Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Αγαπηδάκη: Συντελείται μια ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία

Αγαπηδάκη: Συντελείται μια ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία

Αγαπηδάκη: Είναι η πρώτη φορά που έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα, καρκίνο και καρδιαγγειακά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και αναφέρθηκε στην τεράστια μεταρρύθμιση που συντελείται στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα.

Για την αναβάθμιση της ΠΦΥ:

Στη χώρα έχουμε ταυτίσει την υγεία με το νοσοκομείο. Αν κάνετε ένα γκάλοπ και ρωτήσετε όλους μας τι μας έρχεται κατά νου όταν σκεφτόμαστε την υγεία, θα δείτε ότι σκεφτόμαστε πρώτα το νοσοκομείο. Πάμε λοιπόν να αλλάξουμε το μοντέλο, αυτή είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, θα έλεγα ότι είναι μία ιστορική μεταρρύθμιση στην υγεία, γιατί εστιάζει στο εξής: αντί να προσπαθούμε απλώς να αποφύγουμε τον θάνατο εξαιτίας της νόσου όπως κάνουμε τόσα χρόνια, προσπαθούμε να προλάβουμε τη νόσο γιατί αυτή είναι η αιτία που καταλήγουμε στο νοσοκομείο.

Και αυτό το κάνουμε με τρεις τρόπους. Ο ένας είναι τα εθνικά προγράμματα πρόληψης, ο δεύτερος τρόπος είναι ότι πέραν των άλλων προσλήψεων που έχουμε για τα νοσοκομεία, έχουμε επιπλέον 1500 προσλήψεις αποκλειστικά για την πρωτοβάθμια που δρομολογούνται άμεσα. Και ο τρίτος είναι ότι κάνουμε τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στις υποδομές υγείας, στα κέντρα υγείας, στα νοσοκομεία, που έχει γίνει ποτέ από το 1983 που ιδρύθηκε το ΕΣΥ.

Έχουμε λοιπόν μία σειρά από τέτοιες εργασίες σε εξέλιξη. Και να πω επίσης ότι σε λίγο καιρό -θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε ξανά γι΄ αυτό- θα είναι και σε λειτουργία οι ΚΟΜΥ οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας, οι οποίες θα πηγαίνουν κατ΄ οίκον για να παρέχουν υπηρεσίες.

Για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ:

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα, καρκίνο και καρδιαγγειακά. Και αυτά είναι τα οποία ευθύνονται για τους πρόωρους θανάτους. Χάνουμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη ζωή επειδή δεν έχουμε προληπτικές εξετάσεις, δεν έχουμε αυτό το
σύστημα πληθυσμιακών προληπτικών εξετάσεων που έχουν πάρα πολλές άλλες χώρες που έχουν καλούς δείκτες υγείας.

Ερχόμαστε, λοιπόν, να κάνουμε οριζόντια τέτοια προγράμματα, τα οποία είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα, αλλά τα τέσσερα μεγάλα προγράμματα τώρα είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, Φώφη Γεννηματά που έχει ήδη ξεκινήσει και διευρύνθηκαν τα ηλικιακά όρια για τις γυναίκες 45-74. Το Πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και εξέταση από γιατρό.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έχουν ήδη αποσταλεί τα sms, σταδιακά στέλνονται, σε όλες τις γυναίκες 21-29 στην Αττική και σιγά-σιγά θα στείλουμε και στις υπόλοιπες. Αρχές Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα
πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για τους πολίτες, γυναίκες και άντρες 50 έως 70 ετών. Και μετά το καλοκαίρι θα έχουμε και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπου μιλάμε για 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 30 έως 70 ετών.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα πλέγμα δωρεάν εξετάσεων, για παράδειγμα για τον καρκίνο του τραχήλου δωρεάν test Pap, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία αν χρειαστεί. Έχουμε τη δυνατότητα μέσω της ΗΔΙΚΑ να μπορούμε να εντοπίζουμε τους
δικαιούχους, στέλνουμε sms σε αυτές που έχουν και σε αυτούς που έχουν άυλη συνταγογράφηση. Βοηθάει γενικά να έχουν οι πολίτες άυλη. Και αν δεν πάρουν μήνυμα γιατί δεν έχουν άυλη, μπορούν να μπουν στο site mastografia.gov.gr & testpap.gov.gr να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, να κλείσουν ραντεβού.

Τα ραντεβού μέσω του προγράμματος δεν αργούν, δεν είναι η συμβατική διαδικασία που γνωρίζουμε όλοι που έχει καθυστερήσεις, μπορεί να βρουν και την ίδια και την επόμενη μέρα ραντεβού. Και να πω κιόλας ότι επειδή πολλές φορές δεν προσέχουμε την ημερομηνία, το παραπεμπτικό για την μαστογραφία διαρκεί ένα χρόνο. Άρα οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα, δεν χρειάζεται να αγχωθούν να κάνουν τις εξετάσεις, καλό όμως είναι να τις κάνουν άμεσα. Βλέπετε ότι υπάρχει όλο το πλαίσιο των εξετάσεων.

