Τεχνολογία

Υγεία τεχνολογία: 5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτές

Υγεία τεχνολογία: 5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους. Για να τα αντιμετωπίσετε, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς τα προκαλεί. Αυτές είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στη σωματική σας υγεία και τι μπορείτε να κάνετε για αυτές.

  • Κακή στάση σώματος: 65 εκατομμύρια Αμερικανοί ανέφεραν επεισόδια οσφυαλγίας λόγω της κακής στάσης τους ενώ εργάζονταν σε υπολογιστές το 2019. Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Εταιρεία Χειροπρακτικής αναφέρει ότι το 80% των ανθρώπων θα εμφανίσουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη όταν οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους δουλεύοντας σε υπολογιστές στα γραφεία, κάνοντας κύλιση στα smartphone τους ή παρακολουθώντας τις αγαπημένες τους εκπομπές. Αν δεν έχετε μια εργονομική ρύθμιση για την εκτέλεση τέτοιων δραστηριοτήτων μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στάσης. Ενώ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ή εργάζεστε στον υπολογιστή σας, το κεφάλι σας έχει συχνά κλίση προς τα κάτω με τους ώμους καμπυλωμένους, τους αγκώνες να σχηματίζουν οξεία ή αμβλεία γωνία με το μπροστινό μέρος του σώματός σας και τους καρπούς λυγισμένους προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Πώς να βελτιώσετε την στάση σας

Μειώστε τον χρόνο οθόνης σας περιορίζοντας τη χρήση smartphone, tablet, gaming και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για να βελτιώσετε τη στάση σας για να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα. Τέλος, το YouTube διαθέτει μερικά υπέροχα βίντεο για το θέμα:

  1. Πώς να διορθώσετε τη στάση σας: 5 ασκήσεις στο σπίτι για να βελτιώσετε τη στάση σας
  2. Βελτιώστε τη στάση του σώματος με 5 εύκολες ασκήσεις
  3. Οι 5 καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε τη στάση σας

Ωστόσο, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε βαρύτερες ασκήσεις.

  • Μυϊκός Πόνος: Η κακή στάση του σώματος παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόκληση μυϊκού πόνου. Η συνεχής κάμψη του λαιμού προς τα εμπρός ή προς τα πίσω μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκαμψία στους ώμους, πόνο στον αυχένα και πόνο – αυτά τα συμπτώματα μερικές φορές ονομάζονται τεχνικός λαιμός. Συμβαίνει κυρίως λόγω της κατανομής του βάρους του κεφαλιού σε διαφορετικές γωνίες. Σύμφωνα με το Physical Therapy and Rehabilitation Science, όταν το κεφάλι σας βρίσκεται σε ουδέτερη θέση, δεν ασκεί πίεση στο λαιμό σας πάνω από 10-12 κιλά. Αλλά όταν έχει κλίση, οι μύες πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να υποστηρίξουν έως και 14 κιλά στις 15 μοίρες ή 30 κιλά στις 60 μοίρες.

Τι να κάνετε για τον μυϊκό πόνο

Ξεκινήστε επενδύοντας σε μια εργονομική εγκατάσταση γραφείου για να διατηρήσετε τη σωστή στάση. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε στο γραφείο σας, η οθόνη του υπολογιστή σας πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας ή λίγο πιο κάτω, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Grand Valley State University. Επιπλέον, ο οδηγός της PhysioMed για τη σωστή στάση του καθίσματος προτείνει ότι οι αγκώνες σας πρέπει να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 μοιρών με το πληκτρολόγιο και τα πόδια και τα γόνατά σας θα πρέπει επίσης να βρίσκονται σε ορθή γωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει οσφυϊκή υποστήριξη για την πλάτη σας και τα πόδια σας πρέπει να είναι επίπεδα στο έδαφος ή στο υποπόδιο, σύμφωνα με τους Σταθμούς Εργασίας και Εργονομίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να προγραμματίσετε συχνά διαλείμματα ή να σηκώνεστε όποτε μπορείτε αφού περάσετε αρκετό χρόνο στην ίδια καθιστή θέση.

