Πολιτική Φαρμάκoυ

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων.

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων απέστειλε επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όπου τον καλούν να δραστηριοποιηθεί.

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

“Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 3/8/23 απευθύναμε ανοιχτή επιστολή στον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ η οποία περιείχε 12 ερωτήματα. Πιθανότατα γνωρίζετε επίσης ότι αυτά τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα από τον πρόεδρο του ΕΟΦ επί 58 ημέρες, όσο δηλαδή ο ίδιος παρέμεινε στην ηγεσία του ΕΟΦ.

Σήμερα επανερχόμαστε δια της παρούσης επιστολής απευθυνόμενοι πλέον σε εσάς καθώς αφενός ο ΕΟΦ παραμένει χωρίς πρόεδρο από τις 30/9 και αφετέρου εσείς βρίσκεστε ήδη στην ηγεσία του υπουργείου 4 μήνες, συνεπώς είστε πλέον ενήμερος για όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας γενικότερα, αλλά και του φαρμάκου ειδικότερα.

Γνωρίζετε συνεπώς κ υπουργέ, ότι η απαγόρευση εξαγωγών επιβλήθηκε στις 27/7 χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο επάρκειας από τον Ε.Ο.Φ ,βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι στην εν λόγω αβάσιμη (τουλάχιστον) απόφαση περιλαμβάνονται πάνω από 50 προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων. Δεδομένου ότι ο ΕΟΦ σε εγκύκλιό του της 05/07/23 έδωσε τον ορισμό της έλλειψης ενός φαρμάκου σε συνάρτηση ύπαρξης ή μη γενοσήμων, αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση αυτών των προϊόντων σε καθεστώς απαγόρευσης προσκρούει στον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και δεν προστατεύει με κάποιον τρόπο τη δημόσια Υγεία, αλλά σίγουρα προστατεύει κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο (συντεχνιακά και ιδιωτικά).

Είναι, επίσης, δεδομένο ότι γνωρίζετε πως στην απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνονται και 25 εμβόλια των οποίων η …. προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής διαρκεί εννέα συναπτά έτη. Θεωρούμε, επίσης, ότι έχετε διαβάσει το σκεπτικό της ανανέωσης της απαγόρευσης των εμβολίων, το οποίο απερίφραστα δηλώνει ότι δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά αλλά … ίσως και να προκύψει κάποτε στο μέλλον. Επίσης, μετά από δική σας εντολή, όλες οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν τα αποθέματά τους σε μια πληθώρα προϊόντων κατ’ επανάληψη (στις 1/8, 27/9, 5/10, 12/10 και 19/10).

Άρα πλέον, είστε σε θέση να γνωρίζετε και να πιστοποιήσετε με απόλυτη ασφάλεια το γεγονός – για το οποίο σας έχουμε ήδη ενημερώσει κατ’ επανάληψη γραπτώς – ότι, σε μια πληθώρα από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, όχι απλώς είναι σε επάρκεια, αλλά υπερπλεονάζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους. Ευρισκόμενος τέσσερις μήνες στο τιμόνι του Υπ. Υγείας προφανώς και γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΑΚ παραβιάζει την εθνική νομοθεσία τόσο ως προς την υποχρέωση τήρησης τρίμηνων αποθεμάτων όσο και ως προς την υποχρέωση εφοδιασμού της αγοράς με ποσότητες μεγαλύτερες κατά 25% της τρέχουσας συνταγογράφησης.

Επίσης, γνωρίζετε και ότι κανένας δεν ελέγχει αν τηρείται η υποχρέωση των φαρμακείων να χορηγούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή καθώς και ποιοι ωφελούνται από την ανυπαρξία ελέγχων. Τους γνωρίζετε πολύ καλά κ Υπουργέ είναι οι ίδιοι που ‘επέβαλαν’ την νέα εκτεταμένη απόφαση απαγόρευσης με fake news και επικοινωνιακά τρικ, τη στιγμή που η συντεταγμένη πολιτεία μιλούσε για ‘ομαλοποίηση’ της αγοράς μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο! 

