Πολιτική Φαρμάκoυ

Johnson & Johnson: Oυσιώδης αύξηση αντισωματικών και T-κυτταρικών αποκρίσεων με αναμνηστική δόση J&J 6 μήνες μετά τις 2 δόσεις BNT162b2

Johnson & Johnson: Oυσιώδης αύξηση αντισωματικών και T-κυτταρικών αποκρίσεων με αναμνηστική δόση J&J 6 μήνες μετά τις 2 δόσεις BNT162b2

Johnson & Johnson: Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη Φάσης 21, που περιλαμβάνουν δεδομένα από ένα υποσύνολο συμμετεχόντων, δείχνουν την αξία της μικτής προσέγγισης: Η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson αύξησε τα εξουδετερωτικά και τα δεσμευτικά αντισώματα με παρόμοιο τρόπο όπως η αναμνηστική δόση του BNT162b2 και πέτυχε θεαματική αύξηση των T-κυτταρικών αποκρίσεων.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων της μελέτης COV2008 με χορηγό τη Janssen που διεξήχθη από τον Dan Barouch, M.D., Ph.D. και συνεργάτες του από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), τα οποία έδειξαν ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (Ad26.COV2.S), όταν χορηγείται έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα δύο δόσεων με το BNT162b2, αύξησε τόσο την αντισωματική όσο και την T-κυτταρική απόκριση.2 Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού (δηλ. μιας μικτής προσέγγισης). Το άρθρο που περιγράφει αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκε στο medRxiv. «Υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μια μικτή προσέγγιση όσον αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό μπορεί να παράσχει στους εμβολιαζόμενους διαφορετική ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19 από ό,τι μια ομόλογη προσέγγιση», εξήγησε ο Dan Barouch, M.D., Ph.D., Διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο BIDMC. «Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστική δόση του Ad26.COV2.S έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα με το εμβόλιο BNT162b2, υπήρξε συγκρίσιμη αύξηση των αντισωματικών αποκρίσεων την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση και μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων με το Ad26.COV2.S συγκριτικά με το BNT162b2».

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για το εμβόλιό μας όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας μικτής προσέγγισης για τον αναμνηστικό εμβολιασμό και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των στρατηγικών αναμνηστικού εμβολιασμού με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας», ανέφερε ο Mathai Mammen, M.D., Ph.D., Παγκόσμιος Επικεφαλής της Janssen Research & Development, Johnson & Johnson. «Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μικτής προσέγγισης στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αυξάνει με επιτυχία τις χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα».

Αυτά τα δεδομένα Φάσης 21,2 ενισχύονται από προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική μελέτη UK COV-BOOST που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet,6 τα οποία έδειξαν ότι μετά τον αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις είτε του BNT162b2 (n=106) είτε του ChAdOx1 nCov-19 (n=108), μια αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αύξησε τις αντισωματικές και T-κυτταρικές αποκρίσεις.

Κυτταρικές (T-κυτταρικές) αποκρίσεις

Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μετά από ένα αρχικό εμβολιαστικό σχήμα με το BNT162b2 φαίνεται ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων από ό,τι η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το BNT162b2.2 Αυτά τα δεδομένα T-κυτταρικής απόκρισης δείχνουν διαφορές ανάμεσα στις ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από ομόλογη και μετά από μικτή χορήγηση.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αξιοποιεί την τεχνολογία AdVac® της Janssen και την κυτταρικά επαγόμενη ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των CD4+ και CD8+ αποκρίσεων.7 Τα T-κύτταρα μπορούν να στοχεύουν και να καταστρέφουν κύτταρα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.8 Πιο συγκεκριμένα, τα CD8+ T-κύτταρα μπορούν να καταστρέφουν απευθείας τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί, ενώ υποβοηθούνται σε αυτό από τα CD4+ T-κύτταρα.

Χυμικές (αντισωματικές) αποκρίσεις

Τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 όσο και το BNT162b2, όταν χορηγήθηκαν ως αναμνηστικές δόσεις, οδήγησαν σε παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών και δεσμευτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Δέλτα και Βήτα, τέσσερις εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση.2 Ωστόσο, μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 με τη μικτή προσέγγιση, τα αντισώματα συνέχισαν να αυξάνονται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ στα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου BNT162b2 με την ομόλογη προσέγγιση, τα αντισώματα μειώνονταν από την εβδομάδα 2 έως την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ικανά να προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού με τρόπο που εξουδετερώνει τον ιό.

Σχεδιασμός μελέτης

Για τη μελέτη αυτή, σε βιοαποθετήριο δειγμάτων του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) συλλέχθηκαν δείγματα από άτομα που έλαβαν το εμβόλιο BNT162b2.2 Οι συμμετέχοντες είτε συνέχισαν την παρακολούθηση στο βιοαποθετήριο και έλαβαν ενισχυτική δόση με 30 ug του BNT162b2 είτε εντάχθηκαν στη μελέτη COV2008 (NCT04999111) και έλαβαν ενισχυτική δόση με 5, 2,5, ή 1×1010 vp του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (n=41).2 Η μελέτη COV2008 είναι μια εν εξελίξει, τυφλοποιημένη κλινική δοκιμή Φάσης 2 με χορηγό την Johnson & Johnson (VAC31518COV2008), για την αξιολόγηση του εμβολίου της Εταιρείας κατά της COVID-19 όταν χορηγείται ως αναμνηστική δόση σε ενηλίκους ηλικίας 18 ετών και άνω.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση της ενισχυτικής δόσης

Διαπραγμάτευση των ΗΠΑ συμφωνίας της J&J και του προγράμματος COVAX για τη διανομή του εμβολίου σε άτομα που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων

Μάριος Θεμιστοκλέους: Όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της J&J, μπορούν να λάβουν αναμνηστική δόση Pfizer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο ολοκαίνουργια χάπια COVID-19 κατά της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε έλλειψη

Ενώ λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.

Προμήθεια των ΗΠΑ με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της AstraZeneca

Προμήθεια των ΗΠΑ με πρόσθετες δόσεις του μονοκλωνικού της AstraZeneca με σκοπό την προστασία ευπαθών ομάδων που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό.Το Evusheld στις ΗΠΑ έχει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19.

Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ Covid φάρμακα: Καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί παγκοσμίως και τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, δυο νέα φάρμακα εγκρίνονται από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο backlog στην επιθεώρηση παραγωγής φαρμάκου;

FDA καθυστερήσεις 2022: Ενώ μεγάλο μέρος στις καθυστερήσεις του FDA έχει επικεντρωθεί στην έγκριση νέων φαρμάκων, δημιουργεί επίσης προβλήματα σε όσους έχουν λάβει εγγραφές από τη ρυθμιστική αρχή.