Πολιτική Υγείας

ΙΣΘ Νίκος Νίτσας: Σύσσωμη η ηγεσία του υπ.υγείας άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματα των γιατρών Θεσσαλονίκης

ΙΣΘ Νίκος Νίτσας: Σύσσωμη η ηγεσία του υπ.υγείας άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματα των γιατρών Θεσσαλονίκης

ΙΣΘ Νίκος Νίτσας: Ευρεία συζήτηση με Πλεύρη, Γκάγκα και Ράπτη στο πλαίσιο της συνεχούς ενημερωτικής καμπάνιας #εμβολιαΖΩ

Συνεχείς συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και μέλη του ΔΣ του συλλόγου, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ και της συνεχούς εκστρατείας ενημέρωσης για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εμβολίων, από το 2017 μέχρι σήμερα, #εμβολιαΖΩ. Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον νέο υπουργό υγείας στα γραφεία του συλλόγου στην Πλ. Αριστοτέλους και στη συνέχεια -την επόμενη μέρα- ευρεία συζήτηση μελών του ΙΣΘ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τις «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας», αμέσως μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΙΣΘ στη ΔΕΘ με τη συμμετοχή και της αν. υπουργού Μ. Γκάγκα καθώς και της υφυπουργού ψυχικής υγείας Ζ. Ράπτη.

Τα θέματα που τέθηκαν από το θεσμικό όργανο των γιατρών της Θεσσαλονίκης αφορούσαν μεταξύ άλλων «στη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης η οποία καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών πρέπει να βελτιωθούν άμεσα»

Επίσης ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός της χαμηλής κάλυψης (30-40%) των θέσεων που προκηρύσσονται για γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, στην έλλειψη κινήτρων και έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ, με έλλειψη γιατρών σε ειδικότητες πρώτες γραμμής (Αναισθησιολογίας, Παθολογίας, Πνευμονολογίας κ.ά.), αλλά και τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό, γεγονός που πρέπει να ανακοπεί. Το δε καθεστώς των επικουρικών γιατρών σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την κάλυψη θέσεων για μικρό χρονικό διάστημα». Ο κ. Νίτσας επανέλαβε ότι οι περισσότεροι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί σήμερα, καλύπτοντας μόνιμες και διαρκείς ανάγκες βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας που πρέπει να λήξει με την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ».

Επίσης τέθηκε το θέμα της νομοθέτησης της απαλλαγής της εξ αμελείας ευθύνης των ιατρών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση ασθενών Covid-19 κατά τις εξάρσεις της πανδημίας «είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευτούν από χρονοβόρες δικαστικές εμπλοκές να και να μπορούν να αφοσιωθούν στην υποστήριξη των ασθενών τους».

Παρέμβαση ΙΣΘ και Ν. Νίτσα και για τα Κέντρα Υγείας

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ στον υπουργό Αθ. Πλεύρη, στην αν. υπουργό Μ. Γκάγκα και στην υφυπουργό Ζ. Ράπτη «ειδικά στα Κέντρα Υγείας και μετά τις απολύσεις του 2014 & 2017, το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί άνω του 50%, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών. Η έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών ειδικοτήτων αλλά και η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση των ΚΥ με την πανδημία και με τον εμβολιασμό οδήγησε σε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών. Ο πρόσφατα ψηφισμένος ο νόμος 4812/2021 (ΦΕΚ 110 Α ́) στο άρθρο 85 προβλέπει την ένταξη στην ΠΑΑ των γιατρών ΠΕ αλλά δεν δίνει την ίδια δυνατότητα στους υπηρετούντες γιατρούς με δικαστικές αποφάσεις. Απαιτείται δε, η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και επίλυση των κτιριακών προβλημάτων που υπάρχουν, λόγω της κακής ή ανύπαρκτης συντήρησης τα τελευταία χρόνια»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρόσθεσε ότι «πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για το καλό της δημόσιας υγείας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στο ΕΣΥ προς όφελος των πολιτών, όπως γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας (Γερμανία, Αυστρία). Δηλαδή να ξεφύγουμε από μοντέλα λειτουργίας του ΕΣΥ του παρελθόντας, δίνοντας δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας με το άνοιγμα του συστήματος και των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς και τη διερεύνηση του μέχρι σήμερα πλαισίου συνεργασίας που αφορά το διάστημα κρίσης της επιδημίας του κορωνοϊού».

