Πολιτική Υγείας

Εμβόλιο Αποδεικτικό: Πώς θα πιστοποιείται ο εμβολιασμός των πολιτών

Εμβόλιο Αποδεικτικό: Πώς θα πιστοποιείται ο εμβολιασμός των πολιτών

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση για τη χορήγηση απλού πιστοποιητικού εμβολιασμού για προσωπική χρήση, έχει ληφθεί ήδη από την Ευρώπη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι ποια θα είναι η χρήση και εφαρμογή του.

Εμβόλιο Αποδεικτικό: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού στους πολίτες που θα λαμβάνουν τη δεύτερη και τελευταία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. “Για ιδία χρήση” δήλωσε ότι θα είναι η συγκεκριμένη βεβαίωση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση για τη χορήγηση απλού πιστοποιητικού εμβολιασμού για προσωπική χρήση, έχει ληφθεί ήδη από την Ευρώπη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι ποια θα είναι η χρήση και εφαρμογή του.

Η χώρα μας, ωστόσο, προετοιμάζεται για τη δυνατότητα έκδοσης αυτής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης, καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά ξεκινά ο εμβολιασμός στον ευρύ πληθυσμό. Τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνεται από το εμβολιαστικό κέντρο ποιοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου και πλέον θεωρούνται εμβολιασμένοι. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, καθώς και πότε εμβολιάστηκε. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα και εκτύπωσης του σχετικού εγγράφου για προσωπική του χρήση.

Να διευκρινιστεί ότι, ήδη, από την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου δίνεται στους εμβολιαζόμενους έγγραφο, στο οποίο αναγράφεται ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία λήψης της πρώτης δόσης, το είδος του εμβολίου που του χορηγήθηκε (π.χ. εμβόλιο Pfizer – BioNTech), αλλά και η ημερομηνία λήψης της επαναληπτικής και τελευταίας δόσης.

Μέχρι στιγμής, κρατικοί αξιωματούχοι από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω “διαβατήριο εμβολιασμού” δεν προβλέπεται να ζητηθεί από κάποια υπηρεσία ή φορέα. Στην πραγματικότητα, όμως, όλη η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής, καθώς επίκεινται αποφάσεις σε επίπεδο Κομισιόν, για την ακριβή χρήση αυτού του “εμβολιαστικού διαβατηρίου”.

Διαβατήριο εμβολιασμού: Τι θα γίνει με τα ταξίδια;

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι συναινούν με τη χρήση του διαβατηρίου εμβολιασμού, στα αεροπορικά ταξίδια. Όπως έχει αναφερθεί, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα.

Αν και από τα παραπάνω εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι δεν θα ταξιδεύουν σε λίγον καιρό μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες, στα τέλη Νοεμβρίου, ο αερομεταφορέας Qantas της Αυστραλίας, έγινε μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα επιτρέπει στο μέλλον να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της, μόνο εμβολιασμένοι επιβάτες.

Αντιφατικά τα μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η δυνατότητα χορήγησης “διαβατηρίων ασυλίας” ή “διαβατηρίων εμβολιασμών” είναι προς το παρόν μια συγκεχυμένη έννοια. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να αντιφάσκει απέναντι στις ίδιες τις συστάσεις του. Σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη στις 4 Δεκεμβρίου, η Δρ Catherine Smallwood, ανώτερη υπάλληλος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες:

«Δεν συνιστούμε διαβατήρια ασυλίας ούτε συνιστούμε τα τεστ ως μέσο για την αποτροπή της διασυνοριακής μετάδοσης του κορωνοϊού», είπε. «Αυτό που προτείνουμε είναι οι χώρες να εξετάζουν προσεκτικά τα δεδομένα της διασποράς, τόσο εντός των χωρών τους όσο και πέρα από τα σύνορά τους, και προσαρμόζουν ανάλογα τις ταξιδιωτικές κατευθύνσεις τους προς τους πολίτες», δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος ο ΠΟΥ, υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία με την Εσθονία, σχετικά με συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού – ή αλλιώς μιας «έξυπνης κίτρινης κάρτας». Η ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα ήταν να ενισχυθεί η ιδέα του εμβολιασμού στους πολίτες.

