Πολιτική Υγείας

G20: Οι υπουργοί Υγείας αποκαλύπτουν πρωτοβουλία για την ψηφιακή υγεία

G20: Οι υπουργοί Υγείας αποκαλύπτουν πρωτοβουλία για την ψηφιακή υγεία

G20: Η πρωτοβουλία των Υπουργών Υγείας υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση και δέσμευση για τη συγχώνευση ψηφιακών στρατηγικών υγείας σε ένα παγκόσμιο φάσμα. 

Σε μια σημαντική απόφαση στη σύνοδο των Υπουργών Υγείας της G20, τα έθνη εγκαινίασαν συλλογικά την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Υγεία (GIDH)». Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση και δέσμευση για τη συγχώνευση ψηφιακών στρατηγικών υγείας σε ένα παγκόσμιο φάσμα. Ο υπουργός Υγείας της Ινδίας Mansukh Mandaviya υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο των εξελίξεων στην ψηφιακή υγεία στην αναζήτηση ολοκληρωμένης πρόσβασης στην υγεία για όλους.

Ενώ ο Mandaviya αναγνώρισε την ταχεία παγκόσμια αύξηση των ψηφιακών εργαλείων υγείας, τόνισε επίσης τους κινδύνους μιας ασύνδετης στρατηγικής που θα μπορούσε να κατακλύσει τους επαγγελματίες υγείας και να εμποδίσει τη συμβατότητα του συστήματος. Με την Ινδία στο τιμόνι της προεδρίας της G20, τα βήματα της χώρας στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού εθνικού πλαισίου ψηφιακής υγείας, με έμφαση στην ομαλή ενσωμάτωση και αποτελεσματικότητα, έγιναν ο ακρογωνιαίος λίθος για την έναρξη του GIDH.

Το GIDH στοχεύει στην εδραίωση των προσπαθειών και των επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής υγείας, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα υγείας. Η Mandaviya επαίνεσε τη συνεργασία των χωρών της G20, κάλεσε τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς να αναγνωρίσουν την ανάγκη για ένα τέτοιο κοινό πλαίσιο. Υπογραμμίζοντας τις συνεισφορές της Ινδίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ηγεσία της Ινδίας στο ψήφισμα για την Ψηφιακή Υγεία στην 71η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2018 και την προεδρία της στην Παγκόσμια Σύμπραξη Ψηφιακής Υγείας. Τόνισε ότι η ψηφιακή υγεία είναι κρίσιμος παράγοντας για τις εθνικές πολιτικές.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξέφρασε την υποστήριξή του στο GIDH. Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα προωθήσει την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές και προηγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ όλα αυτά θα τηρούν τα ηθικά πρότυπα. Ο Τέντρος τόνισε τη μεταμορφωτική δύναμη των ψηφιακών τεχνολογιών υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου η τηλεϊατρική και η τεχνητή νοημοσύνη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Το GIDH, το οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ, θα επικεντρωθεί σε τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες: ευθυγράμμιση των προσπαθειών με την Παγκόσμια Στρατηγική για την Ψηφιακή Υγεία 2020–2025, προσφορά τεχνικής βοήθειας εγγυημένης ποιότητας για συστήματα βασισμένα σε πρότυπα και διαλειτουργικά συστήματα, διευκόλυνση της χρήσης εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού. και τη διασφάλιση της αμοιβαίας ευθύνης. Η έναρξη του GIDH συνέπεσε επίσης με την δημοσίευση της εμβληματικής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα «Ψηφιακή στην Υγεία – Ξεκλείδωμα Αξίας για Όλους». Αυτή η έκθεση παρέχει πρακτική καθοδήγηση στις χώρες, ανεξάρτητα από την ψηφιακή τους ωριμότητα ή τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, για να ξεκινήσουν την εφαρμογή της ψηφιακής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ διοργανώνει την 1η σύνοδο κορυφής για την παραδοσιακή ιατρική

Πόσο εύκολο είναι να ζείτε καλά online;

G20: Η εστίαση της Ινδίας στην ψηφιακή υγεία ως πρότυπο

Μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω 100 εκατομμύρια διαβητικοί υπάρχουν στην Ινδία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.