  • Καταπόνηση των ματιών: Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Υγεία, δύο στους τρεις Αμερικανούς παραπονιούνται ότι παρουσιάζουν συμπτώματα κούρασης των ματιών λόγω του αυξημένου χρόνου οθόνης. Αυτά τα στελέχη μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την παραγωγικότητά σας, με αποτέλεσμα να κάνετε περισσότερα λάθη στη δουλειά σας και να κάνετε περισσότερα διαλείμματα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ξηροφθαλμία, η οποία επιβαρύνει επιπλέον τους μύες που προορίζονται για εστίαση. Ο Δρ Joshua L. Dunaief είπε στο NBC News, “Δεν αναβοσβήνουμε τόσο πολύ όταν χρησιμοποιούμε οθόνες επειδή η απόκριση του βλεφαρίσματος καταστέλλεται. Επομένως, δεν σκορπίζουμε δάκρυα στα μάτια μας και αυτά στεγνώνουν.” Οφείλεται κυρίως σε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση οθονών υπολογιστών για μεγάλες περιόδους, η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παρακολούθηση εκπομπών και πολλά άλλα.

Πώς να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών

Σύμφωνα με ένα άρθρο του WebMD, κρατήστε την οθόνη σας περίπου 20-30 ίντσες από το πρόσωπό σας και ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: κοιτάξτε ένα αντικείμενο 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά εργασίας στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός του δωματίου σας δεν είναι πολύ έντονος ή αμυδρός. Αυτά τα μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών σας.

  • Στέρηση ύπνου: Σύμφωνα με το Sleep Health Foundation, μια άλλη επίδραση της τεχνολογίας στη σωματική σας υγεία είναι η στέρηση ύπνου. Αυτό σχετίζεται με άλλα προβλήματα, όπως χαμηλότερη παραγωγικότητα, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και κακή απόδοση στην εργασία. Εκτός από κάθε δυσκολία στον ύπνο, η συνολική ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να διακυβευτεί όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας τη νύχτα, παρακολουθείτε κάτι που απαιτεί εγρήγορση ή ξυπνάτε λόγω του ήχου της ειδοποίησης ιόντων.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ποιοτικό ύπνο τη νύχτα χωρίς να σας αποσπά η τεχνολογία. Για παράδειγμα, χαμηλώστε τα φώτα σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο, έτσι ώστε, όταν αισθάνεστε την επιθυμία να το χρησιμοποιήσετε, θα είστε λιγότερο διατεθειμένοι να το πιάσετε. Ωστόσο, εάν χρειάζεται πραγματικά να έχετε το τηλέφωνό σας μαζί σας για κάποιο λόγο, βάλτε το σε λειτουργία μην ενοχλείτε και χρησιμοποιήστε τον Πίνακα ελέγχου ψηφιακής ευεξίας του Android ή τη λειτουργία ύπνου στο iOS για να περιορίσετε τους περισπασμούς. Ή κατεβάστε μια εφαρμογή όπως το Stay Focused, που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε τις ειδοποιήσεις και να μειώσετε τη χρήση ορισμένων εφαρμογών. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σχετικά με τα άλλα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν με έναν καλό ύπνο.

  • Μειωμένη Φυσική Δραστηριότητα: Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν ως στόχο 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο, μια μελέτη στο Journal of Medical Internet Research διαπίστωσε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξημένη καθιστική συμπεριφορά μειώνουν σημαντικά την ποσότητα της καθημερινής άσκησης που κάνουν οι άνθρωποι. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα στο Healthcare, η χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά σχετίζεται με μειωμένες σωματικές δραστηριότητες, παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.

Πώς να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα για να αποφύγετε προβλήματα υγείας

Η τεχνολογία μπορεί να είναι η αιτία της καθιστικής συμπεριφοράς και των μειωμένων σωματικών σας δραστηριοτήτων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τα διορθώσει. Η πειστική τεχνολογία και η αναπαραγωγή ενεργών βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια αναφορά της Lifespan. Η προώθηση της δραστηριότητας και η καταμέτρηση του αριθμού των βημάτων που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποκτήσετε ένα smartwatch. Αυτές οι συσκευές μπορούν να σας παρακινήσουν να κινηθείτε περισσότερο από ό,τι εσείς, καθώς θα δείτε πόσο λίγο μπορεί να κινείστε αυτήν τη στιγμή στην τυπική σας ημέρα. Εκτός από αυτό, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε εικονικούς συνεργάτες άσκησης ή ομαδικές ασκήσεις ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο για τις καθημερινές σας προπονήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Η ψηφιακή τεχνολογία προάγει την ιατρική παραγωγικότητα

Μέθοδοι πρόγνωσης καιρού προσαρμόζονται για την αξιολόγηση του κινδύνου έκθεσης στην COVID-19

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.