Άποψη

Απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναστάτωσε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη

Απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναστάτωσε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη

Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, η πληροφόρηση ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει λάβει μία απόφαση με την οποία  εξισώνει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης που συνδέονται με αντλία .

ADMAN

Συγκεκριμένα, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα  ιατροτεχνολογικά προϊόντα τα οποία είναι  συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM) και παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία flash, μέσω μετρήσεων στο δέρμα , διεκπεραιώθηκε επιτυχώς από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, καταλήγοντας σε συμφωνίες με εταιρείες οι οποίες εξασφάλισαν όχι μόνο μείωση στις τιμές των προϊόντων (μείωση δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και μηδενισμός της ιδιωτικής δαπάνης), αλλά και δεσμεύσεις για ποιοτικές και ολοκληρωμένες παρεχόμενες υπηρεσίες , ωστόσο απορρίφθηκε  από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ  και  το αποτέλεσμα είναι να εξισώσει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης ,ανεξάρτητα από την ιατρική τεχνολογία και το κλινικό  αποτέλεσμα .

  • Να σημειώσουμε ότι  η διαδικασία της διαπραγμάτευσης παράγει μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα περιεχόμενο και αποτελέσματα, τα οποίο αξιολογούνται από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το οποίο και λαμβάνει κάθε σχετική απόφαση.

 

Το healthweb.gr για το θέμα αυτό επικοινώνησε με τον κύριο Σπύρο Αθανασίου ο οποίος είναι πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Ν.Δ.Ι.). και  Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΔΙ και μας είπε ότι η Ομοσπονδία έχει την πληροφόρηση για την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με την οποία  εξισώνεται  η  τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης , η οποία δεν είναι επίσημη και  σχολίασε ότι ‘’  Εάν  ληφθεί επίσημα μια τέτοια απόφαση θα φέρει αναστάτωση σε όλη την κοινότητα των Ατόμων με Διαβήτη διότι θα υπάρξει δυσχέρεια στην προμήθεια των αισθητήρων που είναι συνδεδεμένοι με αντλία .’’ Παράλληλα , τόνισε , ότι ήδη υπάρχει αναστάτωση στα άτομα με Διαβήτη από την διαρροή της πληροφορίας  και  ‘’ Εάν τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση και εκδοθεί το  σχετικό ΦΕΚ  θα είναι σαν να ακυρώνει ο ΕΟΠΥΥ την χρήση των  αντλιών συνδεδεμένων με αισθητήρα  γλυκόζης και θα προκύψει  μεγάλο πρόβλημα γιατί η τεχνολογία βοηθάει , τα άτομα με διαβήτη που έχουν μπει στην διαδικασία να ζουν με την αντλία η οποία  είναι  συνδεδεμένη  με αισθητήρα γλυκόζης και διορθώνει αυτόματα τις τιμές γλυκόζης, θα διαταράξει την καθημερινότητα τους και την καλή ρύθμιση του διαβήτη.’’, είπε ο κ. Αθανασίου .

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΔΙ πιστεύει   ότι ‘’ Δεν είναι ορθή μία τέτοια απόφαση,  εάν και εφόσον ληφθεί. Θεωρώ, λέει,  ότι ίσως οι άνθρωποι που έλαβαν μία τέτοια απόφαση δεν ξέρουν ακριβώς τι προσφέρει η τεχνολογία και σε τι εξυπηρετεί τον ασθενή . Τα εξίσωσαν όλα, ότι είναι όλα τα ίδια . Στον ΕΟΠΥΥ πρέπει να καταλάβουν  ότι οι κάθε τεχνολογία είναι διαφορετική και έχει διαιρετικό ρόλο , οπότε να μην προχωρήσει αυτή η απόφαση η οποία θα βλάψει τα άτομα με διαβήτη . Ενώ, υπογράμμισε  ότι  ‘’ Μπέρδεψαν στον ΕΟΠΥΥ  τις τεχνολογίες και μάλλον δεν εξετάστηκαν από κάποιους ειδικούς , οπότε  ίσως να είναι κάποια παρανόηση και θέλω να πιστεύω ότι θα το διορθώσουν. ‘’

Τέλος, τόνισε ότι ” Θεωρώ ότι εν τέλει δεν θα ληφθεί αυτή η απόφαση γιατί ήδη υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από ασθενείς όσο και από επιστήμονες .’’

