Πολιτική Υγείας

Διεθνής Ειρήνη της Στοκχόλμης: Ο κόσμος κατευθύνεται προς τη νέα εποχή του πυρηνικού επανεξοπλισμού

Διεθνής Ειρήνη της Στοκχόλμης: Ο κόσμος κατευθύνεται προς τη νέα εποχή του πυρηνικού επανεξοπλισμού

Η Βρετανία πέρυσι δήλωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο για το συνολικό απόθεμα κεφαλών της και δεν θα αποκαλύπτει πλέον δημόσια στοιχεία για τα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα της χώρας.

Διεθνής Ειρήνη της Στοκχόλμης: Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων στον κόσμο πρόκειται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία μετά από 35 χρόνια πτώσης καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις φουντώνουν εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα. Οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις — Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία — είχαν 12.705 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2022, ή 375 λιγότερες από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερευνητικού Ινστιτούτου (SIPRI) της Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης. Ο αριθμός έχει μειωθεί από το υψηλότερο των 70.000 το 1986, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία μείωσαν σταδιακά τα τεράστια οπλοστάσια που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως, αυτή η εποχή του αφοπλισμού φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της και ο κίνδυνος μιας πυρηνικής κλιμάκωσης βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, δήλωσαν ερευνητές του του Ερευνητικού Ινστιτούτου SIPRI.

«Σύντομα, θα φτάσουμε στο σημείο όπου, για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο παγκόσμιος αριθμός πυρηνικών όπλων στον κόσμο θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται για πρώτη φορά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Matt Korda, ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης.

«Αυτό είναι πραγματικά ένα είδος επικίνδυνου εδάφους».

Μετά από μια «οριακή» μείωση που παρατηρήθηκε πέρυσι, «τα πυρηνικά οπλοστάσια αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη δεκαετία», ανέφερε το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων. Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βρετανίας είτε επίσημα είτε ανεπίσημα εκσυγχρονίζουν ή αυξάνουν τα οπλοστάσια τους, ανέφερε το Ερευνητικό Ινστιτούτο.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος στον αφοπλισμό τα επόμενα χρόνια εξαιτίας αυτού του πολέμου και λόγω του ότι ο Πούτιν μιλάει για τα πυρηνικά του όπλα», είπε ο Κόρντα.

Αυτές οι ανησυχητικές δηλώσεις ωθούν «πολλά άλλα πυρηνικά οπλισμένα κράτη να σκεφτούν τις δικές τους πυρηνικές στρατηγικές», πρόσθεσε. –

«Ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί» – Παρά τη θέση σε ισχύ στις αρχές του 2021 της συνθήκης του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και την πενταετή παράταση της συνθήκης «New START» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η κατάσταση επιδεινώνεται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ανάπτυξη ολοένα και πιο προηγμένων υπερηχητικών πυραύλων έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ανησυχία.

Η πτώση του συνολικού αριθμού όπλων οφείλεται στο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «αποσυναρμολογούν τις αποσυρθείσες κεφαλές», σημείωσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI, ενώ ο αριθμός των επιχειρησιακών όπλων παραμένει «σχετικά σταθερός». Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον από μόνες τους αντιπροσωπεύουν το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου.

Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, με 5.977 κεφαλές στις αρχές του 2022, μειωμένες κατά 280 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είτε είχαν αναπτυχθεί, είτε είναι σε απόθεμα, είτε περιμένουν να αποσυναρμολογηθούν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Περισσότερες από 1.600 από τις κεφαλές της πιστεύεται ότι είναι άμεσα επιχειρησιακές, ανέφερε το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 5.428 κεφαλές, 120 λιγότερες από πέρυσι, αλλά έχουν αναπτύξει περισσότερες από τη Ρωσία, με 1.750. Όσον αφορά τους συνολικούς αριθμούς, η Κίνα έρχεται τρίτη με 350, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 290, τη Βρετανία με 225, το Πακιστάν με 165, την Ινδία με 160 και το Ισραήλ με 90.

Το Ισραήλ είναι το μόνο από τα εννέα που δεν αναγνωρίζει επίσημα ότι έχει πυρηνικά όπλα.

Όσο για τη Βόρεια Κορέα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI είπε για πρώτη φορά ότι το κομμουνιστικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει τώρα 20 πυρηνικές κεφαλές.

Η Πιονγκγιάνγκ πιστεύεται ότι έχει αρκετό υλικό για να παράγει περίπου 50. Στις αρχές του 2022, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με πυρηνικά όπλα — Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ — εξέδωσαν δήλωση ότι «ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Παρόλα αυτά, σημείωσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο SIPRI, και οι πέντε «συνεχίζουν να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και φαίνεται να αυξάνουν τη σημασία των πυρηνικών όπλων στις στρατιωτικές τους στρατηγικές». «Η Κίνα βρίσκεται στη μέση μιας ουσιαστικής επέκτασης του πυρηνικού της οπλοστασίου, κάτι που οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι περιλαμβάνει την κατασκευή περισσότερων των 300 νέων σιλό πυραύλων», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει 700 κεφαλές μέχρι το 2027.

Η Βρετανία πέρυσι δήλωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο για το συνολικό απόθεμα κεφαλών της και δεν θα αποκαλύπτει πλέον δημόσια στοιχεία για τα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

1.300 πρόωροι θάνατοι από το καταστροφικό ατύχημα της Φουκουσίμα

Είναι επικίνδυνος ο φούρνος μικροκυμάτων;

Φουκουσίμα: Καρκίνος εργαζομένου οφείλεται στην ραδιενέργεια

Ενδείξεις πυρηνικής μεταφοράς μιτοχονδριακού DNA σε καρκίνους πεπτικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.