Πολιτική Υγείας

Δικαστήριο Παρίσι: “Ρόλος φαρμακευτικής σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα σκάνδαλα υγείας της Γαλλίας”

Δικαστήριο Παρίσι: “Ρόλος φαρμακευτικής σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα σκάνδαλα υγείας της Γαλλίας”

Ένας γιατρός σημείωσε ανησυχίες ήδη από το 1998, και κατέθεσε ότι εκφοβίστηκε για να τις αποσύρει. Αντιμετωπίζοντας ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου από ιατρικές αρχές στην Ελβετία, την Ισπανία και την Ιταλία, ο Servier το απέσυρε από αυτές τις αγορές μεταξύ 1997 και 2004.

Δικαστήριο Παρίσι: Ένα δικαστήριο του Παρισιού έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημίωση και πρόστιμα σε μια γαλλική φαρμακευτική εταιρεία τη Δευτέρα για τον ρόλο της σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα σκάνδαλα υγείας του έθνους, κρίνοντάς την ένοχο για ανθρωποκτονία και άλλες κατηγορίες για την πώληση φαρμάκου διαβήτη που κατηγορείται για εκατοντάδες θανάτους. Η απόφαση έκλεισε έναν δικαστικό μαραθώνιο που στοχεύει τα Εργοστάσια Servier και περιλαμβάνει περισσότερους από 6.500 ενάγοντες.

Το δικαστήριο του Παρισιού χρειάστηκε σχεδόν τρεις ώρες για να διαβάσει πλήρως την ετυμηγορία του, επειδή ήταν τόσο μεγάλη. Η τεράστια δίκη διήρκεσε 10 μήνες το 2019 και το 2020 και σχεδόν 400 δικηγόροι εργάστηκαν για την υπόθεση.

Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στο φαρμάκο για τον διαβήτη mediator. Ο Servier κατηγορήθηκε ότι έβαλε τα κέρδη μπροστά από την ευημερία των ασθενών επιτρέποντας στο φάρμακο να συνταγογραφείται ευρέως και ανεύθυνα ως χάπι διατροφής – με θανατηφόρες συνέπειες.

Ο Servier υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τους κινδύνους του φαρμάκου. Το δικαστήριο έκρινε τον Servier ένοχο για ανθρωποκτονία, ακούσιο τραυματισμό και επιδείνωση της εξαπάτησης. Η εταιρεία απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απάτης.

Οι δικαστές έδωσαν στον Servier πρόστιμο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δολάρια) και διέταξαν να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα για αποζημιώσεις που θα μοιραστούν οι ενάγοντες.

Μόνον οι ζημιές για επιδεινωμένη εξαπάτηση ανήλθαν σχεδόν στα 159 εκατομμύρια ευρώ. Και άλλες βαρύτητες πληρωμές απονεμήθηκαν για τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας και τραυματισμού.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης τετραετή ποινή φυλάκισης και πρόστιμα στον μοναδικό επιζώντα που κατηγορείται για συμμετοχή κατ’ εντολή του Servier , τον Δρ Jean-Philippe Seta.

Μια μελέτη του 2010 ανέφερε ότι οτ φάρμακο Mediator ήταν ύποπτο για έως και 2.000 θανάτους, με τους γιατρούς να το συνδέουν με καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, στα 33 χρόνια που βρισκόταν στην αγορά. Μερικοί επιζώντες υπέστησαν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, απαιτώντας μεταμοσχεύσεις καρδιάς και άλλες ιατρικές διαδικασίες, αφού έλαβαν το φάρμακο ως κατασταλτικό της πείνας.

Ένας γιατρός σημείωσε ανησυχίες ήδη από το 1998, και κατέθεσε ότι εκφοβίστηκε για να τις αποσύρει. Αντιμετωπίζοντας ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου από ιατρικές αρχές στην Ελβετία, την Ισπανία και την Ιταλία, ο Servier το απέσυρε από αυτές τις αγορές μεταξύ 1997 και 2004.

Οι δικηγόροι του Servier υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν γνώριζε τους κινδύνους που συνδέονται με το φάρμακο mediator πριν από το 2009 και είπε ότι η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι ήταν χάπι διατροφής. Είχαν υποστηρίξει την απαλλαγή. Πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητη έρευνα από έναν άλλο ανήσυχο Γάλλο γιατρό προτού η εταιρεία αναστείλει τις πωλήσεις στην κύρια αγορά της στη Γαλλία το 2009.

Δεν πωλήθηκε στις ΗΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Jacques Servier κατηγορήθηκε νωρίς κατά τη νομική διαδικασία, αλλά πέθανε το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων

ΕΕ: Σε διαβουλέυσεις για το μέλλον σκευάσματος της Servier

Η Servier Hellas Top Employer Greece 2021 και Top Employer Europe 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊος μέτρα : Δείτε πιο νησί παραμένει σε περιορισμούς

Κορωνοϊος μέτρα : Με εισήγηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και των επιδημιολόγων της Επιτροπής Επιδημιολογικου Χαρτη, αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Ο ισχυρός κυκλώνας Tauktae αναμένεται να πλήξει την ακτή του Γκουτζαράτ της Ινδίας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης

Έχουν αναπτυχθεί επίσης ομάδες διάσωσης και ανακούφισης από τον στρατό, το ναυτικό και την ακτοφυλακή, μαζί με πλοία και αεροσκάφη. «Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την εκκένωση ανθρώπων στις περιοχές που πλήττονται από τον κυκλώνα, ώστε να διασφαλιστεί μηδενική απώλεια ζωής», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε το ορόσημο σε ένα tweet που έλεγε «20 εκατομμύρια εμβολιασμοί covid»

Ο αριθμός των ατόμων σε εντατική περίθαλψη ανήλθε σε 4.352 την Παρασκευή, μείωση κατά 90 άτομα από την προηγούμενη ημέρα και πολύ κάτω από την κορυφή των 6.001 κατά τη διάρκεια του «τρίτου κύματος» λοιμώξεων που έπληξε τη Γαλλία από τον Μάρτιο.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού άλλαξε ακόμη και τις μεθόδους εκπαίδευσης

Κολλέγιο Saint Vincent (3 Μαΐου) Λόγω της αύξησης του αριθμού των θετικών κρουσμάτων COVID-19 στην πανεπιστημιούπολη, αυτό το πανεπιστήμιο διέταξε τη διεξαγωγή των μαθημάτων όλων των τάξεων από απόσταση.

Νίκος Χαρδαλιάς : "Προσπαθούμε να επιλύσουμε παθογένειες και αρρυθμίες δεκαετιών"

Νίκος Χαρδαλιάς : "Είναι έκδηλη η αγωνία μας για κάποιες περιοχές. Η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε τη δυσκολία κάποιων εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν σε βασικές αρμοδιότητες".

Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας για τη "θωράκιση" της χώρας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 της Πολιτικής Προστασίας που διασφαλίζει μια σημαντική χρηματοδότηση για τη θωράκιση της χώρας.