Τεχνολογία

Το Chatbot μπορεί να βοηθήσει την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυματισμών

Το Chatbot μπορεί να βοηθήσει την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυματισμών

Η χρήση της τεχνολογίας chatbot στο ταξίδι ανάκαμψης μετά από έναν τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό (TBI) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες διατήρησης της κατ' οίκον αποκατάστασης.

Η χρήση της τεχνολογίας chatbot στο ταξίδι ανάκαμψης μετά από έναν τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό (TBI) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες διατήρησης της κατ’ οίκον αποκατάστασης σε καλό δρόμο, ειδικά μεταξύ των επισκέψεων κλινικής θεραπείας.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη του Πανεπιστημίου Flinders εντόπισε τις δυνατότητες της τεχνολογίας -και ενός συγκεκριμένου chatbot που ονομάζεται RehabChat που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα– για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να παραμείνουν παρακινημένοι και να ξεπεράσουν τον καθορισμό στόχων, περιοχές που συχνά δύσκολα διαχειρίζονται όταν βρίσκονται πρόσωπο με- οι προσωπικές επισκέψεις είτε ήταν απλές είτε δεν ήταν διαθέσιμες.

Με περίπου 27 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ΤΒΙ που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, η έρευνα Flinders έχει σημαντικές δυνατότητες και κάνει βήματα προς μια ευρύτερη κλινική δοκιμή στο εγγύς μέλλον. Η ερευνήτρια του Flinders, Δρ. Judith Hocking, είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι το RehabChat έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεπεράσουν ορισμένα κοινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν συχνά, όπως τα κίνητρα, η μνήμη και η παρακολούθηση στόχων – τομείς που προηγουμένως θεωρούνταν ότι εξαρτώνται από τα παραδοσιακά ραντεβού κλινικής θεραπείας για τη διατήρηση της ορμής.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι επειδή το RehabChat είναι διαθέσιμο στο σπίτι, εύκολο στη χρήση, προγραμματιζόμενο και διαδραστικό, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του προγράμματος αποκατάστασης μεταξύ των κλινικών ραντεβού», είπε ο Δρ Χόκινγκ. «Σημαντικά, η διατήρηση ενός προγράμματος στο σπίτι και η επίτευξη ορόσημων μπορεί επίσης να υποστηρίξει καλύτερα μια οδό που θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να σχηματίσει νέες νευρωνικές συνδέσεις, τις οποίες η απεξάρτηση προορίζεται να επιτύχει».

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Rehabilitation, η έρευνα διαπίστωσε ότι το RehabChat βαθμολογήθηκε καλά από όσους συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία περιελάμβανε κλινικούς γιατρούς και ασθενείς. Η μελέτη χρησιμοποίησε ποσοτικές και ποιοτικές απαντήσεις έξι συμμετεχόντων που αλληλεπιδρούσαν τακτικά με το RehabChat. Ο Δρ Χόκινγκ είπε ότι ο γενικός σκοπός του RehabChat ήταν να παρέχει μια πλατφόρμα που να υποστηρίζει τους πελάτες μεταξύ των προγραμματισμένων ραντεβού θεραπείας, έτσι ώστε να συνεχίζουν να συμμετέχουν στους στόχους αποκατάστασης και τις συμφωνημένες πρακτικές τους.

«Οι κλινικοί γιατροί επέβλεπαν επίσης τον πελάτη τους χρησιμοποιώντας το RehabChat σε εβδομαδιαία ραντεβού, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που εισήχθη στο RehabChat για να διασφαλίσουν ότι ήταν σχετικό και ασφαλές», είπε ο Δρ Χόκινγκ. «Στο πλαίσιο της μελέτης, είχαμε δύο πελάτες και τέσσερις κλινικούς γιατρούς που δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα σε πραγματικό περιβάλλον.

“Το RehabChat υποστήριξε τα επίπεδα κινήτρων και αφοσίωσης των πελατών, δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να λάβει προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με την απεξάρτησή του σε συνεννόηση με τον κλινικό του γιατρό. Οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων για κίνητρα, ευεξία και δέσμευση θεραπείας έδειξαν σταθερά αποτελέσματα και ευθυγραμμίστηκαν με τα θετικά σχόλια. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το RehabChat είναι εύκολο στη χρήση καθημερινά και η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε γρήγορα από πελάτες και κλινικούς ιατρούς κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής δύο εβδομάδων. «Πλέον ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη μελέτη σε εύθετο χρόνο».

Η ερευνήτρια Ψηφιακής Υγείας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Belinda Lange είπε ότι τα σχόλια των συμμετεχόντων έδειξαν ότι το RehabChat είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει τη φροντίδα αποκατάστασης και να υποστηρίξει βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα για τους πελάτες με TBI. «Αυτή η μελέτη βασίζεται στην προηγούμενη έρευνά μας στην οποία το RehabChat σχεδιάστηκε από κοινού με πελάτες και κλινικούς ιατρούς χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της νεοφυούς εταιρείας Clevertar του Πανεπιστημίου Flinders», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Lange.

«Η δυνατότητα εισαγωγής στόχων και δραστηριοτήτων εξάσκησης πελατών στο RehabChat ήταν χρήσιμη και ευθυγραμμίστηκε καλά με τις υπάρχουσες επιλογές αποκατάστασης και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία και να εξελίσσουμε το chatbot για να ανταποκριθούμε στις κλινικές ανάγκες που ωφελούν τα αποτελέσματα των πελατών, την ενασχόληση με τη θεραπεία στο σπίτι και τη διασφάλιση της αξίας Αυτή η θεραπεία συνεχίζει να κρατά τις ανάγκες των πελατών μπροστά στο μυαλό», είπε.

“Διεξάγουμε περαιτέρω έρευνα για το RehabChat, μέσω ερευνητικών επιχορηγήσεων από την Αρχή Υποστήριξης Ζωής και το πρόγραμμα επιχορήγησης του Caring Futures Institute Accelerator. Προσλαμβάνουμε πελάτες με εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό επεισόδιο και κλινικούς γιατρούς, για να παρέχουν σχόλια σχετικά με το RehabChat. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν $50 δωροκάρτα.” Αυτή η τρέχουσα έρευνα θα βοηθήσει πραγματικά στην προετοιμασία του RehabChat για ευρύτερη χρήση στην αποκατάσταση εγκεφαλικής βλάβης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασφαλής για τα μάτια τεχνολογία λέιζερ για τη διάγνωση τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού

Η άνοια συνδέεται με σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό

Καινοτόμος συσκευή για την ανίχνευση εγκεφαλικών τραυματισμών

Είναι η ξεκούραση η καλύτερη επιλογή μετά από τη διάσειση ενός παιδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.