Πολιτική Υγείας

Αγγλία Τζόνσον: Το μεγάλο βήμα από το κλείδωμα αντιμετωπίστηκε με νευρικότητα και ανησυχία από επιστήμονες

Αγγλία Τζόνσον: Το μεγάλο βήμα από το κλείδωμα αντιμετωπίστηκε με νευρικότητα και ανησυχία από επιστήμονες

Στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Egg του Λονδίνου, ο κλαμπίστας Alex Clark αναγνώρισε ότι αισθάνεται «λίγο φόβο και αβεβαιότητα»

Αγγλία Τζόνσον: Η Δρ Janette Nesheiwat σχετικά με τον επικίνδυνο συνδυασμό χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και υψηλού αριθμού κρουσμάτων COVID σε ορισμένα μέρη της χώρας ΛΟΝΔΙΝΟ – Οι πωλητές εμφανίστηκαν, χτύπησαν παλαμάκια και οι γοητευτικοί γλεντζέδες έσπευσαν στις πίστες όταν τα νυχτερινά κέντρα της Αγγλίας άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα καθώς η χώρα άφησε τους περισσότερους περιορισμούς των κορωνοϊών μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κλειδώματος, εντολών μάσκας και άλλων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία στην ελευθερία.

Για τα κλαμπ και τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, η στιγμή έφτασε ως “Ημέρα της Ελευθερίας”.

Αλλά το μεγάλο βήμα από το κλείδωμα αντιμετωπίστηκε με νευρικότητα από πολλούς Βρετανούς και ανησυχία από επιστήμονες, οι οποίοι λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά ανοίγοντας όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν πέφτουν αλλά αυξάνονται.

Από τη Δευτέρα, δεν χρειάζονταν πλέον νόμιμες μάσκες προσώπου στην Αγγλία, η εργασία από το σπίτι τελείωσε και, με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, να μην υπάρχουν όρια στον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις ή μεγάλες εκδηλώσεις.

Τα νυχτερινά κέντρα επετράπη να ανοίξουν για πρώτη φορά σε σχεδόν 18 μήνες, και από το Λονδίνο στο Λίβερπουλ, χιλιάδες άνθρωποι χόρευαν τη νύχτα στα πάρτι την «Ημέρα της Ελευθερίας» ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα.

“Είμαι απολύτως εκστασιασμένη”, δήλωσε η κλαμπίστρια clubgoer Lorna Feeney στο Bar Fiber στην πόλη Leeds της βόρειας Αγγλίας.

“Αυτή είναι η ζωή μου, η ψυχή μου – μου αρέσει να χορεύω.”

Στο The Piano Works στο Λονδίνο, οι προστάτες μπήκαν στην περιοχή γύρω από την κλειστή πίστα χορού την Κυριακή, καθώς ένας οικοδεσπότης οδήγησε μια αντίστροφη μέτρηση στα μεσάνυχτα.

Μόλις κόπηκε μια τελετουργική κορδέλα, το πλήθος έτρεξε προς την πίστα καθώς τα κανόνια κομφετί έφυγαν και μια μπάλα disco περιστρεφόταν από πάνω. Σύντομα, ξεκάθαροι κλαμπίστες που χορεύουν σε μια ζωντανή παράσταση του “I Wanna Dance With Somebody” της Whitney Houston γέμισαν το έδαφος.

Ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πάρτι The Piano Works, ο Mark Troy, χαρακτήρισε την επιστροφή των νυχτερινών κέντρων “μια πιο χαρούμενη περίσταση”. Όμως, ενώ οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και οι ravers είναι ενθουσιασμένοι, πολλοί άλλοι ανησυχούν βαθιά για την κατάργηση των περιορισμών σε μια εποχή που τα κρούσματα COVID-19 βρίσκονται σε γρήγορη άνοδο λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 50.000 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Οι θάνατοι παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από ό,τι τον χειμώνα χάρη στα εμβόλια, αλλά έχουν αυξηθεί από λιγότερο από 10 την ημέρα τον Ιούνιο σε περίπου 40 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ελευθερία τις τελευταίες εβδομάδες, κάλεσε το κοινό να «επιδείξει σύνεση και σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και τους κινδύνους που εξακολουθεί να παρουσιάζει η ασθένεια».

