Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Βλάπτουν τα νεφρά οι πρωτεΐνες;

Βλάπτουν τα νεφρά οι πρωτεΐνες;

Το 1983 οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, γνωστής ως GFR. Πρόκειται για μία τιμή που καταδεικνύει πόσο καλά διηθούν τα νεφρά τα απόβλητα προϊόντα από το αίμα, ενώ βοηθά στη διάγνωση πιθανής βλάβης στα νεφρά.

Αποτελεί επίσης το καλύτερο μέσο εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, καθώς όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός διήθησης, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Το εύρημα αυτό οδήγησε πολλούς επιστήμονες στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν είχε δυσμενή επίδραση στη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών -ειδικά έως και 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους- βλάπτει την υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσιολογικός κύκλος διακίνησης των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, το 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Δύο έως τρεις μερίδες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης ή τέσσερεις μερίδες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να προσέχετε

* Δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Σπανίως τρώτε καθαρή πρωτεΐνη, καθώς οι περισσότερες συνδυάζονται συχνά με κορεσμένα λίπη.

* Αν τρώτε κρέας, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος.

* Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα αποβουτυρωμένα ή όσα έχουν χαμηλά λιπαρά.

* Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλές διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εντόπισε ο ΣΦΕΕ τα λάθη στο υπολογισμό του clawback για το 2023

Ε.Ε.Φα.Μ.: Η αυτό-ηγεσία ως μοχλός προσωπικής εξέλιξης και αποτελεσματικής διοίκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής»

Η Συμμετοχή του PIF στο 10ο Delphi Economic Forum: Καινοτομία, Ανάπτυξη και Υγειονομική Ευημερία στην Πρώτη Γραμμή.Η φαρμακευτική καινοτομία, βρέθηκε στο επίκεντρο του 10ου Delphi Economic Forum, με το PhARMA Innovation Forum (PIF) να συμμετέχει στο πάνελ με τίτλο "Safeguarding Innovation, Fueling Growth, and Social Prosperity".

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο

Η υποχρηματοδότηση της δαπάνης του φαρμάκου - αποτέλεσμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων - και οι καθυστερήσεις σε έναρξη και αποδοτικότητα σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων, (όπως η εφαρμογή κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καθώς και η υιοθέτηση νέων μοντέλων αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων θεραπειών), οδήγησαν σε υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και δημιούργησαν εμπόδια για την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας.

Νέος κλειστός προϋπολογισμός Γ- Σφαιρίνης για το έτος 2024

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα Γ- Σφαιρίνης για το έτος 2024, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ – Γ.Ν. Θεσσαλονίκης“Παπαγεωργίου”.

Close Icon