Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, σε στρογγυλή Τράπεζα για το Μέλλον της Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειας – Digital Health Care, Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακολουθούν τα κύρια σημεία ομιλίας:

 

«Το μέλλον της υγείας είναι ανθρώπινο. Πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε τα ψηφιακά εργαλεία σιγά-σιγά η σκέψη μας οδηγείται σε μια απανθρωποίηση του τομέα της υγείας. Είμαστε εδώ και συζητάμε
για ένα ψηφιακό μέλλον το οποίο έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα προβλήματα της ανθρωπότητας, οι ανάγκες, δεν αλλάζουν μέσα στους αιώνες, είναι ίδιες. Έρχεται λοιπόν κάθε γενιά ανθρώπων που πατάει στη γη να απαντήσει σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε από καταβολής του ανθρωπίνου είδους, ασφάλεια, υγεία, να έχουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο, με διαφορετικό τρόπο.

Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα εποχή, στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να απαντάμε πολύ αποτελεσματικά, με πολύ καινούρια εργαλεία, με πολύ καινούρια γνώση, σε αυτά τα παλιά προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα». «Έχουμε κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στον τομέα της υγείας από όλη την Πολιτική Ηγεσία. Στο πλαίσιο που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία
πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα, έχουνε ήδη συνταγογραφηθεί οι εξετάσεις, έχει ήδη τα πάντα έτοιμα, το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσει ραντεβού και να κάνει τις
εξετάσεις του.

Τα ραντεβού δεν αργούν στα προγράμματα αυτά, δεν είναι η συμβατική εμπειρία που έχουμε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είναι μία νέα κατάσταση για το σύστημα υγείας, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Έχουμε πάνω από 350.000 γυναίκες που έχουν κάνει την ψηφιακή τους μαστογραφία δωρεάν με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε περίπου 25.000 να έχουν εντοπισθεί έγκαιρα με ευρήματα». «Λιθαράκι-λιθαράκι χτίζεται ένα νέο τοπίο στην υγεία το οποίο πραγματικά θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για υγιή ζωή και όχι απλά να επικεντρωνόμαστε στο πως θα αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Σε αυτόν τον άξονα λοιπόν θα είμαστε σε θέση να έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τρεις βασικές λειτουργίες:

  • Η μία είναι να έχουμε τους γιατρούς να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους.
  • Δεύτερη λειτουργία, μπορεί ο ασθενής όπου και αν βρεθεί στη χώρα να κλείσει ραντεβού και να εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την χώρα μας που έχει αυτή την ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογία.
  • Τρίτον, θα έχουμε 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας, πάρα-πάρα πολύ σπουδαίο ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους και τα λοιπά.

 

Πέρα απ΄ αυτό, δρομολογούμε την ίδρυση με το νόμο για τον προσωπικό γιατρό που ξεκινάει να βγαίνει στη διαβούλευση σε λίγες εβδομάδες, μεταξύ άλλων επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας. Θέλουμε σε αυτά τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας να ξεκινήσει να χτίζεται το αύριο της πρόληψης. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί τηλεϊατρικής, με μέλη ΔΕΠ εξειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική. Νομίζω καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε ένα ορεινό χωριό της Καρπάθου για παράδειγμα και να μπορεί να κάνει μία συνεδρία τηλεϊατρικής για ένα επείγον περιστατικό, με ένα μέλος ΔΕΠ εξειδικευμένο στην επείγουσα ιατρική. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις αχρείαστες αεροδιακομιδές από όλα τα δύσβατα μέρη που έχουμε στη χώρα μας».

«Στο δίκτυο τηλεϊατρικής ενσωματώνουμε μια σειρά από συσκευές, τα περίφημα wearables που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς για παράδειγμα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται άμεση επαφή καθημερινή σχεδόν με τον γιατρό. Άλλους οι οποίοι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο, έχουν διαγνωστεί με αυτήν και πιθανά χρειάζονται κάποιες φορές έκτακτη μεταφορά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία ψηφιακά που μας δείχνουν δυο μέρες πριν εκδηλωθεί ένα έμφραγμα
ότι κάποιος άνθρωπος πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αντιλαμβάνεσθε ότι πράγματι αυτή είναι μια επανάσταση στην υγεία. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρη μεταφορά, αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας, να μην χάνονται άδικα ζωές».

«Και τέλος, με μια σειρά αλλαγών στον ΕΟΔΥ οι οποίες αφορούν την κλιματική κρίση. Έχουμε νέα εργαλεία τα οποία ενσωματώνονται στον ΕΟΔΥ που μπορούν να εντοπίσουν πάρα πολύ έγκαιρα όταν έχουμε ένα μικροξέσπασμα μεταδοτικού νοσήματος σε μια περιοχή προκειμένου να το προλάβουμε και να μην εκδηλωθεί σε νέα επιδημία, πανδημία κλπ. Αντίστοιχα δρομολογούμε μια πάρα πολύ μεγάλη
προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα επιτέλους ψηφιακό οικοσύστημα δεδομένων υγείας. Και όταν μιλάμε για δεδομένα υγείας και αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, επενδύουμε στην ΗΔΙΚΑ. Εκεί θα φτιαχτεί όλο αυτό το οικοσύστημα. Μιλάμε για δεδομένα και πέρα από το χώρο της ιατρικής, της υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Αγαπηδάκη: "Η κοινότητα της δημόσιας υγείας μεγαλώνει, ισχυροποιείται και αποκτά σιγά – σιγά ένα πιο σαφές μέλλον"

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Close Icon