Ταυτόχρονα, σίγουρα έχει περιέλθει σε γνώση σας, η αντίθεση της ΕΕ στα αναιτιολόγητα, άδικα, παράνομα και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως η εν λόγω απόφαση απαγόρευσης, η οποία έχει εκφραστεί αρχικά με επιστολή της Επιτρόπου Υγείας στον προκάτοχό σας και εσχάτως ενισχύθηκε με νέα επιστολή (δύο επιτρόπων αυτή τη φορά) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν την απόφαση ως ανυπόστατη για την ΕΕ και εξ αυτού του λόγου, νομικά μη δεσμευτική για τις Ελληνικές Φαρμακαποθήκες.

Θεωρούμε περιττό να σας υπενθυμίσουμε μια σειρά άλλων γεγονότων τα οποία γνωρίζετε κ Υπουργέ όπως για παράδειγμα, ότι οι φαρμακαποθήκες αποτελούν το βασικό πιστωτή του ΕΟΠΥΥ κι ότι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη ρευστότητα που τους παρείχαν και οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως βαίνουν επιθετικά μειούμενες την τελευταία διετία λόγω των ατεκμηρίωτων αποφάσεων απαγόρευσης τους. Είστε, αξιότιμε κ Υπουργέ, ένας δοκιμασμένος και έμπειρος πολιτικός, με σημαντικότατες επιτυχίες στην πολιτική διαδρομή σας.

Γι’ αυτό ακριβώς και με την επιστολή μας αυτή σας καλούμε να θέσετε άμεσα τέλος σ’ αυτό το γαϊτανάκι του παραλογισμού. Ενός παραλογισμού που περιλαμβάνει: τον εξευτελισμό του ΕΟΦ με το «ανεβοκατέβασμα» αποφάσεων στον ιστότοπo του κατά παραγγελία (αν όχι κατ’ εντολή) συνδικαλιστικών φορέων, τους πανηγυρισμούς συμφερόντων που απέχουν παρασάγγας από τη Δημόσια Υγεία, το διασυρμό της χώρας εντός ΕΕ και κυρίως τον στραγγαλισμό ενός κλάδου που οδηγείται αναπόφευκτα πια σε λουκέτα και απολύσεις, όχι λόγω, κάποιου δικού του σφάλματος, αλλά λόγω μιας εμμονικής, τιμωρητικής πολιτικής εις βάρος του, που ξεκίνησε το 2022 και προσφάτως νομιμοποιήθηκε και από εσάς.

“Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επιλέξουμε να μην το διορθώσουμε” είχε πει ο John Keneddy κύριε Υπουργέ. Οι φαρμακαποθήκες σας παρακαλούν, έστω και την ύστατη ώρα ,να δώσετε ένα τέλος σε αυτό το λάθος που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας , αναίτια και χωρίς κανένα όφελος για τους Έλληνες πολίτες και να το προλάβετε πριν μετατραπεί σε ολέθριο σφάλμα δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρυσοχοΐδης: 1,5 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν στα Νοσοκομεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ψηφίστηκε σήμερα νέο νομοσχέδιο για διακίνηση φαρμάκων και Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη

Ο κύριος υπεύθυνος για τις ελλείψεις φαρμάκων μέλος της νέας επιτροπής παρακολούθησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Ευάγγελος Φουστέρης στο www.healthweb.gr : «70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι». Nέο  φάρμακο από του στόματος (χάπι) προσφέρει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απώλεια βάρους άνω του 6% μέσα σε ένα εξάμηνο και διατήρηση του απολεσθέν βάρους. Είναι εγκεκριμένο από τις αρχές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυκλοφορεί σε δισκία. Το Mysimba έχει […]

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας απειλούν την Ευρώπη

Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία τις πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύουν τη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών

''H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.'' Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, , τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τροποποίηση σύστασης της επιτροπής για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται άμεσα η συγκρότησή της. Η νέα σύνθεσή της πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά για να καλύψει εκκρεμότητες 8 μηνών.

Η Θεανώ Καρποδίνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κλείνουν τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Η Διοικήτρια του Οργανισμού ανέφερε πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ η παράδοση των ΦΥΚ πρόκειται να λειτουργήσει επικουρικά.