Πολιτική Υγείας

Εμβολιασμός Χώρες: Κυρίαρχες οι οικονομικές ανισότητες στη μάχη κατά της πανδημίας 

Εμβολιασμός Χώρες: Κυρίαρχες οι οικονομικές ανισότητες στη μάχη κατά της πανδημίας 

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Εμβολιασμός Χώρες: Μπορεί να έχουν χορηγηθεί πάνω από 200εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο και η διαδικασία να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όμως ακόμα και σε αυτό το ζήτημα κυριαρχούν οι οικονομικές ανισότητες. Παρόλο που Κίνα και Ρωσία δεν έχουν ανανεώσει τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς τις τελευταίες δέκα ημέρες, τα δεδομένα δείχνουν ότι το 45% των εμβολίων έχουν γίνει στις χώρες των G7 (ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις φτωχές χώρες.

Ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν για τον παγκόσμιο εμβολιασμό, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στο πρόγραμμα COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της ηπείρου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δεσμεύθηκε να προσφέρει στον COVAX 1,1 δισεκ. δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, ανέφερε την Παρασκευή η Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (GAVI), η οποία μαζί με τον ΠΟΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.

Μέχρι σήμερα, πάνω από τις εννιά δόσεις στις δέκα (το 92%) έχουν χορηγηθεί σε πολίτες χωρών με εισόδημα είτε «υψηλό» ή «μέσο προς την υψηλότερη κλίμακα» (κατά την Παγκόσμια Τράπεζα), δηλαδή σε κράτη όπου ζει χονδρικά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 53%). Από τις 29 χώρες με «χαμηλό» εισόδημα, μόνο η Γουινέα και η Ρουάντα έχουν αρχίσει εκστρατείες ανοσοποίησης.

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, με περίπου τον μισό πληθυσμό του (το 49%) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ ο ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει λάβει και τη δεύτερη. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 95,8% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Άλλα κράτη μόλις ξεκινούν τις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης. Νωρίτερα χθες στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μια ογδοντάρα και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, την παραμονή της έναρξης της μαζικής πια ανοσοποίησης. Η Νέα Ζηλανδία άρχισε τη δική της εκστρατεία το περασμένο Σάββατο• η χώρα, που μαζεύει επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, δεν έχει καταγράψει παρά 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνολικού πληθυσμού πέντε εκατομμυρίων.

Στη Ρουμανία, εμβολιάστηκαν σχεδόν 300 άστεγοι. Η χώρα είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που προχωρούν σε ανοσοποίηση της συγκεκριμένης εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό περίπου 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στην ισραηλινή επικράτεια.

Το πώς γίνεται ο εμβολιασμός προκαλεί εξάλλου σε κάποιες περιπτώσεις σκάνδαλα: στην Αργεντινή ο υπουργός Υγείας Χινές Γκονσάλες Γκαρσία αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Παρασκευή, μετά την αποκάλυψη ότι πρότεινε σε φίλους του να εμβολιαστούν εκτός σειράς, χωρίς να μπουν στον κόπο να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο.

Άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ίσως γίνει λίγο πιο εύκολη, καθώς διατηρείται για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που όριζαν ως εδώ οι κατασκευάστριες (από –80 ως –60° Κελσίου), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή. Η Ρωσία από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε πως το τρίτο της εμβόλιο κατά το νέου κορωνοϊού, του CoviVac, οι πρώτες 120.000 δόσεις του οποίου θα κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο, μετά το Sputnik V (δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του τον Αύγουστο) και του EpiVacCorona (τον Οκτώβριο). Από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019 η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή ως εδώ σε τουλάχιστον 2.453.070 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανισότητα στον τομέα της υγείας επιδεινώνεται

Η υπογεννητικότητα στη σκιά της πανδημίας

Γιατί η Νότια Αφρική δεν έχει αρχίσει ακόμα του εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην οποία, εν μέρει τουλάχιστον, οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Έτοιμη η Ελλάδα για την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, που ανέφερε ακόμη, σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις μεγάλες χώρες του πλανήτη στους ημερήσιους εμβολιασμούς.

Ο Ιερός Γάγγης απειλείται από σοβαρή ρύπανση λόγω covid -19

Εξακολουθεί να επικρίνεται που επέτρεψε τεράστιες συγκεντρώσεις σε ένα θρησκευτικό φεστιβάλ και διεξήγαγε  μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες - ακόμη και όταν τα κρούσματα ανέβηκαν.

Μελέτη ετερόλογων πρωταρχικών ενισχύσεων COVID-19

Οι ερευνητές της Οξφόρδης αξιολογούν τα αποτελέσματα των συνδυασμών εμβολίων - συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μιας πρώτης δόσης του εμβολίου AstraZeneca που ακολουθείται είτε από το εμβόλιο Pfizer είτε από μια δεύτερη δόση AstraZeneca ή από μια πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer ακολουθούμενη από το AstraZeneca ή μια δεύτερη δόση της Pfizer.

Το εμβόλιο covid-19 της Pfizer έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 που αναφέρθηκαν σε άτομα ηλικίας 11 έως 17 από τα τέλη Απριλίου, αν και οι λοιμώξεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τείνουν να είναι πιο ήπιες.

DELPHI ECONOMIC FORUM: Τι είπε για το Ε.Σ.Υ. ο Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας: Είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη του συναγερμού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με αυτά πλέον τα δεδομένα, Κυβερνήσεις, διεθνείς Οργανισμοί, υπερεθνικές δομές, επιστημονική κοινότητα και θεσμοί θα επανεξετάσουμε αν όχι από μηδενική αλλά από βάση εκκίνησης, σχέδια που θα περιλαμβάνουν τέτοιου είδους κρίσεις, Υγειονομικές κρίσεις της τεράστιας κλίμακας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε.

Ομιλία του αν. υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Στο πλαίσιο του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προσαρμογή του Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του Καρκίνου στα ελληνικά δεδομένα και ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας.