Πολιτική Υγείας

Γαλλία Κορωνοϊός: Το πέμπτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων ενάντια στο πάσο covid του Μακρόν

Γαλλία Κορωνοϊός: Το πέμπτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων ενάντια στο πάσο covid του Μακρόν

Με εφαρμογή από τη Δευτέρα, οι κανονισμοί καθιστούν υποχρεωτικά είτε μια πλήρη πορεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είτε αρνητικό τεστ είτε πρόσφατη ανάρρωση από τον ιό για την απόλαυση δραστηριοτήτων ρουτίνας όπως φαγητό σε εστιατόριο ή καφετέρια ή ταξίδια εντός της πόλης με τρένο. Το πάσο απαιτείται ήδη από τις 21 Ιουλίου για επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους όπως κινηματογράφους, θέατρα και μουσεία.

Γαλλία Κορωνοϊός: Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται σε μια κάρτα υγείας που υποστήριξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να νικήσει την Covid-19 μαζικά στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία για το πέμπτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο το Σάββατο, αρνούνται να ενδώσουν μετά την πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Ο Μακρόν βλέπει το πάσο υγείας – το οποίο ουσιαστικά καθιστά τον εμβολιασμό απαραίτητο για τη συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως ένας καφές σε ένα καφενείο ή ταξίδι με ένα τρένο – ως το κλειδί για την έξοδο από την πανδημία και την αποφυγή περαιτέρω αποκλεισμών. Αλλά οι διαδηλωτές-ένα εκλεκτικό μείγμα ακροδεξιών ακτιβιστών κατά των ανισοτήτων, κίτρινων γιλέκων, ακτιβιστών κατά των ελευθεριών και πολιτικών ελευθεριών-λένε ότι η πολιτική παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες που εκτιμούν οι Γάλλοι. Δύο ξεχωριστές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Παρίσι-σε ένδειξη της αδυναμίας των διαδηλωτών να ενωθούν πλήρως-με συνθήματα όπως «ελεύθερη Γαλλία!», «Σταματήστε την τρέλα του κορωνοϊού» ή «ναι στην ελευθερία της επιλογής» να ψάλλονται.

«Μισώ την ιδέα ότι οι αρχές μπορούν να φτάσουν όπου θέλουν», δήλωσε η Marie Huguet, συνταξιούχος, που συμμετείχε στο Παρίσι σε μια διαμαρτυρία που διοργάνωσαν τα κίτρινα γιλέκα που συγκλόνισαν τον Μακρόν με μαζικές διαμαρτυρίες από το 2018-2019.

Οι διαδηλωτές που φορούν μάσκα που απεικονίζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Ο Yann Fontaine, 30 ετών, ο οποίος εργάζεται σε συμβολαιογραφικό γραφείο, είπε ότι πιστεύει ότι η κάρτα υγείας είναι ένα μέτρο που «σκοτώνει την ελευθερία και που αποτελεί διαχωρισμό».

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων από το 2018, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά επεισόδια σε αυτές τις διαδηλώσεις. Αλλά έχουν αυξηθεί μόνο σε αριθμό και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης. Περίπου 237.000 άνθρωποι συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 17.000 στο Παρίσι, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, ξεπερνώντας τους 204.000 που καταγράφηκαν πριν το Σαββατοκύριακο και αριθμούς εξαιρετικά ασυνήθιστους για τις διαδηλώσεις στο απόγειο της καλοκαιρινής διακοπής. – Η κυβέρνηση αψηφά –

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει τους αριθμούς που βγαίνουν στους δρόμους. Μια συλλογή που ονομάζεται Le Nombre Jaune δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση ανά πόλη στο Facebook σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι πραγματικοί αριθμοί την περασμένη εβδομάδα ήταν 415.000.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις, ειδικά στα νότια, συμπεριλαμβανομένων των Τουλών, Μονπελιέ, Νίκαιας, Μασσαλίας και Περπινιάν, όπου οι αριθμοί μερικές φορές ξεπέρασαν εκείνους στο Παρίσι.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος, έδειξε λίγη υπομονή με τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, ενώ ο υπουργός Υγείας του Ολιβιέ Βεράν την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκε σε ένα κίνημα «για το οποίο μιλάμε πάρα πολύ».

Οι διαδηλωτές ήταν ένα εκλεκτικό μείγμα ακροδεξιών ακτιβιστών κατά των ανισοτήτων, κίτρινων γιλέκων, αντιεξουσιαστών και αγωνιστών των πολιτικών ελευθεριών.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Μακρόν ευδοκιμεί να αναλάβει ένα κίνημα διαμαρτυρίας – όπως συνέβη με τα κίτρινα γιλέκα – καθώς παίζει καλά με τους κεντρικούς υποστηρικτές του, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική στο γεγονός ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για αντισημιτικά στοιχεία σε κάποιες συγκεντρώσεις και ένας δάσκαλος στην ανατολική πόλη Μετς θα δικαστεί τον επόμενο μήνα κατηγορούμενος για επιδίωξη υποκίνησης φυλετικού μίσους αφού σήκωσε σήμα σε διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα που η αστυνομία είπε σαφώς αντισημιτικό.

Με εφαρμογή από τη Δευτέρα, οι κανονισμοί καθιστούν υποχρεωτικά είτε μια πλήρη πορεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είτε αρνητικό τεστ είτε πρόσφατη ανάρρωση από τον ιό για την απόλαυση δραστηριοτήτων ρουτίνας όπως φαγητό σε εστιατόριο ή καφετέρια ή ταξίδια εντός της πόλης με τρένο. Το πάσο απαιτείται ήδη από τις 21 Ιουλίου για επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους όπως κινηματογράφους, θέατρα και μουσεία.

Η παράτασή του εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η κυκλοφορία του εμβολίου έχει μαζέψει στη Γαλλία από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο υγείας και η κυβέρνηση θέλει 50 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γαλλία : O Μακρόν ζητά να σταματήσουν οι διαδηλώσεις κατά των εμβολίων

Γαλλία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 προσώπων σε εξωτερικούς χώρους

Παρίσι: Στους δρόμους οι γιατροί για νέο νομοσχέδιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.