Οι προκλήσεις του βίντεο Delta Variant Σε μια υπενθύμιση για το πόσο ασταθής είναι η κατάσταση, ο πρωθυπουργός ξόδεψε την «Ημέρα της Ελευθερίας» σε καραντίνα.

Ο Τζόνσον και ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και οι δύο αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες μετά από επαφή με τον υπουργό Υγείας Σάτζιντ Χαβίντ, ο οποίος έδειξε θετικός για την COVID-19 το Σάββατο.

Ο Τζόνσον αρχικά είπε ότι θα έπαιρνε καθημερινά τεστ αντί για απομόνωση – μια επιλογή που δεν προσφέρεται στους περισσότερους ανθρώπους – αλλά έκανε στροφή εν μέσω δημόσιας οργής. Ο πρωθυπουργός συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς που έχουν κληθεί σε καραντίνα επειδή ήταν κοντά σε κάποιον που είχε θετική δοκιμή.

Η κατάσταση προκαλεί έλλειψη προσωπικού για επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, κατασκευαστές αυτοκινήτων και δημόσιες συγκοινωνίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι τα περιστατικά και οι θάνατοι αυξάνονται μετά από μια περίοδο παρακμής, που προκαλείται από την παραλλαγή  δέλτα.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και οι Κάτω Χώρες ανοίχτηκαν ευρέως μετά τον εμβολιασμό των περισσότερων ανθρώπων τους, αλλά έπρεπε να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς μετά από νέες αυξήσεις μόλυνσης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η άρση των περιορισμών πολύ νωρίς “ήταν λάθος.”

Στις ΗΠΑ, πολλές περιοχές εγκατέλειψαν τις μάσκες προσώπου όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι τα άτομα με πλήρη εμβολιασμό δεν χρειάζεται να τις φορούν στις περισσότερες τοποθεσίες.

Ορισμένες πολιτείες και πόλεις προσπαθούν τώρα να αποφασίσουν τι να κάνουν καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο – το 68,3% των ενηλίκων, ή λίγο περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού, έχει λάβει δύο δόσεις – θα κρατήσει την απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αλλά κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες χαρακτήρισαν την κίνηση της Αγγλίας ως απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και 1.200 επιστήμονες υποστήριξαν μια επιστολή στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης των Συντηρητικών

“Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα ρεαλιστικό καλό σενάριο για να βγούμε από αυτήν τη στρατηγική, φοβάμαι”, δήλωσε ο Julian Tang, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

“Νομίζω ότι είναι πραγματικά ένας βαθμός πόσο άσχημα θα είναι.” Ο Τανγκ είπε ότι τα νυχτερινά κέντρα είναι ιδιαίτερα ισχυρά σημεία εξάπλωσης, επειδή αυξάνουν τη στενή φυσική επαφή μεταξύ μιας βασικής πελατειακής βάσης – ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών – που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως.

“Αυτό είναι το τέλειο δοχείο ανάμιξης για την εξάπλωση του ιού και ακόμη και τη δημιουργία νέων παραλλαγών”, είπε.

Η κυβέρνηση θέλει τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι πολυσύχναστοι χώροι να ελέγχουν εάν οι πελάτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμών ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει νομική απαίτηση να το κάνουν, και οι περισσότεροι λένε ότι δεν θα το κάνουν.

Ο Michael Kill, διευθύνων σύμβουλος του Night Time Industries Association, δήλωσε ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι “μεταβιβάζει την ευθύνη” στις επιχειρήσεις.

“Είτε δώσετε εντολή είτε δεν την δώσετε “, είπε ο Kill. “Αυτό μας ασκεί υπερβολική πίεση.”

Η απόφαση του Τζόνσον να απορρίψει τη νομική απαίτηση για μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους – ενώ συνιστά στους ανθρώπους να τις διατηρήσουν – έχει επίσης σπείρει σύγχυση.

Ορισμένοι λιανοπωλητές δήλωσαν ότι θα ενθάρρυναν τους πελάτες να διατηρήσουν τις μάσκες τους, και ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan είπε ότι παραμένουν υποχρεωτικές στα μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας – αν και δεν μπορεί πλέον να κληθεί η αστυνομία για την επιβολή του κανόνα.

