Πολιτική Φαρμάκoυ

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Η λύση στις ελλείψεις των φαρμάκων είναι η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου, στην έναρξη του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ. Παράλληλα ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τα φάρμακα κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ που διεξάγεται δια ζώσης στο Ξενοδοχείο Atlantis, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 και στο οποίο παρευρέθηκε ο προεδρος του του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μεγάλο πρόβλημα». Η λύση είναι είπε «η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειώνΠαράλληλα ο κ. Φιλίππου τόνισε πως μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει βασικά σημεία, ενδεικτικά αναφέροντας τους εμβολιασμούς, θέματα που άπτονται του Covid και της γρίπης και που είναι καθοριστικά για τη δημόσια υγεία, θα μπορέσει να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος για θέματα που απασχολούν όλους μας, όπως για παράδειγμα οι ελλείψεις. Στο τέλος, ο κ. Φιλίππου έδωσε συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο.

Στην συνέχεια στο βήμα του συνεδρίου και μεταξύ άλλων, ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΚ κ. Αποστολής Γενετζάκης ο οποίος σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε ένας θεσμικός φορέας και όχι μόνο να περιοριστούμε στα στενά τείχη των αιθουσών, όπου θα συνδιαλλαγούμε με λαμπρούς επιστήμονες σε αυτό το συνέδριο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Η δραστηριότητα του ΣΥΦΑΚ είναι έντονη, μιας και είμαστε σε 3 νομούς στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα στη Ρόδο, στην Αθήνα με σύγχρονες φαρμακαποθήκες, αλλά και με συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε και βοηθάμε όπου μπορούμε Πανεπιστημιακούς φορείς.» Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Γενετζάκης ανέφερε πως: «Το παράδειγμα του εμβολιασμού υπήρξε πρόκληση για εμάς, καθώς κληθήκαμε να ανταποκριθούμε όχι μόνο στη φύλαξη αλλά και στη διανομή των εμβολίων.»

Το παρόν έδωσε και ο προεδρος του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε για ξεκάθαρες σχέσεις. Ο τακτικός έλεγχος είπε είναι απαραίτητος, ενώ ρόλος των φαρμακοποιών θα πρέπει να είναι μονάχα η εκτέλεση των συνταγών και όχι η διάγνωση.

Το υπουργειο Υγείας εκπροσώπησε ο σύμβουλος του υπουργού για το φάρμακο κ. Μπάμπης Καραθάνος ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα προστατεύθηκε το ιδιωτικό φαρμακείο κατά τη λαίλαπα με την τρόικα. Ο κ. Καραθάνος επεσήμανε πως ο ρόλος του ιδιωτικού φαρμακείου αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης, όταν ο ιδιώτης φαρμακοποιός βρέθηκε στο πλευρό του κοινού με κίνδυνο της προσωπικής υγείας και χωρίς να κλείσε ούτε στιγμή. Τώρα μια νέα πρόκληση με τον προσωπικό γιατρό βρίσκει τους φαρμακοποιούς έτοιμους να βοηθήσουν.

Ως σύμβουλος για τα φάρμακα ο κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα. Ανέφερε πως εμείς ως χώρα διαθέτουμε σύστημα εισαγωγής αυτών των φαρμάκων, ενώ σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης δεν τα δίνουν αλλά τα κόβουν τα φάρμακα. Άρα θεωρούμε πως είμαστε μια χώρα με σωστή πολιτική φαρμάκου για σοβαρές και ακριβές θεραπείες. Τέλος ευχαρίστησε ο κ. Καραθάνος τον ΣΥΦΑΚ και τους συναδέλφους για την εξαιρετική τους παρουσία και για την κοινωνική τους στάση.


Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται κατά την διάρκεια του οποίου θα αναλυθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και για τα επιστημονικά θέματα καθώς και της τεχνολογίας αλλά και της εξέλιξης των φαρμακοποιών και των φαρμακείων .

Ν . Ντάμπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Φαρμακείο στην Υγεία, Ομορφιά και Ευεξία στη Metapharma Εποχή

Ο Α.Βαλτάς ‘’κρούει τον κώδωνα ‘’ του κινδύνου: Στο 50% των ασθενών γίνεται αυτόματη υποκατάσταση φαρμάκου

Βασίλης Σερέτης : Ο φαρμακοποιός έπαψε να ανεβοκατεβάζει κουτάκια

Ποιον ωφέλησε η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επισημάνσεις της Φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή και διανομή φαρμάκων διεθνώς και στην Ελλάδα

Στη συνέχεια, σημείωσε πως το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ότι αποτελεί διεθνή πρόκληση και τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία διαβεβαίωσε πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και ότι συμμετέχει στον θεσμικό διάλογο, προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση.

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

ΕΚΑΠΥ : ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς  για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων . Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας για το Φάρμακο .

Η πρόταση της Καλιφόρνιας για την παραγωγή ινσουλίνης θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη

Την CalRx θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να την πωλεί σε ολόκληρη τη χώρα, αποδίδοντας οικονομίες κλίμακας στην τιμή και τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Sherkow. "Εάν η CalRx τελικά επιτύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα της κυβέρνησης στα καλύτερά της: εξομάλυνση των αναποτελεσματικοτήτων της αγοράς, ενώ παράλληλα φροντίζει τους πιο άπορους πολίτες της", είπε.