Πολιτική Υγείας

ECDC: Συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

ECDC: Συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

ECDC: Προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αναμένεται να προτείνει σήμερα (23/5) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC.

Μέσα σε έναν μήνα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας σε 12 χώρες – εκτός Αφρικής. Εξαιτίας της παρουσίας του ιού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC – αναμένεται σήμερα (23/5) να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σήμερα το ECDC ανακοίνωσε 67 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι το ύποπτο κρούσμα που είχε βρεθεί στη χώρα μας δεν συνδέεται με την ευλογιά των πιθήκων, αφού ο τουρίστας από την Κεφαλονιά βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό της ανεμοβλογιάς, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

ECDC: Συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της εξάπλωσης της νόσου, το ECDC συνιστά επιπλέον στις ευρωπαϊκές χώρες να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και των επαφών τους, τη διαχείριση και την αναφορά νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων. Παράλληλα, προτείνει στις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της ευλογιάς, των αντιικών και του προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Ήπια γενικά η νόσος – Ποιοι πληθυσμοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν, «τα περισσότερα από τα κρούσματα ως τώρα έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή». Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, τις έγκυες και τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

ECDC: Υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο ιός ενδημικός

Παράλληλα, το ECDC, σημειώνει ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε ζώο. Εάν αυτό συμβεί και ο ιός εξαπλωθεί στον ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, το ECDC συνιστά να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών αρχών του ανθρώπου και των κτηνιατρικών, για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη μετάδοσης του ιού στην άγρια ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απειλή της ευλογιάς των πιθήκων δεν ανεβαίνει στο επίπεδο της COVID-19

Σε εγρήγορση οι αρχές για την ευλογιά των πιθήκων - Σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί

Γάζα πόλεμος: Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε χθες Σάββατο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Εγκαίνια έργου για καθαρό νερό σε πάνω από 55.000 κατοίκους της Καρδίτσας

Το έργο θα υδροδοτεί 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας, στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, από τη λίμνη του Σμοκόβου. Περιλαμβάνει δίκτυο μεταφοράς και διανομής συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων, με τέσσερα τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία - Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού Μεταμόρφωση

Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.