Ο Χαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότερο από το 90% των επιβατών φαίνεται να φορούν μάσκες, “και αυτό που πιστεύω ότι δείχνει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν τις μεγάλες τους συνήθειες.”

Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα είναι δύσκολη χωρίς νομική υποστήριξη.

Ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Γουέστ, ο οποίος κάθεται σε μια επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση, είπε ότι το να πούμε στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί χωρίς να τους δίνουμε πλήρη γνώση των κινδύνων είναι σαν να βάζεις κάποιον στον δρόμο χωρίς να του έχεις διδάξει να οδηγεί.

Το τέλος των περιορισμών στην Αγγλία είναι μια κρίσιμη στιγμή στον χειρισμό της πανδημίας από τη Βρετανία, η οποία έχει περισσότερους από 128.000 θανάτους ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο, τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.

Άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου – Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία – λαμβάνουν λίγο πιο προσεκτικά βήματα από το κλείδωμα και διατηρούν τις απαιτήσεις μάσκας για τώρα.

Στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Egg του Λονδίνου, ο κλαμπίστας Alex Clark αναγνώρισε ότι αισθάνεται «λίγο φόβο και αβεβαιότητα». Ο συνάδελφός του κλαμπ Κέβιν Άλι δεν αισθάνεται τέτοια προβλήματα. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία», είπε. “Η μόνη ανησυχία είναι γιατί δεν ήμασταν εδώ, εδώ και ενάμιση χρόνο. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βγαίναμε έξω. «Είναι καλό να επιστρέφεις και είμαστε εδώ για να χορέψουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η παράδοση στην COVID-19 είναι το θέμα της «Ημέρας Ελευθερίας» του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι νομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας θα αντικατασταθούν από την «προσωπική ευθύνη»

Πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 έναντι της παραλλαγής δέλτα

Η διαχείριση της μακράς COVID θα αποτελέσει μια «μεγάλη πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας

Αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή δέλτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα ανακοίνωσε σήμερα (26/07) στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Την Παρασκευή 30/07 ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι τα ραντεβού μπορούν να επιλεγούν στο emvolio.gov.gr μέσω των κωδικών Taxisnet από οποιονδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδια με το παιδί. Εναλλακτικά, οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία.

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Μαρία Θεοδωρίδου: Όπως διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Εμβόλια Κορωνοϊός : Αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Εμβόλια Κορωνοϊός : Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος για την έλευση νέων στελεχών κορωνοϊών που θα προκαλούν σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο είναι διαρκής. Ενδυναμώνεται έτσι η ανάγκη και η λογική ανάπτυξης εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο ρεπερτόριο κορωνοϊών.

Τζέφρυ Πάιατ : Το δημόσιο ευχαριστώ στον Βασίλη Κικίλια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τζέφρυ Πάιατ : Ο Πρέσβεις των ηνωμένων εθνών, συγχάρηκε δημοσίως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για επειδή κατάφεραν να διαχειριστούν με άψογο τρόπο την πανδημία του Κορωνοιού.

Υπεγράφη από τα 53 κράτη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης η Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών

Διακήρυξη Συνόδου Αθηνών: Υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών, υιοθέτησαν ομόφωνα την Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών.

ΚΕΤΕΚΝΥ : Η επίσκεψη του Παντελή Μεσσαρόπουλου στην Λευκωσία

ΚΕΤΕΚΝΥ : Με κύριο άξονα τις προοπτικές του συστήματος και το κοινό πεδίο  συνεργασίας μεταξύ ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και ΓΕΣΥ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους δύο οργανισμούς  και αναγνωρίστηκε ομόφωνα από τις δύο πλευρές η τεχνολογική αρτιότητα των μεθοδολογιών που εφαρμόζει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ,

Γιατροί και Φαρμακοποιοί στη μάχη με την παραλλαγή δέλτα έναντι χρημάτων λέει ο Υπουργός Υγείας

«Η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι επιθετική και διασπείρεται εύκολα», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί, γι’ αυτό και δεν είναι γεμάτες σήμερα οι ΜΕΘ.