Παράλογη  θεωρεί την απόφαση και η κυρία Σοφία Μανέα Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης  Αγώνα για τον Νεανικό Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ),  η οποία  μιλώντας στο healthweb.gr είπε ότι ‘’ Γνωρίζει για την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που εξισώνει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης η οποία δεν είναι επίσημη , τονίζοντας ότι ‘’ Εάν τελικά ισχύσει θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες  στην υγεία των ανθρώπων με διαβήτη Τύπου 1 καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλές εταιρίες να αποσύρουν από την Ελλάδα τους αισθητήρες γλυκόζης που συνδέονται με τις αντλίες και είναι τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες έχουν  βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν σωστή ρύθμιση  του διαβήτη και καλή ποιότητα ζωής και όλο αυτό θα καταρριφθεί και θα έχουν πρόβλημα με την Υγεία τους .’’.

Σχολίασε η κυρία Μανέα ότι ‘’  Εκεί που βρεθήκαμε σε ένα καλό σημείο και είπαμε δόξα τον θεό συμβαδίζουμε με την τεχνολογία , ξαφνικά θα γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω και περισσότερα ‘’ .Στην συνέχεια , είπε ότι ‘’ Τα κόστη των αναλώσιμων δεν μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τα πληρώσουν από την τσέπη τους καθώς πολλοί έχουν μείνει άνεργοι και σε άλλους συρρικνώθηκαν οι μισθοί , οπότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και ειδικά στη κατηγορία ασθενών που είναι τα παιδιά . Όταν αυτή την στιγμή εβδομαδιαίως διαγιγνώσκονται πολλά περιστατικά διαβήτη Τύπου 1 στα νοσοκομεία και υπάρχει αλματώδης αύξηση της νόσου σε μικρότερες ηλικίες παιδιών , ξαφνικά προκύπτει και το πρόβλημα αυτό με τον ΕΟΠΥΥ . ‘’

Τέλος, τονίζει η κυρία Σοφία Μανέα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης  Αγώνα για τον νεανικό Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) ότι ‘’ Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται  για  μια λανθασμένη απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και δεν θέλω να σκεφτώ ότι από πίσω μπορεί να κρύβει κάποια συμφέροντα . Ενώ, τόνισε ότι ‘’  Εάν αυτή η απόφαση τελικά ισχύσει θα γίνει τρομερή επανάσταση από τους γονείς των παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 αλλά και τους ενήλικες ασθενείς . ‘

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Πανουσοπούλου : Προτεραιότητα του ΕΟΠΥΥ η αποζημίωση των νέων τεχνολογιών για τον Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Μ. Καραγεώργου : Εκδήλωση της Novo Nordisk για τα 100 χρόνια ινσουλίνης στο Ναύπλιο

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- Ασθενής Σκουλικάρης: Οι νέες αντλίες και ινσουλίνες θεραπεύουν τον διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Δαραμήλας : Το clawback απειλεί την διαθεσιμότητα των θεραπειών για διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Α. Χριστοφορίδης : Να δημιουργηθούν πρότυπα διαβητολογικά κέντρα για τον Διαβήτη τύπου 1

Εορτασμός για τα 100 Χρόνια Ινσουλίνης & 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του παγκρέατος

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ : Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο».

Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημερίδα «Προστατεύοντας το αύριο»

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο: «Προστατεύοντας το αύριο».

Άρθρο καλεί τους παιδιάτρους να πουν στην κυβέρνηση του Η.Β να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι από τα πέντε έτη

"Είναι καιρός να ενώσουμε τις τελείες και να ακολουθήσουμε μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη μείωση της μελλοντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ", γράφει. "Το παιδιατρικό επάγγελμα έχει τον σεβασμό και την εξουσία να πει στην κοινωνία όχι τι την ενδιαφέρει να ακούσει, αλλά τι είναι προς το συμφέρον των παιδιών της", καταλήγει.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ: Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Δήμο Κομοτηνής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) θα υλοποιήσει σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχής γενομένης από την πόλη της Κομοτηνής, δωρεάν Επιστημονικές Ημερίδες σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους.