Πολιτική Φαρμάκoυ

Παχυσαρκία: Η Αγγλία βλέπει την επέκταση της πρόσβασης σε φάρμακα απώλειας βάρους

Παχυσαρκία: Η Αγγλία βλέπει την επέκταση της πρόσβασης σε φάρμακα απώλειας βάρους

Το γραφείο του Sunak δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα διερευνήσει "πώς τα εγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να καταστούν με ασφάλεια διαθέσιμα σε περισσότερους ανθρώπους με την επέκταση των εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης βάρους εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος".

Παχυσαρκία: Οι γιατροί στην κρατική υπηρεσία υγείας της Αγγλίας θα μπορούσαν σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε περισσότερους ανθρώπους με παχυσαρκία φάρμακα για την απώλεια βάρους στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού προγράμματος, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Ελπίζει ότι η διετής πιλοτική εφαρμογή θα συμβάλει στη μείωση των λιστών αναμονής στο υπερφορτωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών παθήσεων υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Μια επίσημη έρευνα για την υγεία στην Αγγλία το 2019 εκτίμησε ότι πάνω από 12 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με παχυσαρκία -28% του πληθυσμού- ενώ άλλα 16 εκατομμύρια (36%) ήταν υπέρβαροι.

Η κυβέρνηση έχει στοχεύσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας την αναγραφή των θερμίδων στα μενού και περιορίζοντας τη θέση ανθυγιεινών τροφίμων στα καταστήματα. “Η παχυσαρκία ασκεί τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου NHS”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ σε δήλωσή του με την οποία παρουσίασε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών (50 εκατομμυρίων δολαρίων). “Η χρήση των πιο πρόσφατων φαρμάκων για την υποστήριξη των ανθρώπων να χάσουν βάρος θα αλλάξει τα δεδομένα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επικίνδυνων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, δήλωσε. Η κίνηση ακολουθεί κλινικές δοκιμές που διαπίστωσαν ότι οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους παχύσαρκους ενήλικες να χάσουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους, όταν συνταγογραφούνται παράλληλα με δίαιτα, σωματική δραστηριότητα και υποστήριξη συμπεριφοράς. Νωρίτερα φέτος, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (Νίκαια) ενέκρινε τη χρήση ενός κατασταλτικού της όρεξης, του Wegovy, αλλά περιόρισε τη διαθεσιμότητά του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό νοσοκομειακές. Προς το παρόν, εξετάζονται ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 35 και μία πάθηση υγείας που σχετίζεται με το βάρος, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό καθιστά περίπου 35.000 άτομα επιλέξιμα για το Wegovy.

Η διετής πιλοτική εφαρμογή θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά την πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες άλλους δυνητικούς δικαιούχους, ενώ άλλα φάρμακα εξετάζονται, επίσης, σε κλινικές δοκιμές. Το γραφείο του Sunak δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα διερευνήσει “πώς τα εγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να καταστούν με ασφάλεια διαθέσιμα σε περισσότερους ανθρώπους με την επέκταση των εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης βάρους εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος”. Αυτό θα περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γενικοί ιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν με ασφάλεια φάρμακα για την απώλεια βάρους και πώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη στην κοινότητα ή ψηφιακά, πρόσθεσε. Ωστόσο, το το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μια “ασφαλή μακροπρόθεσμη προμήθεια των προϊόντων σε τιμές που αντιπροσωπεύουν αξία για τους φορολογούμενους”, προειδοποίησε η Downing Street.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τον ενθουσιασμό για νέα φάρμακα απώλειας βάρους. Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν;

Υγιής ρυθμός απώλειας βάρους - Παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο που μπορεί να σας πάρει

Διεθνής μελέτη εξετάζει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης πείνας σε εφήβους που ζουν με παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: «Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά».

Ν. Γκογκοζώτου: Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς

Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται αρκετά γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς και οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης έχουν πλέον επισπευθεί, τόνισε η Νάντια Γκογκοζώτου, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων.

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

ΕΟΠΥΥ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλιτεί η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.