Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία: Η εξάπλωση της COVID-19 κατά τη διάρκεια του πολέμου ανησυχεί τους αξιωματούχους του ΠΟΥ

Εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία: Η εξάπλωση της COVID-19 κατά τη διάρκεια του πολέμου ανησυχεί τους αξιωματούχους του ΠΟΥ

Η μετάδοση της COVID-19 δεν είναι η μόνη σημαντική ανησυχία για την υγεία και οι εικόνες δείχνουν μικρά παιδιά να νοσηλεύονται στα υπόγεια του νοσοκομείου του Κιέβου για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό.

Εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μετάδοση της COVID-19. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι η Ουκρανία είχε βιώσει ένα κύμα κρουσμάτων πριν από τη ρωσική εισβολή. Τα χαμηλά ποσοστά δοκιμών, είπε, σημαίνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική μη ανιχνεύσιμη μετάδοση του ιού και σε συνδυασμό με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη τον ​​αυξημένο κίνδυνο «μεγάλου αριθμού ανθρώπων να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια».

«Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι πιθανό να συμβάλουν περαιτέρω στη μετάδοση της COVID-19, αυξάνοντας ενδεχομένως την πίεση στα συστήματα υγείας στις γειτονικές χώρες», σημείωσε ο Τέντρος. «Οποτεδήποτε αναστατώνετε την κοινωνία με αυτόν τον τρόπο και βάζετε κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνηση, οι μολυσματικές ασθένειες θα το εκμεταλλευτούν», είπε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ. “Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις… της μόλυνσης οι ίδιοι και είναι πολύ πιο πιθανό η ασθένεια να εξαπλωθεί”, σημείωσε.

Ο Ράιαν είπε ότι δεν υπάρχει “καμία αμφιβολία” ότι η COVID-19 θα το εκμεταλλευτεί αυτό “τις επόμενες εβδομάδες”.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, είπε σε δήλωση την Πέμπτη ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε μόλις επτά ημέρες. «Έχω εργαστεί σε επείγουσες καταστάσεις προσφύγων για σχεδόν 40 χρόνια και σπάνια έχω δει μια έξοδο τόσο γρήγορη όσο αυτή», είπε.

Ο Τέντρος έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο ΠΟΥ παρέχει υγειονομική βοήθεια σε αυτούς τους πρόσφυγες στο έδαφος στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Ο ΠΟΥ απελευθέρωσε 5,2 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για Έκτακτες Καταστάσεις και έκανε έκκληση για 45 εκατομμύρια δολάρια για συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία και 12,5 εκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη γειτονικών χωρών για τη φροντίδα των προσφύγων. Υπολογίζει ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Ουκρανίας θα χρειαστούν ανακούφιση και προστασία, ενώ περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να χρειαστούν το ίδιο σε γειτονικές χώρες τους επόμενους μήνες.

Η μετάδοση της COVID-19 δεν είναι η μόνη σημαντική ανησυχία για την υγεία και οι εικόνες δείχνουν μικρά παιδιά να νοσηλεύονται στα υπόγεια του νοσοκομείου του Κιέβου για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό.

Ο ΠΟΥ ζήτησε κρίσιμες ιατρικές προμήθειες για να φτάσουν με ασφάλεια σε όσους τις χρειάζονται και ο Τέντρος σημείωσε ότι τουλάχιστον τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου στην Ουκρανία έχουν κλείσει.

Σε μια δήλωση, ο Tedros και ο Δρ. Hans Henri P. Kluge, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, έγραψαν ότι οι σωτήριες ιατρικές προμήθειες οξυγόνου στην Ουκρανία “πλησιάζουν σε πολύ επικίνδυνο σημείο”.

“Τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν προμήθειες οξυγόνου από τα εργοστάσια σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου.

Η πλειονότητα των νοσοκομείων θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματά τους οξυγόνου μέσα στις επόμενες 24 ώρες”, ανέφεραν οι γιατροί σε δήλωση της 27ης Φεβρουαρίου. “Μερικά έχουν ήδη εξαντληθεί. Αυτό θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο.” Απαιτούνται επίσης ασφαλείς παραδόσεις ζεόλιθου – ένα κρίσιμο, κυρίως εισαγόμενο χημικό προϊόν απαραίτητο για την παραγωγή ασφαλούς ιατρικού οξυγόνου. «Χρειάζεσαι οξυγόνο όταν το χρειάζεσαι, δεν μπορείς να μπεις σε λίστα αναμονής για οξυγόνο», είπε ο Ράιαν την Τετάρτη. Ο ΠΟΥ είπε ότι εξετάζει λύσεις για την εισαγωγή οξυγόνου από περιφερειακά δίκτυα. Καλεί για δωρεές μέσω της σελίδας έκκλησης του Ιδρύματος ΠΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες εγκλωβισμένοι στη Δομινικανή Δημοκρατία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία συνεχίστηκαν με εξέχοντες Ρώσους να συμμετέχουν σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία να εκκενώσουν τη χώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Close Icon