Πολιτική Υγείας

Αφρική: Ζητά στήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Αφρική: Ζητά στήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Αφρική: Οι Αφρικανοί ηγέτες μεταξύ άλλων ζήτησαν υποστήριξη για την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας της Αφρικής, όπως του Africa CDC που ηγήθηκε του συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας της Αφρικής.

ADMAN

Η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τους πολυμερείς οργανισμούς, τις φιλανθρωπίες, τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν την πλήρη εφαρμογή της Νέου Νομοσχεδίου Δημόσιας Υγείας της Αφρικής για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας . Το αίτημα για υποστήριξη υποβλήθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων που οδήγησαν στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το Νέο Νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας για την Αφρική είναι ένας οδικός χάρτης για βιώσιμα αποτελέσματα υγείας και ασφάλεια υγείας. Ορίζεται από πέντε πυλώνες:

  • Ισχυρά αφρικανικά ιδρύματα δημόσιας υγείας που αντιπροσωπεύουν αφρικανικές προτεραιότητες στην παγκόσμια διακυβέρνηση της υγείας και που οδηγούν την πρόοδο σε βασικούς δείκτες υγείας.
  • Διεύρυνση της Παραγωγής Εμβολίων, Διαγνωστικών και Θεραπευτικών για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές.
  • Επένδυση σε προγράμματα εργατικού δυναμικού και ηγεσίας στη δημόσια υγεία για να διασφαλιστεί ότι η Αφρική διαθέτει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις απειλές για την υγεία.
  • Αυξημένες εγχώριες επενδύσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας κινητοποίησης οικονομικών πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου, τεχνικών πόρων και δικτύων.
  • Συνεργασίες με σεβασμό, προσανατολισμένες στη δράση για την προώθηση της παραγωγής εμβολίων, της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και των ισχυρών θεσμών δημόσιας υγείας.

Έκκληση για ενίσχυση των Αφρικανικών Δημόσιων Ιδρυμάτων Υγείας

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν υποστήριξη για την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Africa CDC που ηγήθηκε του συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας της Αφρικής, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των απωλειών ζωής κατά τη διάρκεια του COVID-19. «Για να επιτύχει [τους στόχους της για τη δημόσια υγεία], η Συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2022 παραχώρησε αυτονομία στην Αφρική CDC για να μπορέσει να εκπληρώσει την εντολή της, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη να επιτύχουν την κυριαρχία της υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί. «Αλλά το CDC της Αφρικής από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση», πρόσθεσε.

Κάλεσμα για υποστήριξη της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης όλους τους μηχανισμούς αγοράς εμβολίων, όπως η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβολιασμό και Ανοσοποίηση (GAVI), να αγοράσουν τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των εμβολίων τους από κατασκευαστές στην Αφρική. Ενώ η Αφρική παράγει επί του παρόντος το ένα τοις εκατό των εμβολίων που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχει θέσει έναν τολμηρό στόχο να καλύψει έως και το 60 τοις εκατό της ζήτησης εμβολίων μέσω της περιφερειακής παραγωγής έως το 2040. Αναλαμβάνοντας ρητές δεσμεύσεις για απομάκρυνση εμβολίων από την Αφρική, οι μηχανισμοί αγοράς εμβολίων μπορούν να τονώσουν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή εμβολίων.

Πρόσκληση για Υποστήριξη Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού Υγείας

Η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ήταν μια άλλη σημαντική εστίαση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αφρική έχει σήμερα μια αναλογία 1,55 εργαζομένων στον τομέα της υγείας (γιατροί, νοσοκόμες και μαίες) ανά 1.000 άτομα. Αυτό είναι κάτω από το όριο της ΠΟΥ για την πυκνότητα των 4,45 εργαζομένων στον τομέα της υγείας ανά 1.000 άτομα που απαιτούνται για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας και την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ένας κρίσιμος πυλώνας σε ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, ιστορικά έχουν στερηθεί προτεραιότητας στις συζητήσεις για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας», είπε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa.

Οι ηγέτες προέτρεψαν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα ζήτησαν ισχυρότερη υποστήριξη των προγραμμάτων Community Health Worker στην Αφρική. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επαγγελματίες υγείας της κοινότητας που αμείβονται κατάλληλα, εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και εποπτεύονται είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υγείας στις κοινότητές τους», δήλωσε η Πρόεδρος Ellen Johnson Sirleaf. Τόνισε επίσης ότι οι περισσότεροι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Αφρική είναι γυναίκες που εκτελούν εξαιρετική εργασία αλλά είναι απλήρωτες για τις προσπάθειές τους. «Είναι καιρός να διορθωθεί αυτή η αδικία», προέτρεψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Τέσσερις οι νεκροί από τον Έμπολα στην Ουγκάντα

Η Γκάνα κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ

Μισό εκατομμύριο παιδιών της Σομαλίας κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλέξης Τσίπρας: "Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ"

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το νέο ΕΣΥ ιδιωτικό, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχε σχεδιάσει πριν την πανδημία, βάζοντας στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής.

Μίνα Γκάγκα: "Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ"

Μίνα Γκάγκα: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα κατά την ομιλία της στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις πρωτοποριακές ρυθμίσεις που επιφέρει, αναφερόμενοι παράλληλα σε όσους το πολεμούν. Μάλιστα, η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε ως "οπισθοδρομικούς" όσους καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Η Long Covid είναι η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία με αντίκτυπο 3,7 τρισ. δολαρίων

Long Covid ΗΠΑ: Συνολικά, η μακρά Covid αποτελεί επιβάρυνση 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία των ΗΠΑ - περίπου το 17% της οικονομικής παραγωγής του έθνους μας πριν από την πανδημία.

Τορόντο: Προτροπές για το εμβόλιο της γρίπης καθώς τα ποσοστά αυξάνονται

Τορόντο: Με τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ γρίπης να έχουν αυξηθεί από 8,1% σε 10,5%, η πόλη του Τορόντο ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού της γρίπης 2022-2023 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με διαθεσιμότητα για άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω.

Θάνος Πλεύρης: Επικίνδυνη η απόφαση του ΣτΕ για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο όμως θα την σεβαστεί

Θάνος Πλεύρης: Σεβαστή αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Υγείας να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό των νοσοκομείων που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Θάνος Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ

Θάνος Πλεύρης: Αναστέλλεται από 1η Ιανουαρίου του 2023 το μέτρο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις θέσεις τους.