Τεχνολογία

Θαλάσσιος Πάγος Ανταρκτική: Έρευνα ρίχνει φως στις διαδικασίες σύνθεσης του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική

Θαλάσσιος Πάγος Ανταρκτική: Έρευνα ρίχνει φως στις διαδικασίες σύνθεσης του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική

Θαλάσσιος Πάγος Ανταρκτική: Η μελέτη των περιοχών σύγκλισης του θαλασσινού πάγου είναι απαραίτητη για την κατανόηση του τρόπου παραγωγής του, καθώς και των τρόπων που ο σχηματισμός των πάγων αλλάζει τα πρότυπα κυκλοφορίας στον Νότιο Ωκεανό.

Σε μια μελέτη που διεξήχθει από το Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρυ στη νοτιοανατολική Αγγλία, οι επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή παχύτερου από το αναμενόμενο πάγου στη Θάλασσα του Ρος στην Ανταρκτική, η οποία σχηματίστηκε εξαιτίας της σύγκρουσης μάζας θαλάσσιου πάγου με τον αέρα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Rack εξηγεί ότι συνήθως θα περίμενε κανείς τον πάγο της Ανταρκτικής να έχει πάχος περίπου ένα μέτρο – κατά μέσο όρο. Ωστόσο, στην περιοχή που ερευνήθηκε από την επιστημονική ομάδα, τα φαινόμενα του ανέμου αυξάνουν σημαντικά το πάχος του θαλάσσιου πάγου.

“Δεν ξέραμε πόσο παχύς ήταν ο πάγος όταν ξεκινήσαμε, γνωρίζαμε την περιοχή που καλύπτεται, αλλά όχι τον όγκο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε τώρα αυτά τα βασικά δεδομένα. Αν θέλουμε να μάθουμε, αν ο πάγος αραιώνεται, πρέπει πρώτα να μετρήσουμε το αρχικό πάχος του. Κατά μέσο όρο, ο πάγος είχε πάχος δύο μέτρων, αλλά στο πιο παχύ σημείο του, είχε πάχος 16 μέτρων“.

“Ο θαλάσσιος πάγος είναι σημαντικός επειδή αντανακλά το φως του ήλιου, μονώνει τον ζεστό ωκεανό από την κρύα Ανταρκτική ατμόσφαιρα και ο σχηματισμός του ελέγχει την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών. Το πώς ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ανταποκρίνεται σε έναν πλανήτη που συνεχώς θερμαίνεται είναι ένα βασικό ερώτημα στην επιστήμη του κλίματος και τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Η παρούσα έρευνα θα βοηθήσει να τοποθετηθεί μελλοντική αλλαγή στο πλαίσιο” δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το αεροσκάφος Basler BT-67 (ένα τροποποιημένο DC-3) για τη μέτρηση του πάχους του πάγου. Το αεροπλάνο Basler BT-67 φέρει από κάτω ένα κομμάτι εξοπλισμού που ονομάζεται EM Bird, το οποίο μπορεί να μετρά το πάχος του θαλάσσιου πάγου χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Οι ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια περιοχή πάγου, περίπου 800 χιλιομέτρων, από το Victoria Land έως το McMurdo Sound τον Νοέμβριο του 2017.

Ο θαλάσσιος πάγος είναι ένα βασικό μέρος του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε αναφορικά με το πώς και πού σχηματίζεται. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον θαλάσσιο πάγο, τόσο καλύτερα κατανοούμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κλίματος, της κυκλοφορίας των ωκεανών και των οικοσυστημάτων στην Ανταρκτική” δήλωσε ο καθηγητής John Cottle, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Antarctica New Zealand της Νέας Ζηλανδίας, εξηγώντας γιατί αυτός ο τύπος μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υπεύθυνη η Αρκτική για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Κατανοώντας την υδατώδη ζωή του Ατλαντικού Ωκεανού

Τι είναι το "μπλε" μυαλό και πώς βοηθά η θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

Τσαρλς Γκέσκε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τσαρλς Τζέσκε («Τσακ»), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, που βοήθησε στην ανάπτυξη του PDF. Την είδηση έκανε γνωστή η εταιρεία, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της.

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.