Πολιτική Υγείας

Εμβολιασμός πρόγραμμα: Τι να προσέξετε πριν και μετά το εμβόλιο

Εμβολιασμός πρόγραμμα: Τι να προσέξετε πριν και μετά το εμβόλιο

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά στη χώρα μας ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με τους 85 και άνω να κόβουν το νήμα της δεύτερης φάσης της επιχείρησης «Ελευθερία».

Εμβολιασμός πρόγραμμα: Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά στη χώρα μας ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με τους 85 και άνω να κόβουν το νήμα της δεύτερης φάσης της επιχείρησης «Ελευθερία». Σειρά θα πάρουν οι 80 και άνω, έπειτα οι 75 και άνω και τέλος οι 70 και άνω ούτως ώστε μέχρι και τον Μάρτιο να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Η τρίτη φάση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, με τους ενηλίκους 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα να είναι η τελευταία πληθυσμιακή ομάδα που θα κληθεί στην πράξη συλλογικής ασφάλειας και ευθύνης.

Σε δύο περίπου εβδομάδες από σήμερα, λοιπόν, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας (διαδικτυακά στο http://emvolio.gov.gr ή στα ΚΕΠ/φαρμακεία) και αντιστοίχως να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, ο οποίος θα διεξάγεται δωρεάν στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Επειδή, όμως, για πολλούς ανθρώπους η διαδικασία του εμβολιασμού είναι αγχωτική και προκαλεί έντονο στρες και νευρικότητα, υπάρχουν μερικά tips που πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε όχι μόνο να χαλαρώσετε αλλά και να αποφύγετε πιθανές δυσάρεστες αντιδράσεις του οργανισμού.

Αποχή από το αλκοόλ 

Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημα οδηγία για την προετοιμασία του οργανισμού για το εμβόλιο κατά της COVID-19, ωστόσο οι ειδικοί έχουν ήδη τονίσει κατ’επανάληψη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ τόσο μερικές ημέρες πριν τον εμβολιασμό, μεταξύ των δύο δόσεων χορήγησης του εμβολίου, όσο και κάποιες ημέρες μετά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και κατ’επέκταση τα μέγιστα πλεονεκτήματα από το εμβόλιο.

Συμβουλές χαλάρωσης πριν τον εμβολιασμό

– Στρέψτε κάπου αλλού την προσοχή σας όση ώρα βρίσκεστε στην αίθουσα αναμονής. Πάρτε μαζί σας ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο, λίγη μουσική ή ακόμα και την αγαπημένη σας ταινία (αν η διάρκεια της αναμονής είναι μεγάλη) και αφιερωθείτε σε αυτό όσο κάθεστε και περιμένετε να έρθει η σειρά σας για τον εμβολιασμό.

– Συγκεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας. Αργές και βαθιές ανάσες που φτάνουν μέχρι την κοιλιά θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο πέρα από το επικείμενο εμβόλιο.

– Προσηλωθείτε σκόπιμα σε ένα αντικείμενο μέσα στο δωμάτιο. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία, μία αφίσα ή ένα σημάδι στον τοίχο, αυτό στο οποίο θα συγκεντρώσετε το βλέμμα σας για να ανακαλύψετε τις λεπτομέρειές του. Αν κοιτάζετε έναν πίνακα ζωγραφικής, για παράδειγμα, προσπαθήστε να μετρήσετε τον αριθμό των λουλουδιών στον κήπο, τα ζώα στον αγρό ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ως αφορμή τις λέξεις μιας πινακίδας και να αρχίσετε να σκέφτεστε συνώνυμα ή αντώνυμα. Σε ό,τι κι αν επιλέξετε να αφιερώσετε την προσοχή σας, προσπαθήστε να είναι κάτι άλλο πέρα από το εμβόλιο.

– Βήξτε. Έρευνα δείχνει ότι όταν ένας άνθρωπος βήχει μία φορά πριν και μία κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού μπορεί να χαλαρώνει και συνακόλουθα να νιώθει λιγότερο πόνο.

