Πολιτική Υγείας

Κατώτατος μισθός: Από σήμερα η αύξησή του με τα επιδόματα που συμπαρασύρει

Κατώτατος μισθός: Από σήμερα η αύξησή του με τα επιδόματα που συμπαρασύρει

Κατώτατος μισθός: Από σήμερα ξεκινά η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τα «φουσκωμένα» επιδόματα που συμπαρασύρονται.

Από σήμερα ξεκινά η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τα «φουσκωμένα» επιδόματα που συμπαρασύρονται. Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν από αυτή την εξέλιξη όσοι από τους εργαζόμενους έχουν κατοχυρώσει 3ετίες, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και τα επιδόματα της Δ.Υ.Π.Α. Προσαυξημένες ως 30% θα είναι οι αποδοχές εκείνων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά είχαν κατοχυρώσει τριετίες ως τον Φεβρουάριο του 2012. Με τον νόμο 4093 του δεύτερου μνημονίου «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Έτσι, για εκείνους που έχουν «κατοχυρώσει» μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 τις λεγόμενες τριετίες, οι ελάχιστες αποδοχές, μετά και την αύξηση του 9,4%, διαμορφώνονται:

  • 780 ευρώ για προϋπηρεσία έως 3 έτη,
  • 858 ευρώ για προϋπηρεσία 3-6 έτη,
  • 936 ευρώ για 6-9 έτη και
  • 1.014 ευρώ για προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Για όσους παίρνουν επίδομα γάμου, οι παραπάνω ελάχιστοι μισθοί αυξάνονται κατά 10% και διαμορφώνονται σε 858 ευρώ, 936, 1.014 και 1.115 ευρώ αντίστοιχα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει η ΔΥΠΑ . Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και 438 ευρώ το μηνιαίο. Με την αύξηση του μισθού κατά 9,4% από 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 479.17 ευρώ. Μαζί με το επίδομα ανεργίας αυξάνεται και το επίδομα.. εργασίας! Ως επίδομα «εργασίας» μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος το «μπόνους» που χορηγείται πλέον σε όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά. Βάσει του νέου σχήματος όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος και βρίσκει δουλειά δεν θα το χάνει εντελώς, αλλά θα λαμβάνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την περίοδο εκείνη κατά την οποία απασχολείται ενώ παράλληλα «τρέχει» ακόμα η περίοδος επιδότησης από την ΔΥΠΑ θα εισπράττει όχι μόνο το μισθό από την εργασία του, αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Και όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα αυτό το ποσό που θα καταβάλλεται μαζί με τον μισθό θα είναι 239,6 ευρώ!

Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται

Παράλληλα, θα αυξηθούν και τα υπόλοιπα επιδόματα-παροχές ως εξής:

  • Ειδική παροχή μητρότητας: 780 ευρώ μεικτά
  • Επίδομα γονικής αδείας: 780 ευρώ μεικτά
  • Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα, ήτοι 452,92 ευρώ
  • Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα, που σημαίνει 552,6 ευρώ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΥΠΑ: Αύριο πληρώνονται το επίδομα ανεργίας με το δώρο Πάσχα

Ο χάρτης πληρωμών για ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Ποια νέα προγράμματα για ανέργους πρόκειται να βγουν τέλος Μαρτίου;

ΔΥΠΑ: Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό 18-19 Μαρτίου στην Αθήνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.