Πολιτική Υγείας

Covid: Νέα δεδομένα προέλευσης του ιού δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Covid: Νέα δεδομένα προέλευσης του ιού δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει "με χαμηλή εμπιστοσύνη" ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

Covid: Γενετικό υλικό που συλλέχθηκε σε μια κινεζική αγορά κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα του COVID-19 δείχνει DNA σκύλων ρακούν να αναμειγνύεται με τον ιό, προσθέτοντας στοιχεία στη θεωρία ότι ο ιός προήλθε από ζώα και όχι από εργαστήριο, λένε διεθνείς εμπειρογνώμονες. “Τα δεδομένα αυτά δεν παρέχουν οριστική απάντηση για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, αλλά κάθε στοιχείο είναι σημαντικό για να μας φέρει πιο κοντά σε αυτή την απάντηση”, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus. Το πώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός παραμένει ασαφές. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως και πολλοί άλλοι ιοί στο παρελθόν, σε μια αγορά άγριων ζώων στη Γουχάν της Κίνας. Όμως, στη Γουχάν βρίσκονται πολλά εργαστήρια που ασχολούνται με τη συλλογή και τη μελέτη των κορωνοϊών, τροφοδοτώντας τις θεωρίες που οι επιστήμονες θεωρούν εύλογες ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από ένα από αυτά.

Τα νέα ευρήματα δεν διευθετούν το ζήτημα και δεν έχουν αξιολογηθεί επίσημα από άλλους ειδικούς ούτε έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές. Ο Tedros επέκρινε την Κίνα επειδή δεν μοιράστηκε τις γενετικές πληροφορίες νωρίτερα, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι “αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν μοιραστεί πριν από τρία χρόνια”. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από επιφάνειες στην αγορά θαλασσινών Huanan στις αρχές του 2020 στη Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα του COVID-19 στα τέλη του 2019. Η αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan, κάθεται κλειστή στη Γουχάν στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας στις 21 Ιανουαρίου 2020. Διεθνείς επιστήμονες εξέτασαν προηγουμένως μη διαθέσιμα γενετικά δεδομένα από δείγματα που συλλέχθηκαν σε μια αγορά στην Κίνα κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα του COVID-19 και δήλωσαν ότι βρήκαν υποδείξεις ότι η πανδημία προέρχεται από ζώα και όχι από εργαστήριο. Ο Tedros δήλωσε ότι οι γενετικές αλληλουχίες ανατέθηκαν πρόσφατα στη μεγαλύτερη δημόσια βάση δεδομένων ιών στον κόσμο από επιστήμονες του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν, αλλά όχι πριν ένας Γάλλος βιολόγος εντοπίσει τυχαία τις πληροφορίες και τις μοιραστεί με μια ομάδα επιστημόνων που εδρεύει εκτός Κίνας και η οποία ερευνά την προέλευση του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα από τα θετικά για τον COVID δείγματα που συλλέχθηκαν από ένα περίπτερο που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στο εμπόριο άγριων ζώων περιείχαν επίσης γονίδια σκύλων ρακούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ζώα μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η ανάλυσή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο The Atlantic. “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ζώα που κατέθεσαν αυτό το DNA να κατέθεσαν και τον ιό”, δήλωσε ο Stephen Goldstein, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων. “Αν πηγαίνατε και κάνατε περιβαλλοντική δειγματοληψία μετά από ένα συμβάν διάχυσης ζωονόσου … αυτό είναι βασικά ακριβώς αυτό που θα περιμένατε να βρείτε”. Τα κυνόδοντα, που ονομάζονται έτσι λόγω των προσώπων τους που μοιάζουν με ρακούν, συχνά εκτρέφονται για τη γούνα τους και πωλούνται για κρέας σε αγορές ζώων σε όλη την Κίνα. Ο Ray Yip, επιδημιολόγος και ιδρυτικό μέλος του γραφείου των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ στην Κίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, αν και δεν είναι οριστικά. Η τεχνική επικεφαλής του COVID-19 του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, προειδοποίησε ότι η ανάλυση δεν βρήκε τον ιό μέσα σε κανένα ζώο, ούτε βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποια ζώα μόλυναν ανθρώπους. “Αυτό που παρέχει είναι στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι μπορεί να έχει συμβεί”, δήλωσε η ίδια. Η διεθνής ομάδα δήλωσε επίσης στον ΠΟΥ ότι βρήκε DNA από άλλα ζώα καθώς και από σκύλους ρακούν στα δείγματα από την αγορά θαλασσινών, πρόσθεσε. Ο γενετικός κώδικας του κορωνοϊού είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με αυτόν των κορωνοϊών των νυχτερίδων και πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο COVID-19 μεταπήδησε στον άνθρωπο είτε απευθείας από νυχτερίδα είτε μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου όπως τα παγκόλινα, τα κουνάβια ή τα ρακούν σκυλιά.

