Πολιτική Υγείας

Αντιδράσεις στη Γαλλία για την έγκριση εξωσωματικής γονιμοποίησης από ομόφυλα ζευγάρια

Αντιδράσεις στη Γαλλία για την έγκριση εξωσωματικής γονιμοποίησης από ομόφυλα ζευγάρια

Διαξιφισμοί μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών κύκλων στη Γαλλία μετά από έγκριση της εξωσωματικής γονιμοποίησης ως μέσο για τεκνοποίηση σε ομόφυλες και ανύπαντρες γυναίκες από τη βουλή. Προς το παρόν, μόνο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μεθόδους αναπαραγωγής που υποβοηθούνται με ιατρική χρήση, όπως η γονιμοποίηση in vitro, γνωστή ως IVF. Δεδομένου ότι δόθηκε το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να πάρει το πράσινο φως από τη Γερουσία, προτού να μπορέσει να γίνει νόμος. Η Εθνική Συνέλευση ψήφισε το σχέδιο νόμου με 55 ψήφους έναντι 17. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση του Macron από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2017.

Ο Macron αναγνωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο που αναλαμβάνει και έχει επίγνωση της αντίδρασης που προκάλεσε πριν από έξι χρόνια η έγκριση του γάμου των ομοφυλοφίλων, που νομιμοποιήθηκε από τον σοσιαλιστή προκάτοχό του Francois Hollande. Ένας συνασπισμός λαϊκών θρησκευτικών ομάδων, καθολικών και πολιτικών αντιπάλων διοργάνωσε τότε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον τότε του Hollande. Έτσι και τώρα, περίπου 20 συντηρητικές ομάδες προανήγγειλαν συγκέντρωση στο Παρίσι στις 6 Οκτωβρίου ενάντια στις προτεινόμενες νομικές αλλαγές που λένε ότι θα «στερήσουν τα παιδιά από τους πατέρες τους».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο – για το οποίο οι νομοθέτες έχουν προτείνει συνολικά 2.500 τροπολογίες – το παιδί ενός ομόφυλου ζευγαριού θα έχει τα ονόματα της “μητέρας και της μητέρας” στο πιστοποιητικό γέννησης αντί της “μητέρας και πατέρα”. Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση “απειλεί την ίδρυση της ανθρωπότητας μας”, ενώ η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή ψυχολογική επίδραση στα παιδιά.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας θα κάλυπτε το κόστος της διαδικασίας για όλες τις γυναίκες κάτω των 43 ετών. Θα επιτρέψει επίσης στα παιδιά που σχεδιάστηκαν με δωρεές σπέρματος να ανακαλύψουν την ταυτότητα του δότη όταν γίνουν 18 ετών, μια αλλαγή από τις σημερινές αυστηρές προφυλάξεις ανωνυμίας του δότη στη Γαλλία. Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα ευθυγραμμίσει τη γαλλική νομοθεσία με άλλα ευρωπαϊκά έθνη όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες που επιτρέπουν την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες. Στη Γαλλία, οι ομόφυλες και οι ανύπαντρες γυναίκες που επιθυμούν να έχουν παιδιά συχνά ταξιδεύουν σε κλινικές γονιμότητας στο εξωτερικό, μια κατάσταση που λένε ότι προκαλεί διακρίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Πολιτική εγγραφή και ζωτικής σημασίας στατιστικές

ΠΟΥ: Η προσέγγιση One Health χτίζει ανθεκτικότητα στο Κόσοβο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΙΝΑΠ & ΠΟΕΔΗΝ: Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

«Για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

6η Υγειονομική Περιφέρεια: Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας στο καρναβάλι της Πάτρας

Από την πλευρά της, η 6η Υ.ΠΕ, θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου θα υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024.

Kaizen Foundation: Ανακαίνιση του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Kaizen Foundation: Το έργο, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση χειρουργείων που αποτελούν την καρδιά του νοσοκομείου, των κλινικών του πρώτου ορόφου και του ισογείου, την προσθήκη συστημάτων πυρασφάλειας, καθώς και την ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου.

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων σε Αττική και Πειραιά πραγματοποίησε η Αστυνομία, με επίκεντρο τις περιοχές όπου επικρατούν τέτοια περιστατικά.

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"