Πολιτική Φαρμάκoυ

Ρεμδεσιβίρη:Για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Ρεμδεσιβίρη:Για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Η λοίμωξη COVID-19 χαρακτηρίζεται από σοβαρή δυσλειτουργία της φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στον SARS-CoV-2. Η μπαρισιτινίμπη αποτελεί έναν αναστολέα της κινάσης Janus με αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπαρισιτινίμπη Ρεμδεσιβίρη: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)  συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης ACTT-2 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (A.C. Kalil et al. N Engl J Med 2021; 384:795-807).

Πρόκειται για μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που συμπεριέλαβε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη μαζί με μπαρισιτινίμπη ή εικονικό φάρμακο. Συνολικά, 515 ασθενείς έλαβαν τον ενεργό συνδυασμό και 518 ασθενείς έλαβαν μόνο ρεμδεσιβίρη.Οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό με μπαρισιτινίμπη είχαν μια διάμεση διάρκεια έως την ανάρρωση τις 7 ημέρες (6 έως 8 ημέρες), συγκριτικά με διάστημα 8 ημερών (7 έως 9 ημέρες) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (διαφορά στατιστικά σημαντική). Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν μπαρισιτινίμπη είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα βελτίωσης της κλινικής κατάστασης την 15η ημέρα συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ειδικότερα, οι ασθενείς που είχαν ανάγκη από υψηλή ροή οξυγόνου (high-flow oxygen) ή μη επεμβατικό αερισμό κατά την ένταξη στη μελέτη και έλαβαν μπαρισιτινίμπη είχαν ένα διάμεσο διάστημα μέχρι την ανάρρωση 10 ημερών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο ήταν 18 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα τις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ανήλθε στο 5.1% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μπαρισιτινίμπη, συγκριτικά με 7.8% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λιγότερο συχνές μεταξύ των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη και μπαρισιτινίμπη (16%) συγκριτικά με όσους έλαβαν ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο (21%). Είναι επίσης σημαντικό ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον ενεργό συνδυασμό εμφάνισαν λιγότερες νέες λοιμώξεις (5.9%) συγκριτικά με τους υπόλοιπους (11.2%).

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός μπαρισιτινίμπης και ρεμδεσιβίρης ήταν ανώτερος συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με ρεμδεσιβίρη ως προς τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και είχε καλό προφίλ ασφαλείας, ειδικά μεταξύ όσων έλαβαν υψηλή ροή οξυγόνου ή μη μηχανικό αερισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ημερομηνίες - "κλειδιά" στην εξέλιξη της πανδημίας

CSL Behring: Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για Θεραπεία έναντι της COVID-19

Πιθανό εξιτήριο σήμερα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Θάνος Πλεύρης Μονοκλωνικά: Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε πρόσφατα σχόλια εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εξηγώντας πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα.

Έγκριση FDA για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer-BioNTech στους άνω των 65 κι ευπαθείς

FDA τρίτη δόση: Ο FDA ενέκρινε χθες τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και σε νεότερα άτομα υψηλού κινδύνου.

Νέες Οδηγίες για θεραπεία ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Bayer: Νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την αγωγή με βερισιγουάτη της Bayer για ασθενείς με χρόνια συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης.  

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Πανεθνική διανομή της θεραπείας Lilly-Αποτελεσματικός ο συνδυασμός αντισωμάτων κατά της δέλτα

ΗΠΑ Lilly κορωνοϊός: Σημειώνεται ότι η χρήση του συνδυασμού αντισωμάτων της Lilly διεκόπη λόγω ανησυχιών για μη αποτελεσματικότητά της κατά μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις του προγράμματος θεραπείας αντισωμάτων της φαρμακευτικής.

Ενέσιμο μακράς δράσης για ενήλικες που ζουν με σχιζοφρένεια εγκρίνειο FDA

«Η σημερινή έγκριση μάς δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε πώς διαχειριζόμαστε αυτήν τη χρόνια ασθένεια προσφέροντας στους ασθενείς και τους φροντιστές τη δυνατότητα για μια ζωή λιγότερο καθορισμένη από φάρμακα για σχιζοφρένεια», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

Έγκριση φαρμάκου για ψωρίαση

Η UCB ανακοινώνει την έγκριση του  BIMZELX®▼(μπιμεκιζουμάμπη) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας 

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 διπλασιάζει το επίπεδο αντισωμάτων έναντι του εμβολίου Pfizer σύμφωνα με μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν διάφορους παράγοντες πίσω από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας, που σημαίνει ότι «κάθε δόση mRNA-1273 [Moderna] παρέχει τριπλάσια αντίγραφα mRNA της πρωτεΐνης Spike από το BNT162b2 [Pfizer], κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική προετοιμασία της ανοσοαπόκρισης ».