Οι προσπάθειες για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πανδημίας COVID-19 έχουν περιπλεχθεί από παράγοντες όπως η μαζική αύξηση των ανθρώπινων μολύνσεων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και μια ολοένα και πιο σκληρή πολιτική διαμάχη. Οι ειδικοί σε θέματα ιών χρειάστηκαν περισσότερα από δώδεκα χρόνια για να εντοπίσουν τη ζωική προέλευση του SARS, ενός συναφούς ιού. Ο Goldstein και οι συνάδελφοί του λένε ότι η ανάλυσή τους είναι η πρώτη σταθερή ένδειξη ότι μπορεί να υπήρχαν άγρια ζώα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό στην αγορά. Αλλά είναι, επίσης, πιθανό ότι οι άνθρωποι έφεραν τον ιό στην αγορά και μόλυναν τα σκυλιά ρακούν ή ότι οι μολυσμένοι άνθρωποι απλώς έτυχε να αφήσουν ίχνη του ιού κοντά στα ζώα. Αφού οι επιστήμονες της ομάδας επικοινώνησαν με το ΚΕΕΛΠΝΟ της Κίνας, λένε ότι οι αλληλουχίες αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια βάση δεδομένων για τους ιούς. Οι ερευνητές προβληματίζονται γιατί τα δεδομένα των δειγμάτων που συλλέχθηκαν πριν από τρία χρόνια δεν δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα. Ο Tedros έχει παρακαλέσει την Κίνα να μοιραστεί περισσότερα από τα ερευνητικά δεδομένα της για τον COVID-19. Ο Γκάο Φου, πρώην επικεφαλής του κινεζικού CDC και κύριος συγγραφέας της κινεζικής δημοσίευσης, δεν απάντησε αμέσως σε ηλεκτρονικό μήνυμα του Associated Press με το οποίο ζητήθηκε σχόλιο. Αλλά δήλωσε στο περιοδικό Science ότι οι αλληλουχίες δεν είναι “τίποτα καινούργιο. Ήταν γνωστό ότι υπήρχε παράνομη διακίνηση ζώων και γι’ αυτό έκλεισε αμέσως η αγορά”. Ο Goldstein δήλωσε ότι η ομάδα του παρουσίασε τα ευρήματά της αυτή την εβδομάδα σε μια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση του COVID-19.

Ο Michael Imperiale του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας και ανοσολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων, δήλωσε ότι η εύρεση ενός δείγματος με αλληλουχίες από τον ιό και ένα ρακούν σκύλο “τοποθετεί τον ιό και τον σκύλο σε πολύ κοντινή απόσταση. Αλλά αυτό δεν λέει απαραίτητα ότι ο σκύλος μολύνθηκε από τον ιό- λέει απλώς ότι βρίσκονταν στην ίδια πολύ μικρή περιοχή”. Είπε ότι ο κύριος όγκος των επιστημονικών στοιχείων σε αυτό το σημείο υποστηρίζει μια φυσική έκθεση στην αγορά, και επισήμανε την έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι και έδειξε ότι η αγορά ήταν πιθανότατα το πρώιμο επίκεντρο της μάστιγας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους δύο διαφορετικές φορές. “Ποια είναι η πιθανότητα να υπήρξαν δύο διαφορετικές διαρροές από εργαστήρια;” ρώτησε. Ο Mark Woolhouse, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας να δούμε πώς οι γενετικές αλληλουχίες των σκύλων ρακούν ταιριάζουν με όσα είναι γνωστά για την ιστορική εξέλιξη του ιού COVID-19. Εάν αποδειχθεί ότι τα σκυλιά έχουν COVID και αποδειχθεί ότι οι ιοί αυτοί έχουν προγενέστερη προέλευση από αυτούς που μόλυναν τους ανθρώπους, “αυτό είναι πιθανώς η καλύτερη απόδειξη που μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός διάχυσης στην αγορά”. Μετά από μια εβδομαδιαία επίσκεψη στην Κίνα για να μελετήσει την προέλευση της πανδημίας, ο ΠΟΥ δημοσίευσε το 2021 μια έκθεση στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 πιθανότατα μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα ζώα, απορρίπτοντας την πιθανότητα προέλευσης από εργαστήριο ως “εξαιρετικά απίθανη”. Αλλά ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ υπαναχώρησε το επόμενο έτος, λέγοντας ότι “βασικά στοιχεία” εξακολουθούσαν να λείπουν. Και ο Tedros δήλωσε ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι. Οι επιστήμονες του Kέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ της Κίνας που είχαν αναλύσει προηγουμένως τα δείγματα της αγοράς Χουανάν δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο ένα έγγραφο ως προτυπωμένο, στο οποίο πρότειναν ότι οι άνθρωποι έφεραν τον ιό στην αγορά και όχι τα ζώα, υπονοώντας ότι ο ιός προήλθε από αλλού. Το έγγραφό τους δεν ανέφερε ότι στα δείγματα που βρέθηκαν θετικά βρέθηκαν γονίδια ζώων. Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει “με χαμηλή εμπιστοσύνη” ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Η κατανόηση της προέλευσης της COVID είναι ηθική επιταγή

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ξεκινά έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2 με επιστολή προς τον Fauci

Αποσπάσματα email λένε ότι ο Fauci γνώριζε πως ο κορωνοϊός τροποποιήθηκε σκόπιμα και διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού του Προσωπικού Γιατρού

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.