Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Σχεδόν οι μισές κομητείες δεν έχουν ούτε έναν καρδιολόγο

ΗΠΑ: Σχεδόν οι μισές κομητείες δεν έχουν ούτε έναν καρδιολόγο

ΗΠΑ: Το να ζεις σε μια καρδιολογική έρημο συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψεις μακρύτερα για εξειδικευμένη καρδιακή φροντίδα.

Εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι πιθανό να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ζουν σε καρδιολογικές ερήμους – περιοχές της χώρας χωρίς ούτε έναν ειδικό καρδιοπαθή να τους φροντίζει. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισές κομητείες στις ΗΠΑ δεν έχουν ασκούμενο καρδιολόγο. Οι περισσότερες από αυτές τις κομητείες είναι αγροτικές, με κατοίκους που τείνουν να είναι πιο άρρωστοι γενικά με πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα.

«Οι κομητείες που δεν έχουν καρδιολόγους πιθανότατα χρειάζονται ακόμη περισσότερο αυτό το είδος ειδικής φροντίδας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Haider Warraich, καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις κομητείες «έχουν πολύ υψηλότερο επιπολασμό ολόκληρου του φάσματος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως:

  • η παχυσαρκία,
  • ο διαβήτης,
  • το κάπνισμα,
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • και η υψηλή χοληστερόλη», είπε.

 

Η μελέτη του Warraich, που διεξήχθη σε συνεργασία με το φαρμακείο GoodRx που βασίζεται στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι από τις 3.143 κομητείες στις ΗΠΑ, το 46,3% δεν έχει καρδιολόγο. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 86,2%, είναι αγροτικές κομητείες με χαμηλότερα εισοδήματα, λιγότερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και λιγότερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης συνολικά.

Και παρόλο που οι καρδιακές παθήσεις είναι ο Νο. 1 δολοφόνος του έθνους, οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές πεθαίνουν νωρίτερα και πιο συχνά από καρδιακές παθήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύθηκε τον Μάιο. «Έχουμε μικρές πόλεις με υψηλές ανάγκες υγείας και αδυναμία αναζήτησης φροντίδας», δήλωσε ο Άλαν Μόργκαν, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικής Υγείας.

Οι κομητείες με καρδιολόγους έχουν κατά μέσο όρο 24 από τους ειδικούς, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Αλλά το 10% έχει μόνο έναν καρδιολόγο για ολόκληρο τον νομό. Ήταν αυτή η εμπειρία που τροφοδότησε το ενδιαφέρον του Warraich να μελετήσει τις καρδιαγγειακές ανισότητες. Πριν αναλάβει τη δουλειά του στη Βοστώνη το 2019, ήταν ο μόνος καρδιολόγος που ασκούσε το επάγγελμα του στην κομητεία Randolph της Βόρειας Καρολίνας, με πληθυσμό 146.043.

«Δεν είχα αντίγραφο ασφαλείας. Δεν είχα συνάδελφο που να μπορούσα να τηλεφωνήσω», είπε. «Θυμάμαι ότι απλώς ήξερα ότι οι άνθρωποι που έβλεπα δεν είχαν πού αλλού να στραφούν, ότι εξαρτώνται πλήρως από εμένα για να είμαι στα καλύτερά μου». Τα δεδομένα του Warraich δείχνουν ότι η κομητεία Randolph έχει τώρα πέντε καρδιολόγους.

Μια «εύχρηστη λύση»

Το να ζεις σε μια καρδιολογική έρημο συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψεις μακρύτερα για εξειδικευμένη καρδιακή φροντίδα. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε κομητείες με καρδιολόγο οδηγούν κατά μέσο όρο 16 μίλια μετ’ επιστροφής για ένα ραντεβού, σε σύγκριση με ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής 87 μιλίων, κατά μέσο όρο, για άτομα χωρίς τοπικό καρδιολόγο.

«Αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό για πολλούς από τους ασθενείς μας», είπε ο Δρ. John Wagener, δομικός επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου Avera Heart στο Sioux Falls, στη Νότια Ντακότα. «Έχουμε ανθρώπους που μένουν τρεις, τέσσερις ώρες μακριά για να έρθουν να μας δουν». Η Wagener και μια ομάδα περίπου 20 καρδιολόγων της Avera Health καλύπτουν 86 κομητείες στις Ντακότα, Αϊόβα, Μινεσότα και Νεμπράσκα.

Οι ασθενείς είτε οδηγούν για αυτοπροσώπως ραντεβού είτε, όλο και περισσότερο, επισκέπτονται τους καρδιολόγους τους μέσω της τηλεϊατρικής. Ο Wagener είπε ότι η ομάδα του προσφέρει επίσης διαβουλεύσεις με έναν τεράστιο αριθμό ανεξάρτητων παρόχων και με αυτούς εντός του δικτύου Avera Health.

«Μιλάω συνεχώς με γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νοσηλευτές ή βοηθούς γιατρούς που διαχειρίζονται τα τοπικά μας τμήματα έκτακτης ανάγκης, τις εγκαταστάσεις πρόσβασης στην εντατική φροντίδα, τις επείγουσες θεραπείες και τις εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε ο Wagener. «Μπορούν όχι μόνο να μας κάνουν ερωτήσεις, αλλά μπορούν να ανεβάζουν EKG και αναφορές τηλεμετρίας [που εξετάζουν τους καρδιακούς ρυθμούς], ώστε να τους δώσουμε την καλύτερη καθοδήγηση όσο μπορούμε».

Ο Δρ Steve Ommen, καρδιολόγος στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είπε ότι δεν είναι απαραίτητα τα μίλια που πρέπει να διανύσουν οι άνθρωποι για ραντεβού που τους εμποδίζει να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. «Για άτομα που έχουν πρόβλημα στους γοφούς ή την πλάτη, μερικές φορές είναι απλώς ένα πρόβλημα να βγουν από το σπίτι», είπε ο Ommen, επίσης ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ψηφιακής Υγείας της Mayo. Σε αυτές τις περιπτώσεις, «η απομακρυσμένη φροντίδα μπορεί να είναι ο μεγάλος ισοσταθμιστής».

Πράγματι, ο Morgan της Εθνικής Ένωσης Αγροτικής Υγείας είπε ότι η ουσιαστική θεραπεία των ασθενών είναι μια «εύχρηστη λύση που προχωρά». “Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της επέκτασης της ευρυζωνικότητας σε αυτές τις κοινότητες και τη διασφάλιση ότι έχουμε αρκετές πλατφόρμες τηλευγείας”, δήλωσε ο Morgan. «Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε επαρκή αριθμό καρδιολόγων που ασκούν το επάγγελμα σε μικρές πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υλικές ζημιές στο Τέξας από την καταστροφική καταιγίδα

Οι ειδικοί στην καρδιά έχουν συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στη ζέστη του καλοκαιριού

Η Mayo Clinic θα χρησιμοποιεί drones για την παράδοση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών

Καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η κ. Σακελλαροπούλου και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία ξεχωριστή έκθεση, με 60 έργα περισσότερων από 12 γνωστών γελοιογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν με την πένα τους, στις εφημερίδες της εποχής, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης.

Υεμένη: Τουλάχιστον 3 σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιδρομές

Υεμένη: Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος Χούτι» στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα.

Υπουργική ;πόφαση ορόσημο για το σύστημα υγείας σχετικά με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση υπό στοιχείο στ. του άρθρου 3 της παρούσας, με ευθύνη του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή Διοικητή της Υ.Π.Ε, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση τού, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου για το σύνολο των ιατρών του τμήματος.

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Close Icon