Τεχνολογία

Βιοτεχνολογία: Μια νέα μικροσκοπική καρδιά βοηθά στην επιτάχυνση των θεραπειών καρδιακών παθήσεων

Βιοτεχνολογία: Μια νέα μικροσκοπική καρδιά βοηθά στην επιτάχυνση των θεραπειών καρδιακών παθήσεων

Βιοτεχνολογία: Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα μικροσκοπικό αντίγραφο ενός θαλάμου καρδιάς από έναν συνδυασμό εξαρτημάτων νανομηχανικής και ανθρώπινου καρδιακού ιστού. Η συσκευή θα μπορούσε να δώσει στους ερευνητές μια πιο ακριβή εικόνα του τρόπου λειτουργίας του οργάνου.

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να δείτε από κοντά την ανθρώπινη καρδιά καθώς λειτουργεί. Δεν μπορείτε απλώς να την βγάλετε έξω, να ρίξετε μια ματιά και μετά να την τοποθετήσετε ξανά. Οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους για να το ξεπεράσουν θεμελιώδες πρόβλημα. Έχουν συνδέσει τις καρδιές των πτωμάτων σε μηχανές για να τις κάνουν να αντλούν ξανά, έχουν συνδέσει ιστούς καρδιάς που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο σε ελατήρια για να τα παρακολουθούν να διαστέλλονται και να συστέλλονται. Κάθε προσέγγιση έχει τα ελαττώματά της: οι αναζωογονημένες καρδιές μπορούν να χτυπήσουν μόνο για λίγες ώρες. Τα ελατήρια δεν μπορούν να αναπαράγουν τις δυνάμεις που ασκούνται στον πραγματικό μυ. Αλλά η καλύτερη κατανόηση αυτού του ζωτικού οργάνου είναι επείγουσα. Στην Αμερική, κάποιος πεθαίνει από καρδιακή νόσο κάθε 36 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τώρα, μια διεπιστημονική ομάδα μηχανικών, βιολόγων και γενετιστών έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο μελέτης της καρδιάς: κατασκεύασαν ένα μικροσκοπικό αντίγραφο ενός θαλάμου καρδιάς από έναν συνδυασμό εξαρτημάτων νανομηχανικής και ανθρώπινου καρδιακού ιστού. Δεν υπάρχουν ελατήρια ή εξωτερικές πηγές ενέργειας – όπως το πραγματικό πράγμα, απλώς χτυπά από μόνο του, καθοδηγούμενο από τον ζωντανό ιστό της καρδιάς που αναπτύσσεται από βλαστοκύτταρα. Η συσκευή θα μπορούσε να δώσει στους ερευνητές μια πιο ακριβή εικόνα του τρόπου λειτουργίας του οργάνου, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν πώς αναπτύσσεται η καρδιά στο έμβρυο, να μελετούν τον αντίκτυπο της ασθένειας και να ελέγχουν την πιθανή αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των νέων θεραπειών – όλα με μηδενικό κίνδυνο ασθενείς και χωρίς να φύγουν από εργαστήριο.

Η ομάδα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πίσω από το gadget – με το παρατσούκλι miniPUMP, και επίσημα γνωστή ως καρδιακή μινιατούρα Ακριβείας με δυνατότητα Unidirectional Microfluidic Pump – λέει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή εργαστηριακών εκδόσεων άλλων οργάνων, από τους πνεύμονες έως τους νεφρούς. Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευτεί στο Science Advances. “Μπορούμε να μελετήσουμε την εξέλιξη της νόσου με τρόπο που δεν ήταν δυνατό στο παρελθόν”, λέει η Alice White, καθηγήτρια του BU College of Engineering και πρόεδρος μηχανολογίας. “Επιλέξαμε να δουλέψουμε στον καρδιακό ιστό λόγω της ιδιαίτερα περίπλοκης μηχανικής του, αλλά δείξαμε ότι, όταν παίρνετε τη νανοτεχνολογία και την παντρεύετε με τη μηχανική ιστών, υπάρχει πιθανότητα να αναπαραχθεί αυτό για πολλά όργανα”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα μπορούσε τελικά να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης του φαρμάκου, καθιστώντας την ταχύτερη και φθηνότερη. Αντί να ξοδέψουν εκατομμύρια -και πιθανώς δεκαετίες- για να μετακινήσουν ένα φαρμακευτικό φάρμακο μέσω του αγωγού ανάπτυξης μόνο για να το δουν να πέφτει στο τελευταίο εμπόδιο όταν δοκιμάζεται σε ανθρώπους, οι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το miniPUMP στην αρχή για να προβλέψουν καλύτερα την επιτυχία ή την αποτυχία. Το έργο είναι μέρος του CELL-MET, ενός πολυθεσμικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών Μηχανικής Έρευνας για τα Κυτταρικά Μεταϋλικά του οποίου ηγείται η BU. Στόχος του κέντρου είναι να αναγεννήσει τον άρρωστο ανθρώπινο καρδιακό ιστό, δημιουργώντας μια κοινότητα επιστημόνων και ειδικών του κλάδου για να δοκιμάσουν νέα φάρμακα και να δημιουργήσουν τεχνητά εμφυτεύσιμα έμπλαστρα για καρδιές που έχουν υποστεί βλάβη από καρδιακές προσβολές ή ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αλληλεπιδρώντα εγκεφαλικά κύματα κλειδί στο πώς επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες

Ποσοτικοποίηση της ανθρώπινης συνείδησης με τη βοήθεια AI

Οι χώρες της Ευρώπης επιδιώκουν να αποκτήσουν πολιτικές δημόσιας υγείας που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις μεγάλες υγειονομικές προκλήσεις.

Αναλύοντας τη Γενετική του Καρκίνου με στόχο την ανάπτυξη πιο στοχευμένης θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.