Πολιτική Φαρμάκoυ

Ρεμδεσιβίρη:Για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Ρεμδεσιβίρη:Για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Η λοίμωξη COVID-19 χαρακτηρίζεται από σοβαρή δυσλειτουργία της φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στον SARS-CoV-2. Η μπαρισιτινίμπη αποτελεί έναν αναστολέα της κινάσης Janus με αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπαρισιτινίμπη Ρεμδεσιβίρη: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)  συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης ACTT-2 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (A.C. Kalil et al. N Engl J Med 2021; 384:795-807).

Πρόκειται για μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που συμπεριέλαβε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη μαζί με μπαρισιτινίμπη ή εικονικό φάρμακο. Συνολικά, 515 ασθενείς έλαβαν τον ενεργό συνδυασμό και 518 ασθενείς έλαβαν μόνο ρεμδεσιβίρη.Οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό με μπαρισιτινίμπη είχαν μια διάμεση διάρκεια έως την ανάρρωση τις 7 ημέρες (6 έως 8 ημέρες), συγκριτικά με διάστημα 8 ημερών (7 έως 9 ημέρες) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (διαφορά στατιστικά σημαντική). Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν μπαρισιτινίμπη είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα βελτίωσης της κλινικής κατάστασης την 15η ημέρα συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ειδικότερα, οι ασθενείς που είχαν ανάγκη από υψηλή ροή οξυγόνου (high-flow oxygen) ή μη επεμβατικό αερισμό κατά την ένταξη στη μελέτη και έλαβαν μπαρισιτινίμπη είχαν ένα διάμεσο διάστημα μέχρι την ανάρρωση 10 ημερών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο ήταν 18 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα τις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ανήλθε στο 5.1% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μπαρισιτινίμπη, συγκριτικά με 7.8% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λιγότερο συχνές μεταξύ των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη και μπαρισιτινίμπη (16%) συγκριτικά με όσους έλαβαν ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο (21%). Είναι επίσης σημαντικό ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον ενεργό συνδυασμό εμφάνισαν λιγότερες νέες λοιμώξεις (5.9%) συγκριτικά με τους υπόλοιπους (11.2%).

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός μπαρισιτινίμπης και ρεμδεσιβίρης ήταν ανώτερος συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με ρεμδεσιβίρη ως προς τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και είχε καλό προφίλ ασφαλείας, ειδικά μεταξύ όσων έλαβαν υψηλή ροή οξυγόνου ή μη μηχανικό αερισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ημερομηνίες - "κλειδιά" στην εξέλιξη της πανδημίας

CSL Behring: Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για Θεραπεία έναντι της COVID-19

Πιθανό εξιτήριο σήμερα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άλμπερτ Μπουρλά : "Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις"

Άλμπερτ Μπουρλά : O Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά συνομίλησε με την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, για τα εμβόλια, τα φάρμακα και τις πατέντες των εμβολίων, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

Θ. Τρύφων: Στις δυνατότητες της χώρας μας να αποτελέσει κέντρο παραγωγής και έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία ενιαίας αδειοδότησης σε Ευρώπη και Αμερική.

Ψωρίαση κατά πλάκας : Φάρμακο υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα

Ψωρίαση κατά πλάκας : Φάρμακο υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα Bimekizumab:  2 μελέτες της Φάσης 3 στη Μέτρια ως Σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας δημοσιεύει το New England Journal of Medicine.

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

EFPIA: Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κίνηση-έκπληξη από Μπάιντεν: “Να καταργηθεί η πατέντα των εμβολίων”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.