Τεχνολογία

Τραύμα θεραπεία τεχνολογία: Αποτελεσματικό υδροτζέλ εξαφανίζει τις ουλές

Τραύμα θεραπεία τεχνολογία: Αποτελεσματικό υδροτζέλ εξαφανίζει τις ουλές

Ερευνητές εστίασαν στον χημικό σύνδεσμο που κρατά ενωμένα δύο μόρια, ο οποίος επέτρεπε στο ικρίωμα να είναι φυσικά απορροφήσιμο

Τραύμα θεραπεία τεχνολογία: Ερευνητές στο UCLA, στο Duke University και σε άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα ανέπτυξαν ένα βιοϋλικό που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχηματισμό ουλής μετά από έναν τραυματισμό, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη θεραπεία του δέρματος. Το νέο αυτό υλικό, που αποσυντίθεται γρήγορα μετά το κλείσιμο του τραύματος, επιδεικνύει πως η  ενεργοποίηση μιας προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης μπορεί να εκκινήσει αναγεννητική θεραπεία τραύματος, αφήνοντας πίσω δυνατότερο και υγιέστερο δέρμα.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προγενέστερες μελέτες πάνω σε πλαίσια/ «ικριώματα» υδροτζέλ που σχηματίζονταν από σωματίδια μικροκλίμακας, τα οποία συναρμολογούνταν για να δημιουργήσουν μια πολύ πορώδη δομή προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιστού, επιταχύνοντας τη θεραπεία των τραυμάτων. Καθώς το τραύμα κλείνει, το τζελ αυτό (ΜΑΡ- microporous annealed particle) αποσυντίθεται αργά, αφήνοντας πίσω θεραπευμένο δέρμα. Στη νέα έρευνα, που έγινε πάνω σε ποντίκια, η ομάδα έδειξε πως μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του υδροτζέλ ενεργοποιεί μια αναγεννητική ανοσοαπόκριση, η οποία μπορεί εν δυνάμει να βοηθήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυμάτων στο δέρμα, όπως εγκαύματα, κοψίματα και άλλα τραύματα που κανονικά αφήνουν πίσω τους ουλές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε νέους τραυματισμούς.

«Όταν δημιουργείται ένα τραύμα, το σώμα σχηματίζει φυσικά ουλώδη ιστό, αποκαθιστώντας το φράγμα του δέρματος όσο ταχύτερα γίνεται για να μειώσει τον πόνο, τον κίνδυνο μολύνσεων και, σε μεγαλύτερα τραύματα, να αποφύγει την απώλεια νερού…αυτό γίνεται σε βάρος της αναγεννητικής θεραπείας, που αλλιώς θα αποκαθιστούσε τον ιστό με υψηλής αντοχής και πιο πολύπλοκες δευτερεύουσες δομές» είπε ο Dr. Μαάνι Αρτσάνγκ, ένας εκ των συντακτών του άρθρου και τελειόφοιτος του Scumpia Lab. «Το τροποποιημένο μας τζελ MAP επιτρέπει να θεραπεύεται το τραύμα μέσω αναγέννησης δέρματος αντί για σχηματισμό ουλής».

Αντί να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο τζελ με νέα υλικά, οι ερευνητές εστίασαν στον χημικό σύνδεσμο- τον χημικό δεσμό που κρατά ενωμένα δύο μόρια, ο οποίος επέτρεπε στο ικρίωμα να είναι φυσικά απορροφήσιμο. «Προηγουμένως είχαμε δει πως, καθώς το τραύμα άρχιζε να θεραπεύεται, το τζελ ΜΑΡ άρχιζε να γίνεται λιγότερο πορώδες, που περιόριζε το πώς ο ιστός μπορούσε να αναπτυχθεί στη δομή» είπε ο Ντον Γκρίφιν, διδακτορικός και επίκουρος καθηγητής στο University of Virginia, ο οποίος ήταν άλλος ένας εκ των ερευνητών. «Υποθέσαμε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αποσύνθεσης του πλαισίου ΜΑΡ θα απέτρεπε το κλείσιμο των πόρων και θα παρείχε επιπλέον υποστήριξη στον ιό καθώς αναπτύσσεται, κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα του ιστού. Σε αυτή τη νέα δουλειά, το πετύχαμε αυτό χημικά». Το τροποποιημένο υλικό ενσωματωνόταν στο τραύμα και υποστήριζε τον ιστό καθώς το τραύμα έκλεινε. Αντί να διαρκεί περισσότερο, όπως περίμενε η ομάδα, το νέο τζελ εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σημείο του τραύματος μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του ελάχιστα σωματίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η υδρογέλη επισκευάζει την καρδιά μετά από έμφραγμα

H επανάσταση στην επίδεση τραυμάτων – Τι ανακάλυψαν Κινέζοι επιστήμονες

Ενέσιμο τζελ θα αποτρέψει στο μέλλον την καρδιακή ανεπάρκεια

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

Αν πάλι δεν θέλεις ή δεν νιώθεις έτοιμη να επισκεφθείς έναν ειδικό, υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την πεσμένη ψυχολογία της κατάστασης και το στρες που δημιουργεί μία καραντίνα.