Πολιτική Υγείας

Εμβολιασμός Χώρες: Κυρίαρχες οι οικονομικές ανισότητες στη μάχη κατά της πανδημίας 

Εμβολιασμός Χώρες: Κυρίαρχες οι οικονομικές ανισότητες στη μάχη κατά της πανδημίας 

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Εμβολιασμός Χώρες: Μπορεί να έχουν χορηγηθεί πάνω από 200εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο και η διαδικασία να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όμως ακόμα και σε αυτό το ζήτημα κυριαρχούν οι οικονομικές ανισότητες. Παρόλο που Κίνα και Ρωσία δεν έχουν ανανεώσει τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς τις τελευταίες δέκα ημέρες, τα δεδομένα δείχνουν ότι το 45% των εμβολίων έχουν γίνει στις χώρες των G7 (ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις φτωχές χώρες.

Ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν για τον παγκόσμιο εμβολιασμό, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στο πρόγραμμα COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της ηπείρου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δεσμεύθηκε να προσφέρει στον COVAX 1,1 δισεκ. δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, ανέφερε την Παρασκευή η Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (GAVI), η οποία μαζί με τον ΠΟΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.

Μέχρι σήμερα, πάνω από τις εννιά δόσεις στις δέκα (το 92%) έχουν χορηγηθεί σε πολίτες χωρών με εισόδημα είτε «υψηλό» ή «μέσο προς την υψηλότερη κλίμακα» (κατά την Παγκόσμια Τράπεζα), δηλαδή σε κράτη όπου ζει χονδρικά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 53%). Από τις 29 χώρες με «χαμηλό» εισόδημα, μόνο η Γουινέα και η Ρουάντα έχουν αρχίσει εκστρατείες ανοσοποίησης.

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, με περίπου τον μισό πληθυσμό του (το 49%) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ ο ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει λάβει και τη δεύτερη. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 95,8% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Άλλα κράτη μόλις ξεκινούν τις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης. Νωρίτερα χθες στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μια ογδοντάρα και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, την παραμονή της έναρξης της μαζικής πια ανοσοποίησης. Η Νέα Ζηλανδία άρχισε τη δική της εκστρατεία το περασμένο Σάββατο• η χώρα, που μαζεύει επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, δεν έχει καταγράψει παρά 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνολικού πληθυσμού πέντε εκατομμυρίων.

Στη Ρουμανία, εμβολιάστηκαν σχεδόν 300 άστεγοι. Η χώρα είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που προχωρούν σε ανοσοποίηση της συγκεκριμένης εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό περίπου 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στην ισραηλινή επικράτεια.

Το πώς γίνεται ο εμβολιασμός προκαλεί εξάλλου σε κάποιες περιπτώσεις σκάνδαλα: στην Αργεντινή ο υπουργός Υγείας Χινές Γκονσάλες Γκαρσία αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Παρασκευή, μετά την αποκάλυψη ότι πρότεινε σε φίλους του να εμβολιαστούν εκτός σειράς, χωρίς να μπουν στον κόπο να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο.

Άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ίσως γίνει λίγο πιο εύκολη, καθώς διατηρείται για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που όριζαν ως εδώ οι κατασκευάστριες (από –80 ως –60° Κελσίου), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή. Η Ρωσία από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε πως το τρίτο της εμβόλιο κατά το νέου κορωνοϊού, του CoviVac, οι πρώτες 120.000 δόσεις του οποίου θα κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο, μετά το Sputnik V (δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του τον Αύγουστο) και του EpiVacCorona (τον Οκτώβριο). Από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019 η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή ως εδώ σε τουλάχιστον 2.453.070 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανισότητα στον τομέα της υγείας επιδεινώνεται

Η υπογεννητικότητα στη σκιά της πανδημίας

Γιατί η Νότια Αφρική δεν έχει αρχίσει ακόμα του εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κινέζικα εμβόλια σαρώνουν μεγάλο μέρος του κόσμου, παρά τη φήμη των δυτικών

Είναι μια πιθανή αποκατάσταση της φήμης  για την Κίνα, η οποία έχει αποφασίσει να μετατραπεί από αντικείμενο δυσπιστίας για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας COVID-19 σε σωτήρα.

Στη λήξη της επιχείρησης προστασίας του πληθυσμού ως το καλοκαίρι στοχεύει ο Ντράγκι

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σχέδια του Ντράγκι, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν παντού, σε κάθε χώρο που μπορεί να φανεί χρήσιμος - από τα γυμναστήρια, μέχρι ενδεχομένως ακόμη και τις εισόδους των σουπερμάρκετ.

Μάριος Θεμιστοκλέους : Εμβολιάζουμε τα νησιά της Ελλάδας

Μάριος Θεμιστοκλέους : Έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό των πολύ μικρών νησιών με κάτω από 1.000 κατοίκους. Μέχρι στιγμής έχουμε εμβολιάσει σε αρκετά νησιά όλο τον πληθυσμό, έχουμε πάει πρώτη, δεύτερη και τρίτη φορά.

Σχέδιο δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα

Για το σχέδιο δράσης του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη διαδικτυακή συζήτηση του Economist και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδος.

Κίνα Εμβόλιο: Σχέδιο για πάνω από μισό δισεκατομμύριο εμβολιασμούς έως τα τέλη Ιουνίου

Κορωνοϊός Κίνα Εμβόλιο: Με τον πληθυσμό της χώρας να αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμυρία, το 40% αντιπροσωπεύει περίπου 548 εκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει εμβολιάσει μόνο το 3,56% του πληθυσμού της - αυτό σημαίνει περίπου 51 εκατομμύρια άτομα -, δήλωσε ο κ. Ζονγκ και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί οποιοδήποτε είδος ανοσίας αγέλης. Ωστόσο, ο Wu Zunyou, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας δήλωσε ότι εάν συνεχιστούν τα υφιστάμενα ποσοστά εμβολιασμού, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα άνοιξαν ξανά τα σύνορα για τα ταξίδια.

Θεμιστοκλέους: Παρουσιάστηκαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο

Θεμιστοκλέους: Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν διενεργηθεί στη χώρα 30.000 εμβολιασμοί, ενώ είναι πιθανό να αγγίξουν τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από εμβόλιο.