Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Η λύση στις ελλείψεις των φαρμάκων είναι η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου, στην έναρξη του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ. Παράλληλα ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τα φάρμακα κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ που διεξάγεται δια ζώσης στο Ξενοδοχείο Atlantis, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 και στο οποίο παρευρέθηκε ο προεδρος του του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μεγάλο πρόβλημα». Η λύση είναι είπε «η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειώνΠαράλληλα ο κ. Φιλίππου τόνισε πως μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει βασικά σημεία, ενδεικτικά αναφέροντας τους εμβολιασμούς, θέματα που άπτονται του Covid και της γρίπης και που είναι καθοριστικά για τη δημόσια υγεία, θα μπορέσει να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος για θέματα που απασχολούν όλους μας, όπως για παράδειγμα οι ελλείψεις. Στο τέλος, ο κ. Φιλίππου έδωσε συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο.

Στην συνέχεια στο βήμα του συνεδρίου και μεταξύ άλλων, ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΚ κ. Αποστολής Γενετζάκης ο οποίος σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε ένας θεσμικός φορέας και όχι μόνο να περιοριστούμε στα στενά τείχη των αιθουσών, όπου θα συνδιαλλαγούμε με λαμπρούς επιστήμονες σε αυτό το συνέδριο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Η δραστηριότητα του ΣΥΦΑΚ είναι έντονη, μιας και είμαστε σε 3 νομούς στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα στη Ρόδο, στην Αθήνα με σύγχρονες φαρμακαποθήκες, αλλά και με συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε και βοηθάμε όπου μπορούμε Πανεπιστημιακούς φορείς.» Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Γενετζάκης ανέφερε πως: «Το παράδειγμα του εμβολιασμού υπήρξε πρόκληση για εμάς, καθώς κληθήκαμε να ανταποκριθούμε όχι μόνο στη φύλαξη αλλά και στη διανομή των εμβολίων.»

Το παρόν έδωσε και ο προεδρος του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε για ξεκάθαρες σχέσεις. Ο τακτικός έλεγχος είπε είναι απαραίτητος, ενώ ρόλος των φαρμακοποιών θα πρέπει να είναι μονάχα η εκτέλεση των συνταγών και όχι η διάγνωση.

Το υπουργειο Υγείας εκπροσώπησε ο σύμβουλος του υπουργού για το φάρμακο κ. Μπάμπης Καραθάνος ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα προστατεύθηκε το ιδιωτικό φαρμακείο κατά τη λαίλαπα με την τρόικα. Ο κ. Καραθάνος επεσήμανε πως ο ρόλος του ιδιωτικού φαρμακείου αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης, όταν ο ιδιώτης φαρμακοποιός βρέθηκε στο πλευρό του κοινού με κίνδυνο της προσωπικής υγείας και χωρίς να κλείσε ούτε στιγμή. Τώρα μια νέα πρόκληση με τον προσωπικό γιατρό βρίσκει τους φαρμακοποιούς έτοιμους να βοηθήσουν.

Ως σύμβουλος για τα φάρμακα ο κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα. Ανέφερε πως εμείς ως χώρα διαθέτουμε σύστημα εισαγωγής αυτών των φαρμάκων, ενώ σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης δεν τα δίνουν αλλά τα κόβουν τα φάρμακα. Άρα θεωρούμε πως είμαστε μια χώρα με σωστή πολιτική φαρμάκου για σοβαρές και ακριβές θεραπείες. Τέλος ευχαρίστησε ο κ. Καραθάνος τον ΣΥΦΑΚ και τους συναδέλφους για την εξαιρετική τους παρουσία και για την κοινωνική τους στάση.


Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται κατά την διάρκεια του οποίου θα αναλυθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και για τα επιστημονικά θέματα καθώς και της τεχνολογίας αλλά και της εξέλιξης των φαρμακοποιών και των φαρμακείων .

Ν . Ντάμπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Φαρμακείο στην Υγεία, Ομορφιά και Ευεξία στη Metapharma Εποχή

Ο Α.Βαλτάς ‘’κρούει τον κώδωνα ‘’ του κινδύνου: Στο 50% των ασθενών γίνεται αυτόματη υποκατάσταση φαρμάκου

Βασίλης Σερέτης : Ο φαρμακοποιός έπαψε να ανεβοκατεβάζει κουτάκια

Ποιον ωφέλησε η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για 2024 και 2025

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Γ.Ν. Θεσσαλονίκης .«Παπαγεωργίου».

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπισης κληρονομικής μορφής απώλειας όρασης

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν LUXTURNA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στο πιστοποιημένο για τη χορήγησή του δημόσιο νοσοκομείο.

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν ZOLGENSMA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία,αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Έναρξη λειτουργίας της συμμαχίας της Ε.Ε. για τα κρίσιμα φάρμακα

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Close Icon