδέψουν στις πόλεις τους για να ξανασμίξουν με τους συγγενείς τους. Οι αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο ιός να πλήξει σκληρά τις υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές και τη Δευτέρα ζήτησαν την εγγυημένη παροχή φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και των εβδομαδιαίων διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, που αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους αξιωματούχους να “διασφαλίσουν την ομαλή και εύρυθμη προσαρμογή και μετάβαση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας”.

Εκατομμύρια μολύνσεις την ημέρα

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι υγείας στην πλούσια παράκτια επαρχία Zhejiang εκτιμούσαν ότι ένα εκατομμύριο κάτοικοι μολύνονταν καθημερινά, ενώ η παράκτια πόλη Qingdao προέβλεπε περίπου 500.000 νέες καθημερινές μολύνσεις και η νότια μεταποιητική πόλη Dongguan 250.000 έως 300.000. Ανεπίσημες έρευνες και μοντελοποίηση με βάση τους όρους των μηχανών αναζήτησης υποδηλώνουν ότι το κύμα μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και το Τσονγκίνγκ. Δημοσκόπηση σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους της νοτιοδυτικής επαρχίας Sichuan που οργανώθηκε από αξιωματούχους του ελέγχου των ασθενειών έδειξε ότι το 63% είχε βρεθεί θετικό στην COVID και εκτιμάται ότι οι μολύνσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή. Μόνο έξι θάνατοι από COVID έχουν αναφερθεί επίσημα από τότε που το Πεκίνο έλυσε τους περισσότερους περιορισμούς του νωρίτερα αυτό το μήνα. Όμως, οι εργαζόμενοι στα κρεματόρια που ερωτήθηκαν από το AFP ανέφεραν μια ασυνήθιστα υψηλή εισροή πτωμάτων, ενώ τα νοσοκομεία δήλωσαν ότι καταγράφουν πολλαπλούς θανάτους την ημέρα, καθώς οι θάλαμοι επειγόντων περιστατικών γεμίζουν. Το κύριο κέντρο υπηρεσιών κηδειών στη νότια μητρόπολη Γκουανγκζού ανέβαλε όλες τις τελετές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να επικεντρωθεί στις αποτεφρώσεις λόγω του “μεγάλου φόρτου εργασίας”, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή. Οι λογοκριτές και τα φερέφωνα της Κίνας εργάζονται υπερωριακά για να παρουσιάσουν την απόφαση να καταργηθούν οι αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια, οι καραντίνες και τα αιφνιδιαστικά λουκέτα ως νίκη, ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα θα σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία της Covid: Εθνική Επιτροπή Υγείας

Μία μόνο κινεζική πόλη βλέπει μισό εκατομμύριο κρούσματα COVID την ημέρα, λέει ανώτερος αξιωματούχος υγείας

Η Κίνα αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων εντός μιας εβδομάδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.