Πολιτική Υγείας

CDC ΗΠΑ: Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες

CDC ΗΠΑ: Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC

CDC ΗΠΑ: Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας στη Νεβάδα και ένας στο Μίσιγκαν, έχουν μολυνθεί – ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, λέει το CDC  Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με επιδημία λιστέριας σε δύο πολιτείες. Οι λοιμώξεις από Listeria monocytogenes έχουν προκαλέσει μια συνεργατική έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αξιωματούχους δημόσιας υγείας και ρυθμιστικούς φορείς.  Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας στη Νεβάδα και ένας στο Μίσιγκαν, έχουν μολυνθεί από το στέλεχος από τις 15 Νοεμβρίου και έχουν νοσηλευτεί, αν και το CDC αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των μολυσμένων είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη και δεν εξετάζονται για Λιστέρια”, σημειώνει το CDC στην έκθεσή του. “Επιπλέον, οι πρόσφατες ασθένειες μπορεί να μην έχουν ακόμη αναφερθεί, καθώς συνήθως χρειάζονται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν ένα άρρωστο άτομο αποτελεί μέρος μιας επιδημίας”, σημείωσε επίσης το CDC.

Τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα που συλλέχθηκαν από δείγματα ασθενών κατά την περίοδο 5 Οκτωβρίου – 8 Οκτωβρίου 2022, επιβεβαίωσαν ότι τα μανιτάρια enoki που έχουν μολυνθεί με Listeria αρρωσταίνουν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που αρρώστησαν ανέφεραν ότι έφαγαν μανιτάρια enoki ή ότι έφαγαν σε εστιατόρια με μενού που περιείχαν μανιτάρια enoki. Οι ερευνητές εργάζονται για να εντοπίσουν συγκεκριμένες μάρκες των λευκών μανιταριών με μακρύ μίσχο που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ασιατικές κουζίνες, όπως σούπες και πιάτα τηγανητά, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με αυτές τις ασθένειες. Μια μάρκα, η Green Day Produce, ανακάλεσε τις συσκευασίες μανιταριών enoki που πωλήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου λόγω πιθανής μόλυνσης με Listeria monocytogenes. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις από Listeria, σύμφωνα με έκθεση που ανήρτησε ο ιστότοπος του FDA.  Τα μανιτάρια enoki συσκευάστηκαν σε διαφανές πλαστικό 7,05 ουγγιών και διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο σε διανομείς και καταστήματα λιανικής πώλησης, σύμφωνα με την αναρτημένη ανακοίνωση του FDA. Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν τα προϊόντα για πλήρη επιστροφή χρημάτων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Η λιστέρια αποτελεί απειλή για τις έγκυες γυναίκες, τα νεογέννητα μωρά και τα ηλικιωμένα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο ιατρό επειγόντων περιστατικών Dr. Fred Davis, αναπληρωτή πρόεδρο επείγουσας ιατρικής στο Northwell Health στο Long Island της Νέας Υόρκης. “Σε εκείνα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε συντριπτική λοίμωξη που θεωρείται σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο”, δήλωσε ο Δρ Ντέιβις. “Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με ελάχιστη παρέμβαση, εφόσον μπορεί κανείς να παραμείνει ενυδατωμένος”. Είπε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Ο Davis σημείωσε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα σπάνια αναπτύσσουν διεισδυτικές λοιμώξεις. “Στους περισσότερους ανθρώπους, τα κοινά συμπτώματα μιας λοίμωξης από Listeria μπορεί να είναι απλώς διάρροια- αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπτώματα παρόμοια με πολλά ιογενή νοσήματα, όπως πυρετό, πόνους στο σώμα, ναυτία και εμετό”, δήλωσε επίσης ο Davis. “Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με ελάχιστη παρέμβαση, εφόσον μπορεί κανείς να παραμείνει ενυδατωμένος”. Ο Dr. Aaron E. Glatt, επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων και νοσοκομειακός επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai South Nassau Hospital στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη από λιστέρια. “Η λιστέρια είναι μια θεραπεύσιμη λοίμωξη στις περισσότερες περιπτώσεις και, εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά”, δήλωσε.

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC. Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συνήθως πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους, ανέφερε επίσης ο οργανισμός. Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει απώλεια εγκυμοσύνης ή πρόωρο τοκετό και σοβαρή ασθένεια ή θάνατο στα νεογέννητα, ανέφερε επίσης το CDC.  Ο Οργανισμός συνέστησε στις γυναίκες που είναι έγκυες, σε όσες έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε όσες είναι ηλικίας 65 ετών και άνω να μην τρώνε ωμά μανιτάρια enoki.  Το CDC πρότεινε επίσης στα εστιατόρια να αποφεύγουν να σερβίρουν ωμά μανιτάρια enoki και να τα μαγειρεύουν καλά για να σκοτώσουν τυχόν τροφιμογενή μικρόβια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

CDC: Εταιρεία παγωτού στη Φλόριντα πιθανή πηγή της επιδημίας λιστερίωσης στις ΗΠΑ

Το ξέσπασμα της Listeria μπορεί να συνδέεται με τη Φλόριντα, λέει το CDC

Το CDC προειδοποιεί τους Αμερικανούς για ένα ξέσπασμα της Λιστερίας που συνδέεται με το προμαγειρευμένο κοτόπουλο.

Κίνδυνος λιστερίας από τυριά ισπανικού τύπου σήμφωνα με το CDC

Ποιες τροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν λιστερίωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη - Σε αποκλιμάκωση οι ελλείψεις φαρμάκων & τα ράντζα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποκλιμακωθεί οι ελλείψεις φαρμάκων πέρα από εξειδικευμένα φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες, τα ράντζα έχουν εξαλειφθεί στον Ευαγγελισμό, στο 80% μείωση στο Λαϊκό.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού, Σπύρος Σημίτης

Σημίτης Σπύρος: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Γερμανία, όπου ζούσε επί δεκαετίες. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Νέα δεδομένα προέλευσης του COVID δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει "με χαμηλή εμπιστοσύνη" ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

ΣΙγκαπούρη: 70% των κατοίκων θετικοί για τη συνολική ποιότητα ζωής μετά την πανδημία

ΣΙγκαπούρη: Τα ευρήματα από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.052 ερωτηθέντες, δημοσιεύθηκαν μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την απάντηση της Σιγκαπούρης στον COVID-19.

Πλεύρης: Απαραίτητη η ανάληψη ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο συστημικών αδυναμιών που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και με γενναίες αποφάσεις και προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση για όλους.