Πολιτική Υγείας

ECDC: Συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

ECDC: Συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

ECDC: Προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αναμένεται να προτείνει σήμερα (23/5) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC.

Μέσα σε έναν μήνα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας σε 12 χώρες – εκτός Αφρικής. Εξαιτίας της παρουσίας του ιού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC – αναμένεται σήμερα (23/5) να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σήμερα το ECDC ανακοίνωσε 67 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι το ύποπτο κρούσμα που είχε βρεθεί στη χώρα μας δεν συνδέεται με την ευλογιά των πιθήκων, αφού ο τουρίστας από την Κεφαλονιά βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό της ανεμοβλογιάς, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

ECDC: Συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της εξάπλωσης της νόσου, το ECDC συνιστά επιπλέον στις ευρωπαϊκές χώρες να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και των επαφών τους, τη διαχείριση και την αναφορά νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων. Παράλληλα, προτείνει στις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της ευλογιάς, των αντιικών και του προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Ήπια γενικά η νόσος – Ποιοι πληθυσμοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν, «τα περισσότερα από τα κρούσματα ως τώρα έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή». Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, τις έγκυες και τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

ECDC: Υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο ιός ενδημικός

Παράλληλα, το ECDC, σημειώνει ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε ζώο. Εάν αυτό συμβεί και ο ιός εξαπλωθεί στον ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, το ECDC συνιστά να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών αρχών του ανθρώπου και των κτηνιατρικών, για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη μετάδοσης του ιού στην άγρια ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απειλή της ευλογιάς των πιθήκων δεν ανεβαίνει στο επίπεδο της COVID-19

Σε εγρήγορση οι αρχές για την ευλογιά των πιθήκων - Σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea.