Τεχνολογία

Τηλεφωνικές απάτες: Πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να επηρεαστούν από τις τηλεφωνικές απάτες;

Τηλεφωνικές απάτες: Πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να επηρεαστούν από τις τηλεφωνικές απάτες;

Τηλεφωνικές απάτες: Ενώ πολλοί ηλικιωμένοι γνωρίζουν τις τηλεφωνικές απάτες και λαμβάνουν προφυλάξεις, ένα σημαντικό τμήμα παραμένει ευάλωτο σε δόλιες δραστηριότητες.

Μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της προστασίας των ηλικιωμένων από τηλεφωνικές απάτες, παρόλο που πολλοί γνωρίζουν αυτές τις δόλιες δραστηριότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η πλειονότητα των ηλικιωμένων γνωρίζει πώς να χειρίζεται κυβερνητικές απάτες πλαστοπροσωπίας, μια σημαντική μειοψηφία παραμένει ευάλωτη σε τέτοια προγράμματα.

Τηλεφωνικές απάτες και 3η ηλικία

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Κέντρο Νόσων του Rush Alzheimer στο Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, περιελάμβανε την προσομοίωση μιας απάτης «κλοπής της κυβέρνησης» που στόχευε σε 644 ηλικιωμένους που συμμετείχαν σε ένα συνεχιζόμενο ερευνητικό πρόγραμμα. Ακολουθούν τα βασικά ευρήματα και οι επιπτώσεις της μελέτης:

1. Η προσομοίωση απάτης:

Οι ερευνητές παρουσιάστηκαν ως μια πλασματική «Επιχείρηση Προστασίας Συνταξιούχων των ΗΠΑ» και επικοινώνησαν με τους συμμετέχοντες στη μελέτη με διάφορα μέσα, όπως αλληλογραφία, email και τηλεφωνικές κλήσεις.
Η προσομοιωμένη απάτη προειδοποίησε για πιθανή παραβίαση των αρχείων των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare.

2. Απαντήσεις στην απάτη:

Πάνω από τα δύο τρίτα (68,5%) των ηλικιωμένων επέλεξαν να αγνοήσουν την απάτη, επιδεικνύοντας ένα επίπεδο συνειδητοποίησης και σκεπτικισμού για την κατάσταση.
Περίπου το 15% των συμμετεχόντων όντως ασχολήθηκε με την απάτη, είτε καλώντας τον αριθμό 800 που παρέχεται είτε απαντώντας σε μια κλήση, αλλά εξέφρασαν σκεπτικισμό για τη νομιμότητά της.
Ανησυχητικά, λίγο πάνω από το 16% των συμμετεχόντων ασχολήθηκαν με την απάτη χωρίς να αμφισβητήσουν την εγκυρότητά της, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

3. Ευπάθεια μεταξύ των ηλικιωμένων:

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην ευάλωτη ομάδα είχαν άνοια (14%), η πλειοψηφία δεν είχε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι απάτες μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιωμένων ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων χωρίς γνωστικές διαταραχές.
Οι ευάλωτοι ηλικιωμένοι είχαν γενικά λιγότερες γνώσεις σχετικά με τις «τακτικές απατεώνων», υποδεικνύοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των ηλικιωμένων σχετικά με τις κοινές απάτες και την ενίσχυση της γενικής τους οικονομικής παιδείας.

4. Το εύρος των απατών:

Οι τηλεφωνικές απάτες, ιδιαίτερα οι απάτες πλαστοπροσωπίας της κυβέρνησης, είναι μια διαδεδομένη μορφή οικονομικής απάτης που στοχεύει ηλικιωμένους. Τέτοιες απάτες συχνά περιλαμβάνουν απειλές που σχετίζονται με την Κοινωνική Ασφάλιση, τις παροχές Medicare ή άλλες κρατικές σχέσεις.
Το 2022, οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί υπέβαλαν σχεδόν μισό εκατομμύριο αναφορές απάτης με συλλογική ζημία άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανότατα υψηλότερα, καθώς πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αναφερθεί.

5. Η ανάγκη για εκπαίδευση:

Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δημόσια εκπαίδευση σχετικά με τις κοινές απάτες και τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Η γνώση σχετικά με τις τακτικές απατεώνων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν δόλια σχέδια.
Οργανισμοί όπως το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση προσφέρουν διαδικτυακούς πόρους για την εκπαίδευση των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους σχετικά με την προστασία από απάτες.

Συμπερασματικά, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι γνωρίζουν τις τηλεφωνικές απάτες και λαμβάνουν προφυλάξεις, ένα σημαντικό τμήμα παραμένει ευάλωτο σε δόλιες δραστηριότητες. Οι απατεώνες συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να βελτιώνουν τις τακτικές τους, καθιστώντας απαραίτητη την προτεραιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επικράτηση των απατών. Εξοπλίζοντας τους ηλικιωμένους με γνώσεις και στρατηγικές για την προστασία τους, μπορούμε να εργαστούμε συλλογικά ως κοινωνία για να καταπολεμήσουμε αυτό το διάχυτο ζήτημα και να υποστηρίξουμε την οικονομική και συναισθηματική ευημερία των ηλικιωμένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

Tips αυτοφροντίδας που δεν μας έμαθε κανείς

Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τις πτώσεις ηλικιωμένων στο σπίτι

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει παθήσεις των ματιών και Πάρκινσον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.