Πολιτική Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: 12.000 άνθρωποι γίνονται απλήρωτοι φροντιστές καθημερινά

Ηνωμένο Βασίλειο: 12.000 άνθρωποι γίνονται απλήρωτοι φροντιστές καθημερινά

Ηνωμένο Βασίλειο: Μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μη αμειβόμενοι φροντιστές για έναν ηλικιωμένο, ανάπηρο ή σοβαρά άρρωστο συγγενή ή φίλο.

Περίπου 12.000 άνθρωποι γίνονται καθημερινά μη αμειβόμενοι φροντιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κέντρο Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Η νέα έρευνα, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Caregivers UK, for Caregivers Right Day (Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022), ανέλυσε δεδομένα από το 2010 έως το 2020 και δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, 12.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μη αμειβόμενοι φροντιστές κάθε μέρα, ή 84.000 κάθε εβδομάδα.

Σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μη αμειβόμενοι φροντιστές για έναν ηλικιωμένο, ανάπηρο ή σοβαρά άρρωστο συγγενή ή φίλο. Κάθε χρόνο:

  • Περίπου 2,3 εκατομμύρια από αυτούς τους νέους απλήρωτους φροντιστές είναι γυναίκες
  • Και 2 εκατομμύρια άνδρες.
  • Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται απλήρωτοι φροντιστές ενώ ήδη εξισορροπούν την αμειβόμενη απασχόληση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι σταματούν τους απλήρωτους ρόλους φροντίδας τους κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο συχνά μεταβαίνουν μέσα και έξω από τους ρόλους φροντίδας κάθε χρόνο. Προηγούμενη έρευνα από την καθηγήτρια Sue Yeandle, Διευθύντρια του Κέντρου Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, διαπίστωσε ότι πιστεύεται ότι υπήρχαν 570.000 απλήρωτοι φροντιστές μόνο στο Γιορκσάιρ και στο Χάμπερ.

Οι μη αμειβόμενοι φροντιστές που φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, αναπηρίας ή μεγαλύτερης ηλικίας, συχνά δεν αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι, αλλά αντίθετα θεωρούν ότι κάνουν αυτό που πολλοί άνθρωποι θα θεωρούσαν το είδος της φροντίδας που θα αναλάμβανε ένα μέλος της οικογένειας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ένας γηράσκων πληθυσμός έχει αυξανόμενες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας και μεγαλύτερη εξάρτηση από μη αμειβόμενους φροντιστές, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται, να αναγνωρίζονται και να υποστηρίζονται για να διασφαλίζεται ότι λαμβάνουν την υποστήριξη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται από τους εργοδότες και τους παρόχους υγείας και περίθαλψης. Η μεταβαλλόμενη φύση της μη αμειβόμενης φροντίδας σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ευέλικτες και δυναμικές πολιτικές και πρακτικές για τον εντοπισμό και την υποστήριξη των μη αμειβόμενων φροντιστών και της ποικιλομορφίας των εμπειριών τους.

Οι φροντιστές δεν λαμβάνουν πουθενά την κατανόηση ή την οικονομική υποστήριξη που θα έπρεπε να λάβουν, ούτε την αναγνώριση για την υπηρεσία που παρέχουν στους ανθρώπους που φροντίζουν. Εάν οι φροντιστές δεν έκαναν τη δουλειά, θα κόστιζε στις αρχές πολλές χιλιάδες λίρες ετησίως ανά άτομο. Θα πρέπει να υπάρχει πιο απροκάλυπτη αναγνώριση από τους φορείς της Κυβέρνησης και των Τοπικών Αρχών παράλληλα με την οικονομική και εξωτερική υποστήριξη ανάπαυλας που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί αυτός ο ζωτικός ρόλος στη ζωή και να εκτιμηθεί.

Η Caregivers UK χρησιμοποιεί τώρα την έρευνα για να ζητήσει μια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζονται οι φροντιστές σε ολόκληρη την κοινωνία, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την πρακτική ή οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται. Καλεί επίσης τους οργανισμούς να συμμετάσχουν στην Ημέρα των Δικαιωμάτων των Φροντιστών και στην Εβδομάδα Φροντιστών του επόμενου έτους (5 Ιουνίου 2023) για να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φροντίδα.

Το Caregivers UK θέλει να βλέπει το NHS τακτικά και συστηματικά να εντοπίζει τους μη αμειβόμενους φροντιστές και να τους καθοδηγεί για υποστήριξη, για βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους. Είναι επίσης σημαντικό οι εργοδότες να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φροντίδα, να εισαγάγουν μέτρα που εντοπίζουν τους φροντιστές στο εργατικό τους δυναμικό και παρέχουν ευελιξία, για να υποστηρίξουν περισσότερους φροντιστές να συνεχίσουν να εργάζονται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γονείς συζητούν με τους παιδιάτρους για τα παιδικά εμβόλια;

Ένα απλό νέο εργαλείο επιτρέπει στους πρωτοβάθμιους φροντιστές να εντοπίζουν μικρά παιδιά με υψηλό κίνδυνο άσθματος

Z. Γραμματόγλου στο Healthweb: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στην εκδήλωση «Φροντί-ΖΩ "Δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.