Editorial

Πωλήσεις φαρμάκων ΕΟΦ: Οι πωλήσεις φαρμάκων του 2020 πλησιάζουν τις πωλήσεις του 2009

Πωλήσεις φαρμάκων ΕΟΦ: Οι πωλήσεις φαρμάκων του 2020 πλησιάζουν τις πωλήσεις του 2009

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με καθυστέρηση 11 μηνών δημοσίευσε τις πωλήσεις  φαρμάκων για το 2020. Κάλλιο αργά παρά ποτέ .

Οι πωλήσεις φαρμάκων του 2020, κοντεύουν  να αγγίξουν τις πωλήσεις του 2009 . Αν συνυπολογίσει κάνεις ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά 50% θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν ξεπεράσει το πολυδιαφημισμένο 2009. Ενώ, οι παράλληλες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,12% το 2020 σε σχέση με το 2019. 

Επίσης , παρ’ όλους   τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών ο αριθμός των συσκευασιών  παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος 568.853.637 ευρώ το 2020 έναντι 573.342.000 ευρώ το 2019. Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που παίρνει κυβέρνηση για τον περιορισμό της κατανάλωσης φαρμάκων , δεν  βρίσκουν ανταπόκριση και δεν έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής στα φάρμακα όπως και στο Σύστημα Υγείας, που όμως δεν φαίνεται να μπορεί κάποιος να το προτείνει λόγω έλλειψης ανθρώπων με γνώσεις στο  συγκεκριμένο χώρο.

 

Παράλληλες εξαγωγές

Οι παράλληλες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,12% το 2020 σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 427.013.177,14 ευρώ . Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2012 που ήταν 415.067.546,95.

 

  • Ευελπιστούμε, ότι ο ΕΟΦ θα αναρτήσει  τις πωλήσεις φαρμάκων του 2021 τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο του 2022.

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΕΟΦ δεν ανακοινώνει τις πωλήσεις των φαρμάκων στις αρχές του έτους

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Αποκλειστική συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ.Φιλίππου μιλάει για τα ‘καυτά’ θέματα του κοροναϊού και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Παράξενες καθυστερήσεις στον ΕΟΦ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.