«Για το διαβατήριο εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες εξετάζουμε πολύ προσεκτικά ως απάντηση στην COVID-19 τη χρήση της τεχνολογίας, κι ένα ενδεχόμενο από αυτά που εξετάζουμε είναι πώς μπορούν να συνεργαστούν τα κράτη μέλη στην κατεύθυνση της έκδοσης ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δήλωσε ο Δρ Siddhartha Sankar Datta, Διαχειριστής του προγράμματος των Ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια, στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο … smartphone

Αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες βλέπουν θετικά το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς θα επιτρέψει την επανεκκίνηση ενός σημαντικού μέρους της οικονομίας και ιδιαίτερα στη χώρα μας από το καλοκαίρι του 2021 και μετά. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν ήδη εφαρμογές όπως η IBM και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), σύμφωνα με το CNN.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Cathay Pacific, η JetBlue, η Lufthansa, η Swiss Airlines, η United Airlines και η Virgin Atlantic εγκαινίασαν πρόσφατα συνεργασία με το δίκτυο Common Trust Network, μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διασύνδεση με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας εφαρμογή για smartphones, με το όνομα CommonPass, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ιατρικό ιστορικό με όλες τις πληροφορίες για τον Covid-19: τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί και τα αποτελέσματά τους, το εμβόλιο που έχουν λάβει, αλλά και τυχόν νοσηλείες σε νοσοκομείο. Αυτό το πιστοποιητικό υγείας θα έχει τη μορφή κωδικού QR.

Πολλοί ανησυχούν μήπως αυτά τα «ψηφιακά διαπιστευτήρια» θα απαιτείται σταδιακά να επιδεικνύονται σε συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Στα ταξίδια, ωστόσο, η εφαρμογή υπόσχεται να προσφέρει πραγματική διευκόλυνση, καθώς θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις γρήγορης “υγειονομικής άδειας” από τις περιοχές αναχώρησης και άφιξης που έχει επιλέξει να ταξιδέψει ο επιβάτης. Μια παρόμοια εφαρμογή έχει αναπτύξει και η IBM. Ονομάζεται «Digital Health Pass» και επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να δημιουργήσουν τους δικούς τους “δείκτες” και κριτήρια για την είσοδο πολιτών, όπως για παράδειγμα τον εμβολιασμό, τα τεστ Covid, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι εταιρίες που έχουν σχεδιάσει τις συγκεκριμένες εφαρμογές δηλώνουν ότι υπερασπίζονται το απόρρητο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών και μάλιστα οι ίδιοι οι χρήστες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν το επίπεδο πληροφοριών που επιθυμούν να παρέχουν στις αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όσοι εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό

Μάριος Θεμιστοκλέους - 1 περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης - Κανείς δεν θα εμβολιαστεί από το παράθυρο

83.850 νέες δόσεις του εμβολίου έρχονται αύριο Τρίτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ευθύνες και κυρώσεις της Αττικής Οδού ανεξάρτητα από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ σε κάθε ακινητοποιημένο όχημα

Ανακοίνωση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο όχημα εξέδωσε η Αττική Οδός και αναφέρει πως θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα όταν απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος οδηγός.

Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν;

Για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στο Σύστημα Υγείας .Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη που η λειτουργία των νοσοκομείων γίνεται κανονικά καθώς έγινε αλλαγή στις βάρδιες των εργαζομένων, ώστε να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες.

Ο νέος νόμος της Γαλλίας απαιτεί ένα «πάσο εμβολίου» για την COVID που είναι κεντρικό στη στρατηγική της κυβέρνησης κατά των ιών

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι προστατεύει τους πιο ευάλωτους και μειώνει την πίεση στις πολυσύχναστες ΜΕΘ, όπου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Γιατί τα κράτη πολεμούν τις εντολές εμβολίων του Μπάιντεν

Τι έπεται; Να απαγορεύσουμε την κατανάλωση μπύρας και να περιορίσουμε τον καφέ μας; Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε το Σύνταγμά μας και τις ατομικές μας ελευθερίες, ειδικά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά την πανδημία της COVID-19, η απόφαση για τον εμβολιασμό ή όχι πρέπει να επαφίεται στα άτομα και στους γιατρούς τους.

Την Κυριακή, η πορεία «Νίκησε τις Εντολές» - βγήκε στους δρόμους και τα μνημεία της Ουάσιγκτον, DC, ζητώντας να τερματιστούν οι εντολές εμβολίων

Και αυτό είναι συναρπαστικό γιατί συνειδητοποιούν ότι το έχουν στριμώξει όπως όλα τα άλλα, και οι Αμερικανοί το έχουν αναγνωρίσει. Και αυτό που θέλουμε είναι αυτό που πάντα θέλαμε, που είναι η ικανότητα να έχουμε ιδιωτική σχέση με τους γιατρούς μας, να λαμβάνουμε αποφάσεις για την υγειονομική μας περίθαλψη με πληροφορίες που παρέχονται από το CDC, κάτι που είναι εντάξει.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και ΕΣΥ-Ποια αττικά νοσοκομεία εφημερεύουν

Κακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπ. Υγείας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ - Σε πλήρη ετοιμότητα και το ΕΚΑΒ - Ομαλά εξελίσσονται οι εφημερίες των νοσοκομείων, με πληρότητα προσωπικού - Ποια Νοσοκομεία εφημερεύουν στην Αττική