Πολιτική Υγείας

CDC ΗΠΑ: Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες

CDC ΗΠΑ: Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC

CDC ΗΠΑ: Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας στη Νεβάδα και ένας στο Μίσιγκαν, έχουν μολυνθεί – ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, λέει το CDC  Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με επιδημία λιστέριας σε δύο πολιτείες. Οι λοιμώξεις από Listeria monocytogenes έχουν προκαλέσει μια συνεργατική έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αξιωματούχους δημόσιας υγείας και ρυθμιστικούς φορείς.  Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας στη Νεβάδα και ένας στο Μίσιγκαν, έχουν μολυνθεί από το στέλεχος από τις 15 Νοεμβρίου και έχουν νοσηλευτεί, αν και το CDC αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των μολυσμένων είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη και δεν εξετάζονται για Λιστέρια”, σημειώνει το CDC στην έκθεσή του. “Επιπλέον, οι πρόσφατες ασθένειες μπορεί να μην έχουν ακόμη αναφερθεί, καθώς συνήθως χρειάζονται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν ένα άρρωστο άτομο αποτελεί μέρος μιας επιδημίας”, σημείωσε επίσης το CDC.

Τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα που συλλέχθηκαν από δείγματα ασθενών κατά την περίοδο 5 Οκτωβρίου – 8 Οκτωβρίου 2022, επιβεβαίωσαν ότι τα μανιτάρια enoki που έχουν μολυνθεί με Listeria αρρωσταίνουν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που αρρώστησαν ανέφεραν ότι έφαγαν μανιτάρια enoki ή ότι έφαγαν σε εστιατόρια με μενού που περιείχαν μανιτάρια enoki. Οι ερευνητές εργάζονται για να εντοπίσουν συγκεκριμένες μάρκες των λευκών μανιταριών με μακρύ μίσχο που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ασιατικές κουζίνες, όπως σούπες και πιάτα τηγανητά, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με αυτές τις ασθένειες. Μια μάρκα, η Green Day Produce, ανακάλεσε τις συσκευασίες μανιταριών enoki που πωλήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου λόγω πιθανής μόλυνσης με Listeria monocytogenes. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις από Listeria, σύμφωνα με έκθεση που ανήρτησε ο ιστότοπος του FDA.  Τα μανιτάρια enoki συσκευάστηκαν σε διαφανές πλαστικό 7,05 ουγγιών και διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο σε διανομείς και καταστήματα λιανικής πώλησης, σύμφωνα με την αναρτημένη ανακοίνωση του FDA. Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν τα προϊόντα για πλήρη επιστροφή χρημάτων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Η λιστέρια αποτελεί απειλή για τις έγκυες γυναίκες, τα νεογέννητα μωρά και τα ηλικιωμένα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο ιατρό επειγόντων περιστατικών Dr. Fred Davis, αναπληρωτή πρόεδρο επείγουσας ιατρικής στο Northwell Health στο Long Island της Νέας Υόρκης. “Σε εκείνα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε συντριπτική λοίμωξη που θεωρείται σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο”, δήλωσε ο Δρ Ντέιβις. “Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με ελάχιστη παρέμβαση, εφόσον μπορεί κανείς να παραμείνει ενυδατωμένος”. Είπε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Ο Davis σημείωσε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα σπάνια αναπτύσσουν διεισδυτικές λοιμώξεις. “Στους περισσότερους ανθρώπους, τα κοινά συμπτώματα μιας λοίμωξης από Listeria μπορεί να είναι απλώς διάρροια- αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπτώματα παρόμοια με πολλά ιογενή νοσήματα, όπως πυρετό, πόνους στο σώμα, ναυτία και εμετό”, δήλωσε επίσης ο Davis. “Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με ελάχιστη παρέμβαση, εφόσον μπορεί κανείς να παραμείνει ενυδατωμένος”. Ο Dr. Aaron E. Glatt, επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων και νοσοκομειακός επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai South Nassau Hospital στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη από λιστέρια. “Η λιστέρια είναι μια θεραπεύσιμη λοίμωξη στις περισσότερες περιπτώσεις και, εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά”, δήλωσε.

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC. Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συνήθως πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους, ανέφερε επίσης ο οργανισμός. Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει απώλεια εγκυμοσύνης ή πρόωρο τοκετό και σοβαρή ασθένεια ή θάνατο στα νεογέννητα, ανέφερε επίσης το CDC.  Ο Οργανισμός συνέστησε στις γυναίκες που είναι έγκυες, σε όσες έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε όσες είναι ηλικίας 65 ετών και άνω να μην τρώνε ωμά μανιτάρια enoki.  Το CDC πρότεινε επίσης στα εστιατόρια να αποφεύγουν να σερβίρουν ωμά μανιτάρια enoki και να τα μαγειρεύουν καλά για να σκοτώσουν τυχόν τροφιμογενή μικρόβια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

CDC: Εταιρεία παγωτού στη Φλόριντα πιθανή πηγή της επιδημίας λιστερίωσης στις ΗΠΑ

Το ξέσπασμα της Listeria μπορεί να συνδέεται με τη Φλόριντα, λέει το CDC

Το CDC προειδοποιεί τους Αμερικανούς για ένα ξέσπασμα της Λιστερίας που συνδέεται με το προμαγειρευμένο κοτόπουλο.

Κίνδυνος λιστερίας από τυριά ισπανικού τύπου σήμφωνα με το CDC

Ποιες τροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν λιστερίωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.