Τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία: Νέο φωτοακουστικό ενδοσκόπιο χωράει μέσα σε μία βελόνα

Βιοϊατρική τεχνολογία: Νέο φωτοακουστικό ενδοσκόπιο χωράει μέσα σε μία βελόνα

Βιοϊατρική τεχνολογία: Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ανιχνευτή ενδοσκοπίου φωτοακουστικής απεικόνισης που μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια ιατρική βελόνα με εσωτερική διάμετρο μόλις 0,6 χιλιοστών. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ενδοσκόπιο ανιχνευτή φωτοακουστικής απεικόνισης που μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια ιατρική βελόνα με εσωτερική διάμετρο μόλις 0,6 χιλιοστών. Η φωτοακουστική απεικόνιση, η οποία συνδυάζει φως και ήχο για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων, μπορεί να παρέχει σημαντικές κλινικές πληροφορίες, αλλά μέχρι τώρα τα όργανα ήταν είτε πολύ ογκώδη είτε πολύ αργά. «Τα παραδοσιακά ενδοσκόπια με βάση το φως μπορούν να επιλύσουν ανατομικές πληροφορίες ιστού μόνο στην επιφάνεια», δήλωσε ο Wenfeng Xia, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το King’s College London School of Biomedical Engineering & Imaging Sciences. “Το νέο μας λεπτό ενδοσκόπιο μπορεί να αναλύσει υποκυτταρικής κλίμακας δομικές και μοριακές πληροφορίες ιστών 3D και σε πραγματικό χρόνο και είναι αρκετά μικρό ώστε να ενσωματωθεί σε επεμβατικές ιατρικές συσκευές που θα επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς να χαρακτηρίζουν τον ιστό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας.”

Το εξαιρετικά λεπτό ενδοσκόπιο αναπτύχθηκε μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ του King’s College του Λονδίνου και του University College London, αμφότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η σύλληψή του περιγράφεται στο περιοδικό της Optica Publishing Group Biomedical Optics Express. Αποτελείται από δύο οπτικές ίνες, η καθεμία έχει περίπου τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. “Η ταχύτητα απεικόνισης αυτού του ανιχνευτή φωτοακουστικής ενδομικροσκοπίας είναι δύο τάξεις μεγέθους υψηλότερη από αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως”, δήλωσε ο Xia. “Θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει τον τρισδιάστατο χαρακτηρισμό του ιστού κατά τη διάρκεια διαφόρων ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών, όπως οι βιοψίες όγκου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν τη σωστή περιοχή για τη δειγματοληψία, γεγονός που θα αυξήσει την ακρίβεια της διάγνωσης.”

Η φωτοακουστική απεικόνιση λειτουργεί εκπέμποντας παλμούς φωτός σε απορροφητικές δομές στο σώμα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή το DNA. Οι δομές δημιουργούν στη συνέχεια ακουστικά κύματα που μπορούν να ανιχνευθούν από αισθητήρες υπερήχων και να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν εικόνες που αναλύουν μοριακές, δομικές και λειτουργικές πληροφορίες κάτω από την επιφάνεια του ιστού. Αν και έχουν αναπτυχθεί ανιχνευτές φωτοακουστικής ενδοσκόπησης με βάση τις ίνες, συνήθως απαιτούν έναν ογκώδη ανιχνευτή υπερήχων ή έχουν χαμηλή ταχύτητα απεικόνισης. Στη νέα εργασία, οι ερευνητές ξεπέρασαν και τις δύο αυτές προκλήσεις, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά μικρό καθετήρα χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η ταχύτητα της απεικόνισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Metropolitan General: Παρουσίαση νέας τεχνικής αφαίρεσης όγκων νεφρού στο EAES

Ακριβής διάγνωση νεοπλασίας που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο εντέρου

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Ανησυχητική αύξηση στον καρκίνο του οισοφάγου και τη νόσο Barrett σε μεσήλικες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία με άμεση κινητοποίηση  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.