Πολιτική Υγείας

Καναδάς: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καπνό της πυρκαγιάς;

Καναδάς: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καπνό της πυρκαγιάς;

Καναδάς: Πιο τοξικός από την κανονική ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εβδομάδες και να ταξιδέψει εκατοντάδες μίλια.

Οι βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτονται από μια έντονη ομίχλη που προκαλείται από τον καπνό που μεταφέρεται από τις πυρκαγιές στον Καναδά που περιέχει μια σειρά από επιβλαβή αέρια και σωματίδια που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους του παρατεταμένου καπνού που έχει αφήσει την ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, που κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τι περιέχεται στον καπνό της πυρκαγιάς;

Πιο τοξικός από την κανονική ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εβδομάδες και να ταξιδέψει εκατοντάδες μίλια. Οι πυρκαγιές μπορούν να κάψουν όχι μόνο φυτικά υλικά και δέντρα αλλά και πόλεις, καταστρέφοντας οχήματα και κτίρια και το περιεχόμενό τους. Μαζί με σωματίδια εδάφους και βιολογικών υλικών, ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει συχνά ίχνη χημικών, μετάλλων, πλαστικών και άλλων συνθετικών υλικών.

Ποιες είναι οι γνωστές επιδράσεις στην υγεία;

Σε εργαστηριακά πειράματα, μια δεδομένη ποσότητα καπνού από την πυρκαγιά προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον Κεντ Πίνκερτον, Συνδιευθυντή του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC), Ντέιβις.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και καρδιακών ανακοπών, αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα για αναπνευστικές παθήσεις και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και δερματικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης μπορεί να επιμείνουν για χρόνια. Μετά την πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο Hazelwood της Αυστραλίας το 2014, τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων παρέμειναν υψηλά για δυόμισι χρόνια και των αναπνευστικών παθήσεων για πέντε χρόνια, ανέφεραν ερευνητές τον Απρίλιο.

Η έκθεση στις πυρκαγιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Μια μελέτη από την Καλιφόρνια που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους βρήκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στις πυρκαγιές και της κυτταρικής βλάβης στους πλακούντες πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Καναδοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκτός μεγάλων πόλεων και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από μια πυρκαγιά την περασμένη δεκαετία είχαν 4,9% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και 10% υψηλότερο κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν στην πυρκαγιά.

Η έκθεση στο Camp Fire του 2018 στην Καλιφόρνια συνδέθηκε με αλλαγές στη γνωστική και εγκεφαλική δραστηριότητα έξι έως 12 μήνες αργότερα, πιθανώς σχετιζόμενες με άγχος και τραύμα, σύμφωνα με ερευνητές της Καλιφόρνια.

Νέα δεδομένα από την Καλιφόρνια δείχνουν επίσης αύξηση των μυκητιασικών λοιμώξεων τους μήνες μετά την έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, πιθανότατα λόγω μυκητιακών σπόρων στον καπνό.

Τι είναι άγνωστο;

Οι συχνότερες πυρκαγιές που πιθανόν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα εκτίθενται συχνότερα. Αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς σε πολλές εποχές δεν είναι ακόμη σαφείς.

«Η επανειλημμένη έκθεση, καλοκαίρι μετά από καλοκαίρι μετά από καλοκαίρι, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις γιατί είναι δύσκολο να πούμε σε πόσες πυρκαγιές θα εκτεθούν οι άνθρωποι, πόσο καιρό θα καίνε οι πυρκαγιές ή σε ποιον καπνό θα περιέχει», δήλωσε ο Keith Bein του Κέντρου για την υγεία και το περιβάλλον στο UC Davis.

Η τρέχουσα έρευνα εξετάζει επίσης τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των σωματιδίων καπνού στα αποθέματα νερού, στις καλλιέργειες ή που καταπίνονται από τα ζώα. τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνού των αστικών δασικών πυρκαγιών· τις επιπτώσεις της έκθεσης σε πυρκαγιές in utero στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών και στα αναπνευστικά αποτελέσματα· και εάν ο καπνός της δασικής πυρκαγιάς ενισχύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του εξαιρετικά ζεστού καιρού.

Τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται στον καπνό των δασικών πυρκαγιών μπορεί να συμβάλουν στην άνθηση των φυκιών κατά του ανέμου, κάτι που έχει επιπτώσεις στις δεξαμενές πόσιμου νερού και στην οικολογία των λιμνών, προειδοποίησαν οι ερευνητές νωρίτερα φέτος.

Τι μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων;

Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να περιορίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες, ειδικά τα επίπονα αθλήματα, και να φοράτε μάσκες N95. Ένα διαδικτυακό μάθημα με οδηγίες για τη μείωση της έκθεσης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς είναι διαθέσιμο από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά;

Ο Νταγκ Μπριζ, ο οποίος προεδρεύει του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του UConn, είπε ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι θανατηφόρος. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να… μειώσουν την έκθεσή τους, ειδικά αν βρίσκονται σε ευάλωτο πληθυσμό, όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά ή άτομα με αναπνευστικά νοσήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η μάσκα προσώπου να προστατεύσει από τον καπνό;

Το δημαρχείο του Μπορντό πυρπολήθηκε στις διαδηλώσεις για τις συντάξεις στη Γαλλία

Συμβουλές για να αποφύγετε τα εγκαύματα μέσα στο σπίτι

Η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορα για τους τουρίστες μετά από 3 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Άνοιγμα σχολείων στη Θεσσαλία προαναγγέλλει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

«Τα κενά καλύπτονται με βάση τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκείνοι δηλώνουν τα κενά κι εμείς τα καλύπτουμε με έμφαση και προτεραιότητα βεβαίως και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.