Πολιτική Υγείας

Κίνα: Ανοίγει ξανά τα σύνορα για τους τουρίστες μετά από 3 χρόνια

Κίνα: Ανοίγει ξανά τα σύνορα για τους τουρίστες μετά από 3 χρόνια

Κίνα: Στο Χονγκ Κονγκ, 400.000 άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Κίνα τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλες ουρές για πτήσεις σε πόλεις όπως το Πεκίνο και το Xiamen.

Η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε διεθνείς επισκέπτες για πρώτη φορά από τότε που επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς τον Μάρτιο του 2020. Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα – σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της χώρας για την Covid καθώς παλεύει με την αύξηση των κρουσμάτων. Θα εξακολουθήσουν να απαιτούν την απόδειξη αρνητικής εξέτασης PCR εντός 48 ωρών από το ταξίδι. Η κίνηση έγινε ευπρόσδεκτη από πολλούς που θέλουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους. Στο Χονγκ Κονγκ, 400.000 άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Κίνα τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλες ουρές για πτήσεις σε πόλεις όπως το Πεκίνο και το Xiamen.

Την Κυριακή, διώροφα πούλμαν γεμάτα με ταξιδιώτες έφτασαν στη γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάου για να πάρουν λεωφορεία για την επαρχία Γκουανγκντόνγκ – ανάμεσά τους ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους. Η επαναλειτουργία της χώρας έρχεται με την έναρξη του «τσουν γιουν», της πρώτης περιόδου του ταξιδιού της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Πριν από την πανδημία, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια παγκόσμια μετανάστευση ανθρώπων που επέστρεφαν στο σπίτι για να περάσουν χρόνο με την οικογένεια. Δύο δισεκατομμύρια ταξίδια αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος το Σεληνιακό Νέο Έτος, διπλάσιο από τον αριθμό που ταξίδεψε πέρυσι.

Αλλά υπάρχει ανησυχία από ορισμένους ότι το άνοιγμα των συνόρων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μετάδοση της Covid-19. Μερικοί τοπικοί οδηγοί λεωφορείων στη Γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο είπαν στο BBC ότι ανησυχούν ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό από εισερχόμενους ταξιδιώτες και θέλουν οι εταιρείες τους να τους παρέχουν περισσότερη προστασία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Κίνα είχε μια από τις πιο αυστηρές πολιτικές υγείας στον κόσμο για την Covid που είδε πολυάριθμα lockdown, συχνές απαιτήσεις δοκιμών και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε πρόσφατα αυτή την πολιτική μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που προκλήθηκαν από πυρκαγιά σε πολυώροφο τετράγωνο στην περιοχή Xinjiang που σκότωσε 10 άτομα. Πολλοί Κινέζοι πίστευαν ότι οι μακροχρόνιοι περιορισμοί της Covid συνέβαλαν στους θανάτους, αλλά οι αρχές το αρνήθηκαν. Από τότε που η Κίνα εγκατέλειψε τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της για μηδενική Covid, υπήρξαν αναφορές για κατακλυσμένα νοσοκομεία και κρεματόρια, αλλά η χώρα σταμάτησε να δημοσιεύει τους αριθμούς των κρουσμάτων της και ανέφερε μόνο δύο θανάτους το Σάββατο.

Την ίδια μέρα, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε περισσότερους από 1.000 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν τον χειρισμό του ιού. Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και τα ταξίδια εκτός Κίνας ώθησαν πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – να επιβάλουν απαιτήσεις για αρνητικό τεστ COVID-19 σε άτομα που φτάνουν από την Κίνα, προκαλώντας την οργή της κινεζικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνα Covid: Aναστέλλει λογαριασμούς social media κριτικών πολιτικής για την πανδημία

Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID φωτίζουν το χάσμα της υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει κανόνες covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα;

Οι κάτοικοι της Κίνας αναλαμβάνουν κινδύνους για τα φάρμακα της μαύρης αγοράς καθώς η COVID αυξάνεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 8/3 – Οι προϋποθέσεις της επιδότησης

Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει προκαταβολή έως 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με το πέρας των εργασιών. Δύο είναι τα προαπαιτούμενα για να μπει κανείς στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.

Νέες συστάσεις από EFSA και ECDC για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση της συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών φαρμάκων -την υποστήριξη βελτιώσεων στις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων-, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων- και τη διασφάλιση της εφαρμογής πολιτικών και διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

Οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι του Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά

Οι γάμοι που αψηφούν τους ιρακινούς νόμους παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και μπορεί να τα αφήσουν σε επισφαλείς θέσεις χωρίς κοινωνική ή οικονομική υποστήριξη.

Μητσοτάκης: Σημαντικές εξελίξεις σε υγεία, ασφάλεια, ακρίβεια και εργασία

Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός συνόψισε τα όσα έγιναν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε σε 4 βασικά πεδία: την ασφάλεια, τη στήριξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την υγεία και την εργασία.

Σχέδιο επιτάχυνσης του ΠΟΥ για τον τερματισμό της παχυσαρκίας

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης σε υγιεινές δίαιτες για όλους και στη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει τη σωματική άσκηση και συνολικά τον υγιεινό τρόπο ζωής για όλους» δήλωσε ο Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Άδεια στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν - Απογευματινά χειρουργεία - Εξαγωγές φαρμάκων

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά, εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους