Πολιτική Υγείας

Ανώτατο Δικαστήριο: Μπλοκάρει την προσπάθεια της γαλλικής πόλης να επιτρέψει το «μπουρκίνι» στις πισίνες

Ανώτατο Δικαστήριο: Μπλοκάρει την προσπάθεια της γαλλικής πόλης να επιτρέψει το «μπουρκίνι» στις πισίνες

Το μπουρκίνι δεν απαγορεύεται στις γαλλικές κρατικές πισίνες για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για λόγους υγιεινής, ενώ οι κολυμβητές δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να κρύβουν τη θρησκεία τους ενώ κάνουν μπάνιο.

Ανώτατο Δικαστήριο: Ανώτατο γαλλικό δικαστήριο μπλόκαρε την Τρίτη μια προσπάθεια να επιτραπεί το «μπουρκίνι» σε δημοτικές πισίνες στην πόλη της Γκρενόμπλ, υποστηρίζοντας μια κυβερνητική αμφισβήτηση κατά μιας κίνησης που αναζωογόνησε την έντονη συζήτηση της Γαλλίας για το Ισλάμ. Το all-in-one μαγιό, που χρησιμοποιείται από ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες για να καλύπτουν το σώμα και τα μαλλιά τους ενώ κολυμπούν, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γαλλία, όπου οι επικριτές το θεωρούν σύμβολο του υφέρποντος εξισλαμισμού.

Υποστηρίζοντας την αντίρρηση της εθνικής κυβέρνησης κατά της κίνησης, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι «πολύ επιλεκτική εξαίρεση στους κανόνες για την ικανοποίηση θρησκευτικών απαιτήσεων… κινδυνεύει να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την ίση μεταχείριση των χρηστών τους».

Με επικεφαλής τον δήμαρχο του κόμματος των Πρασίνων, Eric Piolle, η Γκρενόμπλ τον Μάιο άλλαξε τους κανόνες της πισίνας για να επιτρέψει σε όλους τους τύπους μαγιό και στις γυναίκες να κάνουν μπάνιο τόπλες, όπου προηγουμένως επιτρέπονταν μόνο παραδοσιακές στολές κολύμβησης για γυναίκες και μπαούλα για άνδρες.

«Το μόνο που θέλουμε είναι οι γυναίκες και οι άντρες να μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν», είπε τότε η Piolle.

Οι δικαστές διαφώνησαν, διαπιστώνοντας ότι «σε αντίθεση με τον στόχο που δηλώθηκε από την πόλη της Γκρενόμπλ, η αλλαγή στους κανόνες της πισίνας είχε ως στόχο μόνο να επιτρέψει τη χρήση του «μπουρκίνι».

Ο Piolle δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του AFP για σχολιασμό σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Τρίτης ήταν «μια νίκη του νόμου κατά του αυτονομισμού, της ανεξιθρησκίας και πέραν αυτού, για ολόκληρη τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, αναφερόμενος σε νόμο που θεσπίστηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Η αντιμετώπιση του Ισλάμ από τη Γαλλία είναι πιθανό να παραμείνει πολιτικό πεδίο μάχης μετά τις ασαφείς κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής που αρνήθηκαν στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι έδωσαν στην αντιμεταναστευτική, αντι-ισλαμική εθνική συγκέντρωση 89 έδρες χωρίς προηγούμενο, ενώ το πιο κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θεωρείται ο μόνος πιθανός εταίρος του Μακρόν για να καταλήξει σε μια κυβερνητική συμφωνία ή να ψηφίσει νόμους κατά περίπτωση.

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Έρικ Σιότι, ζήτησε μέσω Twitter την Τρίτη να «απαγορευτεί ξεκάθαρα από το νόμο το μπουρκίνι». – Μάχη στις παραλίες – Οι προσπάθειες πολλών τοπικών δημάρχων στη νότια Γαλλία να απαγορεύσουν το μπουρκίνι στις παραλίες της Μεσογείου το καλοκαίρι του 2016 πυροδότησε την πρώτη καταιγίδα γύρω από το μαγιό.

Οι περιορισμοί τελικά ανατράπηκαν —επίσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας— για διακρίσεις. Περιορισμένη στη Γκρενόμπλ, η τελευταία απόφαση «δεν αμφισβήτησε καθόλου την απαγόρευση του μπουρκίνι», είπε ο Πατρίς Σπινόζι του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), που υποστήριξε την έγκριση της πόλης για τα μαγιό.

«Αυτή η απόφαση σχετίζεται μόνο με τη συγκεκριμένη κατάσταση στη Γκρενόμπλ και δεν πρέπει να γενικευτεί».

Το μπουρκίνι δεν απαγορεύεται στις γαλλικές κρατικές πισίνες για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για λόγους υγιεινής, ενώ οι κολυμβητές δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να κρύβουν τη θρησκεία τους ενώ κάνουν μπάνιο.

Η Γκρενόμπλ δεν είναι η πρώτη γαλλική πόλη που άλλαξε τους κανόνες της.

Η βορειοδυτική πόλη της Ρεν ενημέρωσε αθόρυβα τον κωδικό της πισίνας το 2019 για να επιτρέψει το μπουρκίνι και άλλους τύπους μαγιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεοπτικές παρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Το Αφγανιστάν τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σιωπηλό τρόπο την Τρίτη υπό την απειλή σύλληψης ή κράτησης από τους Ταλιμπάν

Δικαίωμα στην εκπαίδευση αναγνωρίζουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες υπό προϋποθέσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».