– Χαλαρώστε το χέρι σας. Αν βρίσκεστε σε ένταση, μπορεί το εμβόλιο να σας πονέσει περισσότερο, ιδιαίτερα αν η ένταση αυτή συγκεντρώνεται στην περιοχή του σώματος όπου θα γίνει ο εμβολιασμός.

– Κάποιοι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ζαλάδα ή να λιποθυμούν μετά από έναν εμβολιασμό. Ο μέσος χρόνος που συνιστάται για παραμονή εντός του εμβολιαστικού κέντρου μετά τον εμβολιασμό ανέρχεται στα 15 λεπτά (χρόνος που ισχύει και για το εμβόλιο της γρίπης), επομένως αν αισθανθείτε περίεργα μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.

– Μη διστάσετε να πείτε στον γιατρό ή τη νοσοκόμα που θα σας φροντίσουν ότι είστε αγχωμένοι για τον εμβολιασμό. Οι επαγγελματίες υγείας είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ανθρώπους που φοβούνται τα εμβόλια και μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Σημειώνεται ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 γίνονται με απόσταση 21-28 ημερών. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να θεωρήσετε πως είστε απόλυτα θωρακισμένοι μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, καθώς η δεύτερη δόση είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση.

Πιθανές παρενέργειες

Είναι πιθανό να βιώσετε κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, οι οποίες, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν από τη λήψη του, καθώς θεωρούνται κοινές παρενέργειες σχεδόν κάθε εμβολίου. Ενδεικτικά:

Πόνος στο σημείο του εμβολιασμού

Πρήξιμο στο χέρι που θα λάβετε το εμβόλιο

Πυρετός

Κρυάδες

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Εάν νιώσετε πόνο στο χέρι ή πρήξιμο συνιστάται να κρατάτε ένα καθαρό, δροσερό, υγρό πανί στην περιοχή και να χρησιμοποιείτε ή να ασκείτε το χέρι σας, βάσει των οδηγιών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).  Εάν έχετε πυρετό, καλό θα είναι να πίνετε πολλά υγρά και να ντύνεστε ελαφρά, ενώ αν στις παρενέργειες περιλαμβάνονται πόνος ή δυσφορία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σας σχετικά με τη λήψη κάποιου φαρμάκου. Σημειώνεται ότι οι όποιες παρενέργειες αναμένεται να εξασθενήσουν εντός 1-2 ημερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ασφάλεια του εμβολιασμού COVID-19 για ογκολογικούς ασθενείς

Εμβολιασμός σε ΜΦΗ από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ – Δήλωση Προέδρου ΕΟΔΥ

Όταν τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται και από τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τους ειδικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ναυτικός εφιάλτης της μετάδοσης με αερολύματα του SARS-CoV-2 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

"Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες εκτιμήσεις μας για τις εισόδους μοντέλου, που υπολογίζονται από το έγγραφο PNAS σε άλλα περιβάλλοντα, όπως οι σχολικές αίθουσες, η συμβολή της μετάδοσης του φομίτη είναι περίπου 5 τοις εκατό. Αυτή η συνεισφορά είναι χαμηλή, αλλά δεν είναι μηδενική. Επομένως, δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους."

Χαρδαλιάς: Παράταση lockdown στην Αττική μέχρι 8 Μαρτίου

Χαρδαλιάς: Την παράταση του lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου για την Αττική και άλλες 5 περιοχές ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αναμένονταν λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα

Μαγιορκίνης: Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παπαευαγγέλου: Περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης αλλά δε συνέβη

Παπαευαγγέλου: Προβληματισμένη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας για μικρή αύξηση θυμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έως στιγμής δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ξαφνική ανατροπή στην τακτική εμβολιασμών "ανοίγει" τα εστιατόρια στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ,

Πάντως, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών.