Πολιτική Υγείας

Covid-19 Πανδημία: Θα μπορούσε να μας διδάξει για τη δημόσια υγεία. Αλλά θα το κάνει;

Covid-19 Πανδημία: Θα μπορούσε να μας διδάξει για τη δημόσια υγεία. Αλλά θα το κάνει;

Η πανδημία Covid-19 θα λάβει χώρα στα χρονικά της ιστορίας ως μια σεισμική παγκόσμια κρίση υγείας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσει τα φρικτά διόδιά της είναι με την ουσιαστική αλλαγή των προσπαθειών δημόσιας υγείας.

Covid-19 Πανδημία: Η  πανούκλα – επίσης γνωστή ως ο Μαύρος Θάνατος – σκότωσε έως και 200 ​​εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα του 14ου αιώνα, περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Ήταν η θανατηφόρα επιδημία στην ιστορία, αλλά γέννησε πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία που επιβιώνουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων της καραντίνας και των σημείων ελέγχου για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα κύμα διεθνούς συνεργασίας δημιούργησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η επιδημία HIV / AIDS δημιούργησε μια νέα εποχή επείγοντος και ακτιβισμού για διεθνείς προσπάθειες υγείας.

Οι μεγάλες απειλές υπήρξαν ιστορικά καταλύτες για αλλαγή.

Θα βοηθήσει η πανδημία Covid-19 να καταστήσει τη δημόσια υγεία πιο αξιόπιστη, βιώσιμη και ανθεκτική;

Είναι δυνατόν, αλλά όχι χωρίς συνεχή δέσμευση σε πέντε τομείς:

Ενίσχυση των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας.

Αυτά τα ιδρύματα είναι υπεύθυνα για την επιτήρηση της επιδημίας και τον προγραμματισμό της εθνικής ετοιμότητας και αντίδρασης. Έχουν αποδείξει την αξία τους. Στη Νιγηρία, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων βοήθησε να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα του πυρετού της Λάσας το 2018. Την ίδια χρονιά, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ζάμπια έκανε το νέο κέντρο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά για ένα ξέσπασμα χολέρας, συντονίζοντας τοπικές δραστηριότητες, αναλύοντας εργαστηριακά δεδομένα, και ενημέρωση των εθνικών ηγετών υγείας. Οι προσπάθειες όπως αυτές χρειάζονται μεγαλύτερη παγκόσμια ώθηση. Η Διεθνής Ένωση Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας, η οποία συνδέει αυτούς τους οργανισμούς με την ανταλλαγή γνώσεων και βοηθά στην υποστήριξη ινστιτούτων δημόσιας υγείας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, χρειάζεται περισσότερα μέλη, συνεργάτες και χρηματοδότηση.

Δημιουργήστε περισσότερους διαχειριστές δεδομένων υγείας.

Η καλύτερη παρακολούθηση, η ανάλυση δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τοπικών εστιών πριν γίνουν επιδημίες ή πανδημίες. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη λήψη δεδομένων σχετικά με τις ασθένειες και τη δημόσια υγεία. Χρειάζονται εργαλεία, όπως τεχνολογία smartphone, λογισμικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να χειριστεί αυτά τα εργαλεία και να αναλύσει τα δεδομένα από αυτά. Αυτοί οι διαχειριστές δεδομένων πρέπει να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τους δικούς τους ηγέτες και με την παγκόσμια κοινότητα υγείας χωρίς φόβο πολιτικών επιπτώσεων.

Κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας στο Γουχάν της Κίνας, για παράδειγμα, οι τοπικοί ηγέτες φοβόντουσαν να αποκαλύψουν την έκταση της μόλυνσης επειδή φοβόντουσαν να κατηγορήσουν ή να προκαλέσουν πανικό και δεν είχαν την ελευθερία να συνεργαστούν με παγκόσμιους ειδικούς για τις μολυσματικές ασθένειες. Ο κόσμος έχασε πολύτιμο χρόνο – και τον έλεγχο του ιού.

Να προσλάβετε περισσότερους εργαζόμενους στην κοινότητα

Το καλά συντονισμένο και εκπαιδευμένο τοπικό προσωπικό ή οι εθελοντές μπορούν να εντοπίσουν, να αναφέρουν και τελικά να σταματήσουν τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Όπως συνέβη στην Αϊτή με την Covid-19, οι χώρες μπορούν να προσκαλέσουν τοπικούς ηγέτες να διδάξουν στους γείτονες τι προκαλεί μια λοίμωξη και πώς να την αποτρέψουν. Εκτός από τη συμβολή σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο και πιο παραγωγικό πληθυσμό, οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους για οικογένειες και συστήματα υγείας.

Η πανδημία Covid-19 θα λάβει χώρα στα χρονικά της ιστορίας ως μια σεισμική παγκόσμια κρίση υγείας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσει τα φρικτά διόδιά της είναι με την ουσιαστική αλλαγή των προσπαθειών δημόσιας υγείας. Η αδράνεια και μελλοντική ευπάθεια, είναι αδιανόητες. Παγκόσμιοι οργανισμοί, εθνικοί ηγέτες, τοπικοί αξιωματούχοι υγείας και άλλοι πρέπει να δεσμευτούν τώρα σε νέες πολιτικές, διαδικασίες και επενδύσεις για να μετατρέψουν αυτά τα σκληρά μαθήματα σε μια πιο αποτελεσματική, ανθεκτική και ευαίσθητη εποχή ηγεσίας στη δημόσια υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσεχία: Καταγράφει ρεκόρ νέων μολύνσεων και θανάτων

Κικίλιας: Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής

Έκκληση Μητσοτάκη για την Τσικνοπέμπτη: Σήμερα πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.