Τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία: Νέο φωτοακουστικό ενδοσκόπιο χωράει μέσα σε μία βελόνα

Βιοϊατρική τεχνολογία: Νέο φωτοακουστικό ενδοσκόπιο χωράει μέσα σε μία βελόνα

Βιοϊατρική τεχνολογία: Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ανιχνευτή ενδοσκοπίου φωτοακουστικής απεικόνισης που μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια ιατρική βελόνα με εσωτερική διάμετρο μόλις 0,6 χιλιοστών. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ενδοσκόπιο ανιχνευτή φωτοακουστικής απεικόνισης που μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια ιατρική βελόνα με εσωτερική διάμετρο μόλις 0,6 χιλιοστών. Η φωτοακουστική απεικόνιση, η οποία συνδυάζει φως και ήχο για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων, μπορεί να παρέχει σημαντικές κλινικές πληροφορίες, αλλά μέχρι τώρα τα όργανα ήταν είτε πολύ ογκώδη είτε πολύ αργά. «Τα παραδοσιακά ενδοσκόπια με βάση το φως μπορούν να επιλύσουν ανατομικές πληροφορίες ιστού μόνο στην επιφάνεια», δήλωσε ο Wenfeng Xia, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το King’s College London School of Biomedical Engineering & Imaging Sciences. “Το νέο μας λεπτό ενδοσκόπιο μπορεί να αναλύσει υποκυτταρικής κλίμακας δομικές και μοριακές πληροφορίες ιστών 3D και σε πραγματικό χρόνο και είναι αρκετά μικρό ώστε να ενσωματωθεί σε επεμβατικές ιατρικές συσκευές που θα επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς να χαρακτηρίζουν τον ιστό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας.”

Το εξαιρετικά λεπτό ενδοσκόπιο αναπτύχθηκε μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ του King’s College του Λονδίνου και του University College London, αμφότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η σύλληψή του περιγράφεται στο περιοδικό της Optica Publishing Group Biomedical Optics Express. Αποτελείται από δύο οπτικές ίνες, η καθεμία έχει περίπου τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. “Η ταχύτητα απεικόνισης αυτού του ανιχνευτή φωτοακουστικής ενδομικροσκοπίας είναι δύο τάξεις μεγέθους υψηλότερη από αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως”, δήλωσε ο Xia. “Θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει τον τρισδιάστατο χαρακτηρισμό του ιστού κατά τη διάρκεια διαφόρων ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών, όπως οι βιοψίες όγκου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν τη σωστή περιοχή για τη δειγματοληψία, γεγονός που θα αυξήσει την ακρίβεια της διάγνωσης.”

Η φωτοακουστική απεικόνιση λειτουργεί εκπέμποντας παλμούς φωτός σε απορροφητικές δομές στο σώμα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή το DNA. Οι δομές δημιουργούν στη συνέχεια ακουστικά κύματα που μπορούν να ανιχνευθούν από αισθητήρες υπερήχων και να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν εικόνες που αναλύουν μοριακές, δομικές και λειτουργικές πληροφορίες κάτω από την επιφάνεια του ιστού. Αν και έχουν αναπτυχθεί ανιχνευτές φωτοακουστικής ενδοσκόπησης με βάση τις ίνες, συνήθως απαιτούν έναν ογκώδη ανιχνευτή υπερήχων ή έχουν χαμηλή ταχύτητα απεικόνισης. Στη νέα εργασία, οι ερευνητές ξεπέρασαν και τις δύο αυτές προκλήσεις, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά μικρό καθετήρα χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η ταχύτητα της απεικόνισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Metropolitan General: Παρουσίαση νέας τεχνικής αφαίρεσης όγκων νεφρού στο EAES

Ακριβής διάγνωση νεοπλασίας που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο εντέρου

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Ανησυχητική αύξηση στον καρκίνο του οισοφάγου και τη νόσο Barrett σε μεσήλικες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία με άμεση κινητοποίηση  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ιατρική τεχνολογία βοηθά την ανθρωπιστική δράση

Ανθρωπισμός τηλεϊατρική: Οι ιατρικές συσκευές σώζουν ζωές σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, αλλά σε μια ανθρωπιστική κρίση, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή φροντίδας που απαιτείται επειγόντως. 

Τι είναι αυτό που κάνει την εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας την καλύτερη επιλογή;

Εμφύτευση βαλβίδα: Οι καινοτόμες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης αναδιαμορφώνουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, παρέχοντας λιγότερο επεμβατικές και πιο ασθενοκεντρικές επιλογές. 

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Για παιδιά με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τη γραφή, τα εργαλεία βοηθητικής τεχνολογίας όπως το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και κειμένου σε ομιλία μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης - Συνάντηση εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.