Πολιτική Υγείας

Διπολική δομή για μετανάστευση νευρικών κυττάρων

Διπολική δομή για μετανάστευση νευρικών κυττάρων

Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι υπεύθυνος για μεγάλο αριθμό σύνθετων λειτουργιών του εγκεφάλου, που κυμαίνονται από την αντίληψη των αισθητηριακών ερεθισμάτων μέσω της εγρήγορσης, της μνήμης και της γλώσσας στη συνείδηση. Οι νευροβιολόγοι στο Ινστιτούτο Experimental Medicine του Max Planck στο Γκέτινγκεν έχουν αποκωδικοποιήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή που ελέγχει την ανάπτυξη της σύνθετης νευρωνικής αρχιτεκτονικής στον εγκεφαλικό φλοιό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως και όλων των άλλων θηλαστικών, κυριαρχείται από ένα εξωτερικό στρώμα πλούσιο σε νευρικά κύτταρα γνωστό ως εγκεφαλικό φλοιό. Αποτελείται από έξι στρώματα νευρικών κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους και με άλλα μέρη του εγκεφάλου με εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο και ελέγχουν όλες τις πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ο σχηματισμός της περίτεχνα στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό ξεκινά σε ένα σχετικά πρώιμο στάδιο εμβρυϊκής ανάπτυξης και δεν ολοκληρώνεται παρά πολύ μετά τη γέννηση. Κατ ‘αρχάς, τα νέα νευρικά κύτταρα σχηματίζονται στην κάτω πλευρά του αναπτυσσόμενου εγκεφαλικού φλοιού, όπου παίρνουν μια βελτιωμένη ή διπολική δομή, μεταναστεύουν προς τα έξω κάθετα προς την επιφάνεια και τελικά σταματούν στην περιοχή στόχο τους, όπου παίρνουν τη μορφή που είναι χαρακτηριστική του νεύρου κύτταρα και αναπτύσσουν πολλές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν με άλλα νευρικά κύτταρα.

Ο σχηματισμός της διπολικής δομής από τα αναπτυσσόμενα νευρικά κύτταρα, η λεγόμενη πόλωση τους και η μετέπειτα μετανάστευσή τους στον αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό φλοιό ελέγχονται από πολυάριθμες ενδοκυτταρικές ρυθμιστικές διεργασίες οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν στόχο μιας ολόκληρης σειράς διεργασιών εξωκυτταρικού σήματος. Τα σφάλματα κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών ανάπτυξης οδηγούν σε δυσπλασίες του εγκεφαλικού φλοιού και σχεδόν πάντοτε έχουν σοβαρές συνέπειες για τους πάσχοντες ασθενείς, ένα παράδειγμα είναι η ψωρίαση.

Μαζί με τον Victor Tarabykin από το Charité στο Βερολίνο και τους συνεργάτες της στην Ιαπωνία, ο Mateusz Ambrozkiewicz και ο Hiroshi Kawabe από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής του Max Planck στο Γκέτινγκεν ανακάλυψαν τώρα μια νέα ρυθμιστική αρχή που ελέγχει την πόλωση και τη μετανάστευση νέων νευρικών κυττάρων. Με τη βοήθεια γενετικά τροποποιημένων ποντικών, ανακαλύφθηκε ότι η συντονισμένη δραστηριότητα των λεγόμενων λιγάσεων ουμπικουϊτίνης WWP1 και WWP2, που προκαλούν την αποικοδόμηση πρωτεϊνών, και το αποκαλούμενο μικροRNA miR140, το οποίο αναστέλλει την παραγωγή νέων πρωτεϊνών, παίζει ένα βασικό ρόλο στην πόλωση και τη μετανάστευση των νευρικών κυττάρων, ενώ ο εγκεφαλικός φλοιός αναπτύσσεται. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τα γονίδια που εμπλέκονται, εν μέρει αλληλοσυνδέονται, ελέγχονται με παρόμοιο τρόπο και ρυθμίζουν από κοινού τις σχετικές διεργασίες στην ανάπτυξη νευρικών κυττάρων .

“Εκτός από την ανακάλυψη μιας νέας ρυθμιστικής διαδικασίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, είμαστε ιδιαίτερα συναρπασμένοι από το γεγονός ότι το γονίδιο miR140 είναι ενσωματωμένο στο γονίδιο WWP2”, λέει ο ηγέτης της μελέτης Hiroshi Kawabe. Αυτή η διεμπλοκή γονιδίων κωδικοποίησης πρωτεΐνης και γονιδίων μικρο RNA είναι σπάνια αλλά όχι ασυνήθιστη και έχει εδώ και καιρό υποπτευθεί ότι τέτοιες γονιδιακές δομές υποδεικνύουν ότι τα αντίστοιχα γονιδιακά προϊόντα έχουν μια κοινή λειτουργία. “Η παραγωγή των WWP2 και miR140 συντονίζεται από τα νευρικά κύτταρα και αμφότερα υποστηρίζουν από κοινού την κυτταρική πολωτική διαδικασία “.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας "σφυροκοπά" την Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέτει όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00.30 με 05.00

Σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τα νέα μέτρα - «Δεν είναι επιλογή μου το lockdown», είπε ο πρωθυπουργός - Επέκταση της τηλεργασίας και μήνυμα-έκκληση στους νέους να τηρήσουν τα μέτρα

Χτυπάει η καμπάνα από Μητσοτάκη και Τσιόδρα

Τσιόδρας Κορωνοϊός: Κατεβαίνει το ηλικιακό όριο που προσβάλλεται από το ιό.  Αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έγινε σήμερα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού. Πρώτη σε κρούσματα είναι πλέον η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα […]

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα στο σημερινό του διάγγελμα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το απόγευμα η ανακοίνωση των μέτρων. Σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να προχωρήσει απόψε στις 19:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα […]

Κίνα: Διαβεβαιώνει για αποτελεσματικές δοκιμές αξιόπιστου εμβολίου της κατά του κορωνοϊού

Κανένα εμβόλιο παγκοσμίως δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για εμπορική διανομή σε μεγάλη κλίμακα. Όμως, οι κινεζικές Αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για επείγουσα χρήση ορισμένων από αυτά τα εμβόλια.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα λόγω κορωνοϊού

Χαρδαλιάς έκτακτη ενημέρωση σήμερα: "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη" δήλωσε ο Υφυπουργός. Πάραλληλα, έκανε ιδιαίτερη έκκληση  στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

Κρούσματα σήμερα περιοχές: 865 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεσης 21/10/2020. Νέα περιοχές μπαίνουν στο επίπεδο 3 του χάρτη επικινδυνότητας , ενώ η Καστοριά «κοκκίνισε».

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τη μη διασπορά του κορωνοϊού

Χαρδαλιάς: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την εκρηκτική άνοδο με 865 κρούσματα κορωνοϊού που δηλώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη χώρα μας. Τα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 06:00. Ανακοινώσεις Χαρδαλιά «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και επιβάλλεται αυξημένη επιτήρηση από όλους», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση, μετά […]