Τεχνολογία

Τεχνολογία: Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Ένας χειρουργός τεχνολόγος είναι ένας επαγγελματίας υγείας που προετοιμάζει ένα χειρουργείο (OR) πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αποτελούν κρίσιμο μέρος μιας ομάδας χειρουργικής φροντίδας, που εργάζονται μαζί με τον χειρουργό, τους βοηθούς του χειρουργού, τις νοσοκόμες και τον επαγγελματία που παρέχει αναισθησία. Οι χειρουργικοί τεχνολόγοι μπορούν επίσης να ονομάζονται χειρουργικοί τεχνικοί, βοηθοί χειρουργών, τεχνικοί απολέπισης ή τεχνικοί χειρουργείου.

Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Πριν από μια επέμβαση

Πριν χειρουργηθείτε, ο χειρουργός τεχνολόγος σας ετοιμάζει το χειρουργείο. Τοποθετούν τα όργανα και βεβαιώνονται ότι όλος ο εξοπλισμός λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Οι χειρουργικοί τεχνικοί συγκεντρώνουν επίσης και προετοιμάζουν τυχόν αποστειρωμένα διαλύματα ή φάρμακα που μπορεί να χρειαστεί η ομάδα. Ο χειρουργός τεχνολόγος σας φέρνει στο χειρουργείο. Θα σας πάνε στο τραπέζι, θα φροντίσουν να νιώσετε άνετα και θα σας καλύψουν με αποστειρωμένες κουρτίνες. Οι χειρουργοί καθαρίζουν και απολυμαίνουν επίσης τα σημεία τομής σας. Συνήθως, όλα αυτά συμβαίνουν πριν μπει η υπόλοιπη ομάδα φροντίδας στο δωμάτιο.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης

Ο χειρουργός τεχνολόγος λειτουργεί ως ένα επιπλέον σετ χεριών για τον χειρουργό και τους πρώτους βοηθούς. Μοιράζουν αποστειρωμένα εργαλεία και προμήθειες. Ανάλογα με την επέμβαση, μπορεί να προετοιμάσουν ρομποτικό χειρουργικό εξοπλισμό, να κρατήσουν όργανα στη θέση τους ή να κρατήσουν συσπειρωτήρες.

Μετά από εγχείρηση

Η χειρουργική σας επέμβαση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η δουλειά του χειρουργού τεχνολόγου δεν είναι. Μπορεί να φροντίσουν την πληγή σας βάζοντας τους επιδέσμους και επιδέσμους. Μερικές φορές είναι επιφορτισμένοι με το να πηγαίνουν άτομα στην ανάκαμψη ή να ανανεώνουν το χειρουργείο.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Οι χειρουργοί τεχνολόγοι πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα χειρουργικής τεχνολογίας. Μπορεί να πάρει από λίγους μήνες έως και 2 χρόνια. Η διαδικασία για να γίνεις τεχνολόγος χειρουργικής περιλαμβάνει:

  • Παρακολούθηση μαθημάτων στις επιστήμες και εκμάθηση σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, την πρόληψη των λοιμώξεων και τον χειρουργικό εξοπλισμό
  • Απόκτηση διπλώματος, πιστοποιητικού ή πτυχίου συνεργάτη από διαπιστευμένο πρόγραμμα χειρουργικής τεχνολογίας
  • Συμμετοχή σε εποπτευόμενες κλινικές χειρουργικής τεχνολογίας
  • Ορισμένοι χειρουργοί τεχνολόγοι λαμβάνουν πιστοποίηση για να βελτιώσουν τις προοπτικές εργασίας τους ή να πληρούν τους κανονισμούς στην πολιτεία τους. Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση για να διατηρήσουν ενεργή την πιστοποίηση.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Ένας χειρουργός τεχνολόγος δεν θεραπεύει ή διαγιγνώσκει άμεσα καμία ιατρική κατάσταση. Αντίθετα, εργάζονται σε ομάδες χειρουργικής φροντίδας στα νοσοκομεία, παρέχοντας βοήθεια στον χειρουργό και τους πρώτους βοηθούς.

Λόγοι για να επισκεφτείτε έναν χειρουργό τεχνολόγο

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα δείτε έναν χειρουργό τεχνολόγο πριν και μετά την επέμβαση. Οι χειρουργοί τεχνολόγοι βοηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Χειρουργείο εσωτερικού νοσοκομείου

Εάν πρέπει να εισαχθείς σε νοσοκομείο για τη διαδικασία, ονομάζεται χειρουργική επέμβαση εσωτερικού νοσοκομείου. Οι συνήθεις επεμβάσεις εσωτερικού νοσοκομείου περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις καρδιαγγειακής (καρδιάς), αναπνευστικού συστήματος και ουροποιητικού συστήματος. Θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο μέχρι να λάβετε άδεια για να μετακομίσετε σε μια εγκατάσταση αποκατάστασης ή να επιστρέψετε στο σπίτι.

Χειρουργείο εξωτερικών ασθενών

Η χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών, που ονομάζεται επίσης περιπατητική χειρουργική επέμβαση (AS), δεν απαιτεί να μείνετε στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα. Μερικές από τις πιο κοινές επεμβάσεις εξωτερικών ασθενών περιλαμβάνουν επεμβατικές θεραπευτικές επεμβάσεις στη μύτη, το στόμα, τον φάρυγγα, τα μάτια και το αυτί. Η ογκεκτομή, η οποία είναι η χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου στον έναν ή και στους δύο μαστούς, και η χειρουργική επέμβαση οστράκων είναι επίσης χειρουργικές επεμβάσεις εξωτερικών ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της τηλεϋγείας;

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας συμβάλλει στην βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία υγείας μειώνονται καθώς η αγορά ισορροπεί ξανά

Τι σωματικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βαθιά μάθηση βελτιώνει τη διαλογή ατόμων με οξύ πόνο στο στήθος

Βαθιά μάθηση: Ερευνητές αναγνώρισαν τη βαθιά μάθηση ως έναν πιθανό τρόπο για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου την επιτάχυνση της διάγνωσης βελτιώνοντας παράλληλα τη χρήση των πόρων.

Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

3D Printing: Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για να εκτυπώσει το τζελ σε ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα, με τα κύτταρα να αρχίζουν να σχηματίζουν ένα συμπαγές τριχοειδές δίκτυο.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να εξοικονομήσει $360 δισ. στον κλάδο της υγείας τον χρόνο

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση μεταξύ 5% και 10% στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ή περίπου 200 έως 360 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας

Άνοια: Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές και οι κάτοικοι είναι οι αρνητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν όταν υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και τη νύχτα.

Μια νέα εποχή οπτικών επικοινωνιών με παραμετρικούς ενισχυτές

High tech: Η ικανότητα ενίσχυσης των οπτικών σημάτων στις οπτικές ίνες στο κβαντικό τους όριο είναι μια κρίσιμη τεχνολογική πρόοδος που στηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίαςκαι στον ιατρικό τομέα.

Νέο σπρέι καταπολεμά τις λοιμώξεις και την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Βακτήρια: Ένα νέο σπρέι μπορεί να σκοτώσει ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση τραυμάτων και απευθείας σε εμφυτεύματα και άλλες ιατρικές συσκευές.