Για τα self test και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

Θα βάλουμε και εμείς στο πρόγραμμα τα self test. Το προληπτικό μέτρο πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το self test – μια νέα πρακτική η οποία έχει ξεκινήσει σε πάρα πολλές χώρες και είναι σημαντικό, διότι ξέρετε η κολονοσκόπηση αποτελεί μια εξέταση ταμπού σε πολλές περιπτώσεις και μία εξέταση που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες νέες κατευθυντήριες οδηγίες- έτσι θα το κάνουμε κι εμείς, που ξεκινάμε με αυτό το self test. Θα στείλουμε sms σε γυναίκες και άνδρες, θα πηγαίνει δηλαδή να το παίρνει ο πολίτης από το φαρμακείο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ξαναλέω, θα το κάνει και με βάση το αποτέλεσμα ακολουθεί η διαδικασία κολονοσκόπησης, στην οποία μπορεί να προκύψει ότι αν υπάρχει ας πούμε ένας μικρός πολύποδας, αφαιρείται επιτόπου και τελειώνουμε.

Για τα φάρμακα για τον καρκίνο:

Ξέρετε ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πάνω από 1,5 δις το χρόνο. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καρκίνο στη χώρα έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα. Υπάρχει περίπτωση εάν κάποιος γιατρός έχει κάνει αίτημα για συγκεκριμένο φάρμακο, να καθυστερήσει λίγο το σύστημα προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά γενικά οι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν
άμεση πρόσβαση και σε καινοτόμες θεραπείες και θέλω να το πω αυτό γιατί έχει μεγάλη αξία, και πρέπει να δείτε στα ρεπορτάζ σύγκριση με άλλες χώρες. Η χώρα δεν κόβει φάρμακα σε καρκινοπαθείς, έχουν όλοι πρόσβαση και σε καινοτόμα φάρμακα που είναι πανάκριβα και έχει σημασία να το γνωρίζουμε αυτό.

Για τα ΚΕΠΑ:

Και εγώ στο παρελθόν με τον πατέρα μου την έχω βιώσει αυτή τη διαδικασία με τα ΚΕΠΑ, ξέρω πόσο δύσκολο είναι και πόσα προβλήματα υπάρχουν. Πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία ακόμα παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει γιατί η αλήθεια είναι ότι εγώ θυμάμαι και την διαδικασία πριν τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο όλο το κομμάτι με τις αιτήσεις, με τη γραφειοκρατία. Έπρεπε να περάσεις μήνες επί μηνών για να φτάσεις στο σημείο, δηλαδή τα προβλήματα που συζητάμε σήμερα, και αυτό είναι τραγικό αλλά έτσι είναι, είναι το 1/2 από αυτά που υπήρχαν
συνολικά.

Με τα ψηφιακά ΚΕΠΑ το Υπουργείο Εργασίας έχει λύσει μια από θέματα όμως έχουμε και άλλα πράγματα να δούμε. Επί της ουσίας άκουσα όλα αυτά που είπατε για τις επιτροπές. Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος υποφέρει από καρκίνο πραγματικά είναι πάρα πολύ επώδυνο να χρειάζεται να ασχολείται καθημερινά με όλες αυτές τις γραφειοκρατίες, τις καθυστερήσεις. Προσπαθούμε και εμείς να συνδράμουμε το Υπουργείο Εργασίας πολλές φορές και με γιατρούς από την πρωτοβάθμια. Έχει τύχει να παραχωρήσουμε γιατρούς από τα κέντρα υγείας προκειμένου να λειτουργήσουν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγαπηδάκη: Η κυβέρνηση επενδύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις προληπτικές εξετάσεις

Αγαπηδάκη προς Ανδρουλάκη: Η ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας στο Σπήλι έχει ήδη συμβασιοποιηθεί

Ειρήνη Αγαπηδάκη:Το όραμα του Πρωθυπουργού για ένα σύγχρονο ΕΣΥ δίπλα στον πολίτη γίνεται πραγματικότητα

Αγαπηδάκη: Ο σκοπός του ΕΣΥ είναι η πρόληψη της ασθένειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Επισημάνσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας σε εκδήλωση του ΙΣΑ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς Ιατρικούς Συλλόγους».

Η Λουιζιάνα ψηφίζει να κάνει τα χάπια για την άμβλωση ελεγχόμενες ουσίες

Ωστόσο, η Michelle Erenberg, εκτελεστική διευθύντρια του Lift Louisiana, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα της αναπαραγωγής, είπε ότι οι ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα διερευνήσουν μια νομική αμφισβήτηση του νομοσχεδίου. «Σίγουρα έχω ανησυχίες για το ότι αυτό επαναλαμβάνεται και σε άλλες πολιτείες», είπε στους Times.

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: Να αναπτύξουμε τις υποδομές για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: "Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό".

Κικίλιας: "Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι"

Κικίλιας: Σήμερα συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Close Icon