Τεχνολογία

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Κίνδυνος αύξησης θνησιμότητας λόγω κακόβουλου λογισμικού

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Κίνδυνος αύξησης θνησιμότητας λόγω κακόβουλου λογισμικού

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Περίπου ένας στους τέσσερις παρόχους αναφέρει ότι οι εταιρείες τους είδαν αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας μετά από επίθεση ransomware. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ponemon. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία ασφάλειας δεδομένων Censinet με έδρα τη Βοστώνη. Διαπιστώθηκε ότι η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των παρόχων για τον μετριασμό των κινδύνων που προέρχονται από το ransomware. Από τους οργανισμούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης (HDOs) που ερωτήθηκαν, το 61% έχουν πέσει θύματα επιθέσεων ransomware. Από αυτούς που έχουν πληγεί, το 33% έχουν χτυπηθεί περισσότερες από μία φορές. Εν τω μεταξύ, το 61% των παρόχων δεν είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν το ransomware, έναντι 55% πριν από τον COVID-19.

Αρνητικές επιπτώσεις της online διασύνδεσης

Οι ιατρικές συσκευές βασίζονται στη συνδεσιμότητα δικτύου. Ως εκ τούτου, η ανασφάλεια της medtech μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Μόνο το 36% των HDO που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι οργανισμοί τους είναι αποτελεσματικοί στο να γνωρίζουν πού βρίσκονται όλες οι ιατρικές συσκευές. Το 35% δήλωσαν ότι γνωρίζουν πότε το λειτουργικό σύστημα ενός προμηθευτή ιατρικών συσκευών τελειώνει ή είναι ξεπερασμένο. Τέλος, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε γνωρίζουν τη μη προγραμματισμένη δαπάνη των επιδιορθώσεων OS ιατρικής συσκευής.

Οι παραβιάσεις δεδομένων αποτελούν πάντοτε απειλή για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τα οικονομικά. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες στην υγειονομική περίθαλψη. Εκεί ενδέχεται να βλάψουν την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Οι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις χρησιμοποιούν ransomware. Πρόκειται για έναν τύπο κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί τα αρχεία ενός θύματος. Αυτό το λογισμικό καθιστά τα δεδομένα απρόσιτα στον ιδιοκτήτη τους, εκτός εάν καταβληθούν λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους. Τα ransomware έχουν αυξηθεί στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια χωρίς αντίστοιχη αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Και η πανδημία έχει αυξήσει περαιτέρω την αστάθεια στην ευρύτερη εικόνα. Το  προσωπικό αντιμετωπίζει προκλήσεις πέρα από κάθε προσδοκία. Ο αυξανόμενος όγκος των ασθενών συνδυάζεται με νέες επιφάνειες επίθεσης και σημεία διείσδυσης για το malware. Παράλληλα αυξήθηκε η εξ αποστάσεως εργασία, ενώ υιοθετήθηκαν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία υγείας και συνδεδεμένες ιατρικές συσκευές. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει δημιουργήσει την “τέλεια καταιγίδα στην κυβερνοασφάλεια”, σύμφωνα με τον Ed Gaudet, διευθύνοντα σύμβουλο της Censinet.

Μαζί με την αύξηση της θνησιμότητας, η έρευνα σε περίπου 600 παρόχους διαπίστωσε επίσης ότι το ransomware οδήγησε σε περισσότερες επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές σχετίζονταν με ιατρικές διαδικασίες, καθυστερήσεις στις διαδικασίες και δοκιμές. Πολλές οδήγησαν σε κακά αποτελέσματα, αύξηση των ασθενών που μεταφέρθηκαν ή εκτράπηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ασθενών. “Τα ευρήματά μας συσχετίζουν τις αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ειδικά το ransomware, με αρνητικές επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών, που επιδεινώνονται από τον αντίκτυπο των COVID στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Larry Ponemon, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ponemon, μιας ερευνητικής ομάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Το ιατρικό προσωπικό παρουσιάζεται εξουθενωμένο & στα πρόθυρα κατάρρευσης

Η Health2047 επενδύει στη RecoverX για την επαναστατική αναμόρφωση ιατρικών αρχείων & διαδικασιών

Όταν η ακραία ζέστη και η πανδημία αναδεικνύουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα τεχνολογία δίνει πλήρη εικόνα των δικτύων του εγκεφάλου

Απεικόνιση εγκεφάλου: Ερευνητές στο Ινστιτούτο Francis Crick ανέπτυξαν μια τεχνική απεικόνισης για να συλλάβουν πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφαλικού ιστού σε υποκυτταρικό επίπεδο - μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου, ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνουν πληροφορίες για το περιβάλλον. 

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.