Πολιτική Φαρμάκoυ

AstraZeneca κοκτέιλ αντισωμάτων: Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Evusheld

AstraZeneca κοκτέιλ αντισωμάτων: Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Evusheld

AstraZeneca κοκτέιλ αντισωμάτων: Η εξουσιοδότηση του Evusheld για έναν ευρύ πληθυσμό θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές στην ΕΕ να εντοπίσουν τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται πρόσθετη προστασία.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το κοκτέιλ αντισωμάτων Evusheld, που λαμβάνεται προληπτικά για την πρόληψη της COVID-19, έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Xορηγείται σε δύο δόσεις και μπορεί να ληφθεί από ενήλικες και έφηβους ηλικίας άνω των 12 ετών. Σε κλινικές δοκιμές, το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 με συμπτώματα κατά 77% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όπως ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες αντισωμάτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται αφού κάποιος προσβληθεί από τον COVID-19 για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας, το Evusheld θα χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικός εμβολιασμός για άτομα που είχαν αδύναμη ανοσολογική απόκριση στα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19 ή για τα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός.

Τα αποτελέσματα του Evusheld στις δοκιμές

Σε μια δεύτερη ανάλυση έξι μήνες μετά τη δοκιμή Φάσης 3 του Evusheld – η οποία περιλαμβάνει μια δόση 150 mg tixagevimab και 150 mg cilgavimab χορηγούμενα ως δύο ξεχωριστές διαδοχικές ενέσεις – όσοι έλαβαν το φάρμακο είδαν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 να μειώνεται κατά 83%. σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η Evusheld στόχευε και εξουδετέρωσε ειδικά αντισώματα από την Όμικρον και την επακόλουθη παραλλαγή της BA.2, η οποία κυριαρχεί πλέον σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Christoph D. Spinner, υπεύθυνος πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rechts der Isar, είπε, “η εξουσιοδότηση του Evusheld για έναν ευρύ πληθυσμό θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές στην ΕΕ να εντοπίσουν τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται πρόσθετη προστασία”. Το Evusheld εξουσιοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις 2 Φεβρουαρίου 2022 για επείγουσα χρήση στις Η.Π.Α. και του έχει επίσης χορηγηθεί υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Ωστόσο, ενώ η προστασία που προσφέρει από τη μετάδοση της COVID-19 είναι ευρέως αποδεκτή, περίπου το 80% των διαθέσιμων δόσεων Evusheld παραμένουν αχρησιμοποίητες σε αποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύγχυση στις ΗΠΑ με το κοκτέιλ αντισωμάτων

Στις ΗΠΑ, υπήρξε σύγχυση γύρω από το φάρμακο, καθώς οι ασθενείς και οι γιατροί δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη του φαρμάκου ή πού μπορούν να το βρουν. Ορισμένοι γιατροί και πάροχοι δεν γνωρίζουν επίσης πώς να συνταγογραφούν το φάρμακο λόγω της σύγχυσης της σχέσης του με άλλες θεραπείες αντισωμάτων που συνήθως λαμβάνονται μετά τη μόλυνση από την COVID-19. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία καθοδήγηση ή ιεράρχηση προτεραιοτήτων ή οποιαδήποτε εγκατάσταση, και είναι ένα χάος”, δήλωσε ο Δρ Ντόρι Σεγκέβ, χειρουργός μεταμοσχεύσεων και επιδημιολόγος στο N.Y.U. Langone Health, είπε στους New York Times.

“Για τους ανθρώπους που έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά δεν είχαν επαρκή ανταπόκριση στα εμβόλια, ο [Evusheld] είναι η μόνη τους ελπίδα και να τους αρνηθούμε ότι λόγω μιας αποδιοργανωμένης και χαοτικής διανομής και εκπαίδευσης είναι απλώς τρομερό”, είπε ο Σεργκέφ στο CNN. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγόρασε 1,7 εκατομμύρια δόσεις Evusheld τον Ιανουάριο,  αρκετές για να θεραπεύσει πλήρως 850.000 άτομα. Ετοίμασε 650.000 δόσεις για διανομή στις Πολιτείες. Αλλά από αυτές τις 1,7 εκατομμύρια δόσεις μόνο οι 370.000 έχουν παραγγελθεί από τις Πολιτείες και λιγότερες από το ένα τέταρτο αυτών των δόσεων έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λουκίδης:Με το νέο 'κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα προστατεύσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους

Το Υπ. Υγείας του Ισραήλ θα προσφέρει το Evusheld της AstraZeneca σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους

Τα κριτήρια και τις θεραπευτικές ενδείξεις για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς εξετάζουν οι λοιμξιολόγοι

Μονοκλωνικά αντισώματα : Όλα τα νεότερα για την αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb ότι άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19.

Αποκλειστικό: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο φάρμακο -συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων για πρόληψη από την Covid-19

Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη του κορωνοϊού της ASTRAZENECA AZD7442 ,σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

ΠΕΦ: Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.