Πολιτική Υγείας

Έμπολα: Η Ουγκάντα επεκτείνει τα λουκέτα καθώς εξαπλώνεται η νόσος

Έμπολα: Η Ουγκάντα επεκτείνει τα λουκέτα καθώς εξαπλώνεται η νόσος

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του Έμπολα και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους.

Έμπολα: Η Ουγκάντα παρέτεινε το Σάββατο τον αποκλεισμό τριών εβδομάδων σε δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας του ιού Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους, περιορίζοντας τα ταξίδια και κλείνοντας δημόσιους χώρους. Από την κήρυξη της επιδημίας στην κεντρική περιφέρεια Μουμπέντε στις 20 Σεπτεμβρίου, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ανατολικοαφρικανική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπάλα. Πενήντα ένας θάνατοι έχουν αναφερθεί μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές της Ουγκάντας. Το στέλεχος που κυκλοφορεί τώρα στην Ουγκάντα είναι γνωστό ως ιός Έμπολα του Σουδάν, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, αν και υπάρχουν αρκετά υποψήφια εμβόλια που οδεύουν προς κλινικές δοκιμές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουγκάντα είχε καταγράψει πάνω από 150 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 64 θανάτων. Ο πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι επέβαλε 21ήμερο αποκλεισμό της Μουμπέντε και της γειτονικής Κασάντα στις 15 Οκτωβρίου, αλλά δήλωσε ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο. Το Σάββατο, η υπουργός Υγείας Ρουθ Τζέιν Ακένγκ δήλωσε στο AFP ότι “ο αποκλεισμός των περιοχών Μουμπέντε και Κασάντα … θα παραταθεί για άλλες 21 ημέρες”. Αυτές περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από το σούρουπο μέχρι το πρωί, απαγόρευση των προσωπικών μετακινήσεων και κλείσιμο των αγορών, των μπαρ και των εκκλησιών. “Καλούμε το κοινό να συμμορφωθεί και να παραμείνει σε επαγρύπνηση”, πρόσθεσε.

Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, με συνήθη συμπτώματα τον πυρετό, τον εμετό, την αιμορραγία και τη διάρροια Τα κρούσματα είναι δύσκολο να περιοριστούν, ιδίως σε αστικό περιβάλλον. Ο Μουσέβενι διέταξε επίσης την αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον έχει μολυνθεί από τον Έμπολα και αρνείται να απομονωθεί. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του Έμπολα και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους. Ο τελευταίος καταγεγραμμένος θάνατος στην Ουγκάντα από προηγούμενη επιδημία Έμπολα ήταν το 2019. Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική μεταξύ 2013 και 2016 σκότωσε περισσότερους από 11.300 ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Η αύξηση κρουσμάτων Έμπολα στην Αφρική συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Οι αξιωματούχοι της Ουγκάντα αναφέρουν 11 νέα κρούσματα Έμπολα στην πρωτεύουσα

Ουγκάντα Έμπολα: 3 άτομα στην Καμπάλα θετικοί στον ιό και σε απομόνωση

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Ουγκάντα θα ελέγχονται για τον Έμπολα

Τέσσερις οι νεκροί από τον Έμπολα στην Ουγκάντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".