Το προεδρείο του ΙΣΘ ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου και για το πρόσφατο υπόμνημα που απέστειλε ο σύλλογος και στον πρωθυπουργό όπου επισημαίνεται ότι «…η χώρα μας, αποτελεί ίσως το μοναδικό παράδειγμα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Π.Φ.Υ. στη χώρα μας βασίζεται σε ημιτελείς και θνησιγενείς προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων, παρέχεται από δημόσιες και ιδιωτικές δομές χωρίς καμία συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τα νοσοκομεία τα οποία πολλές φορές και αυτά -κατά τη γνώμη μας κακώς- παρέχουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη η εξαγγελία σας για 800 νέες συμβάσεις νέων ιατρών στην ΠΦΥ συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εδώ και μήνες έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας»

Ο υπουργός Αθανάσιος Πλεύρης , η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και δεσμεύτηκαν ότι ορισμένα εξ αυτών θα ικανοποιηθούν πολύ σύντομα, ενώ λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του κορονοϊού.

Ο υπουργός Αθ. Πλεύρης τόνισε ότι «ενάμιση δισεκατομμύρια ευρώ έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ καθώς και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προφανώς αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται αν γίνεται και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε, θα τα συζητήσουμε και είναι βέβαιο ότι ως πρόταγμα, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, πέρα από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, θέλουμε να βάλουμε και διαστάσεις για το πώς θα δημιουργηθεί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε «Σας υπόσχομαι ότι ως υπουργείο θα δουλέψουμε με τους γιατρούς και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και θα ακούσω τις προτάσεις σας και θα προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε αφού ξεπεράσουμε την πανδημία και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα. Μας μένει ο σχεδιασμός για την υγεία. Αυτό που νομίζω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε είναι πραγματικά να βάλουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Πιστεύω απόλυτα στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα»

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σημείωσε ότι «Βασικοί πυλώνες των προτεραιοτήτων είναι η δυνατότητα πρόσβασης όσων έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά μας και στους ηλικιωμένους. Γι αυτό το λόγο αναπτύσσουμε μονάδες και δράσεις ψυχικής υγείας για την επόμενη διετία δημιουργώντας κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια. Το σύνθημά μας είναι: κανένας μόνος απέναντι στη πανδημία, κανένας μόνος μετά»

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε χαιρετισμό του τόνισε ότι ¨η επιβράβευση των γιατρών της πρώτης γραμμής ήταν επαρκής σε ηθικό επίπεδο αλλά ανεπαρκής σε υλικό. Χρειαζόμαστε τον πλούτο των γιατρών εδώ. Να μην τους διαχωρίζουμε σε γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επιτελούν το ίδιο έργο όλοι. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο”

Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο πρόεδρος του Ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο αντιδήμαρχος υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς του ιού στη βόρεια Ελλάδα αν. καθηγητής λοιμωξιολογίας Σίμος Μεταλλίδης, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ο πρόεδρος της ΕΝΘΕ Ηρακλής Τιτόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης. Παρόντες στη συζήτηση ήταν και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κύριοι Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Μάριος. Θεμιστοκλέους.

Το βίντεο από την ενημερωτική εκδήλωση “Προκλήσεις της πανδημίας στο Σύστημα υγείας”:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θάνος Πλεύρης: Συμμετοχή στην 71η Σύνοδο ΠΟΥ της Περιφέρειας Ευρώπης

Μητσοτάκης ΔΕΘ : Στο επίκεντρο η Δημόσια Υγεία

Μίνα Γκάγκα: 5.305 οι πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επένδυση 2,1 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων για την COVID -19 και τις μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες

"Η χρηματοδότηση θα παράσχει σημαντικούς πόρους στα τμήματα δημόσιας υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία κάθε τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ, ειδικά εκείνων που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, σε μια εποχή που θα πληγούν σκληρά", δήλωσε η Walensky.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο SOBERANA 02 είναι ασφαλές για τη χορήγησή του σε παιδιά και εφήβους και ότι το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων", ανέφερε το Ινστιτούτο Finlay.

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»