Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πόσοι τύποι απινιδωτών υπάρχουν;

Τεχνολογία: Πόσοι τύποι απινιδωτών υπάρχουν;

Τεχνολογία: Εάν η καρδιά σταματήσει ξαφνικά, οι απινιδωτές μπορούν επίσης να την βοηθήσουν να χτυπήσει ξανά.

Οι απινιδωτές είναι συσκευές που στέλνουν ηλεκτρικό παλμό ή σοκ στην καρδιά για να αποκαταστήσουν τον φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη διόρθωση μιας αρρυθμίας, ενός ανομοιόμορφου καρδιακού παλμού που είναι πολύ αργός ή πολύ γρήγορος. Εάν η καρδιά σταματήσει ξαφνικά, οι απινιδωτές μπορούν επίσης να την βοηθήσουν να χτυπήσει ξανά. Διαφορετικοί τύποι απινιδωτών λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Αυτοματοποιημένοι εξωτερικοί απινιδωτές (AEDs), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε πολλούς δημόσιους χώρους, χρησιμοποιούνται για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καρδιακή ανακοπή. Ακόμη και μη εκπαιδευμένοι περαστικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η χρήση απινιδωτών είναι απαραίτητη

Άλλοι απινιδωτές μπορούν να αποτρέψουν τον αιφνίδιο θάνατο σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για απειλητική για τη ζωή αρρυθμία. Περιλαμβάνουν εμφυτεύσιμους απινιδωτές καρδιομετατροπής (ICD), οι οποίοι τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο σώμα σας, και φορητούς απινιδωτές καρδιομετατροπής (WCDs), οι οποίοι στηρίζονται στο σώμα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να συνηθίσετε να ζείτε με έναν απινιδωτή και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πιθανές επιπλοκές.

Τύποι και πώς λειτουργούν

Υπάρχουν τρεις τύποι απινιδωτών: AED, ICD και WCD.

Πώς λειτουργούν οι AED;

Ο AED είναι μια ελαφριά, φορητή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, η οποία ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και στέλνει ένα σοκ στην καρδιά για να επαναφέρει τον κανονικό ρυθμό. Η συσκευή χρησιμοποιείται για να βοηθήσει άτομα με καρδιακή ανακοπή. Κολλητικά επιθέματα με αισθητήρες, που ονομάζονται ηλεκτρόδια, είναι προσαρτημένα στο στήθος κάποιου που έχει καρδιακή ανακοπή. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου σε έναν υπολογιστή στον απινιδωτή. Ο υπολογιστής αναλύει τον καρδιακό ρυθμό για να διαπιστώσει εάν χρειάζεται ηλεκτροπληξία. Εάν χρειάζεται, τα ηλεκτρόδια παρέχουν το σοκ.

Πώς λειτουργούν τα ICD;

Τα ICD τοποθετούνται μέσω χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή του θώρακα ή του στομάχου, όπου η συσκευή μπορεί να ελέγξει για αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες μπορεί να διακόψουν τη ροή του αίματος από την καρδιά σας προς το υπόλοιπο σώμα σας ή να αναγκάσουν την καρδιά σας να σταματήσει. Το ICD στέλνει ένα σοκ για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Ένα ICD μπορεί να προκαλέσει ένα σοκ χαμηλής ενέργειας που επιταχύνει ή επιβραδύνει έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή ένα σοκ υψηλής ενέργειας για τη διόρθωση ενός γρήγορου ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Εάν τα σοκ χαμηλής ενέργειας δεν αποκαθιστούν τον κανονικό καρδιακό σας ρυθμό, η συσκευή μπορεί να αλλάξει σε σοκ υψηλής ενέργειας για απινίδωση.

Τα ICD είναι παρόμοια με τους βηματοδότες, αλλά οι βηματοδότες παρέχουν μόνο ηλεκτρικά σοκ χαμηλής ενέργειας. Τα ICD έχουν μια γεννήτρια συνδεδεμένη με καλώδια που ανιχνεύουν τους χτύπους της καρδιάς σας και προκαλούν σοκ όταν χρειάζεται. Ορισμένα ICD έχουν καλώδια που βρίσκονται μέσα σε έναν ή δύο θαλάμους της καρδιάς. Άλλοι δεν έχουν καλώδια που εισέρχονται στους θαλάμους της καρδιάς, αλλά αντ’ αυτού στηρίζονται στην καρδιά για να παρακολουθούν τον ρυθμό της.

Το ICD μπορεί επίσης να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και τους καρδιακούς ρυθμούς. Οι εγγραφές μπορούν να βοηθήσουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να βελτιώσει τον προγραμματισμό της συσκευής, ώστε να λειτουργεί καλύτερα για τη διόρθωση των ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Η συσκευή είναι προγραμματισμένη να ανταποκρίνεται στον τύπο της αρρυθμίας που είναι πιο πιθανό να έχετε.

Πώς λειτουργούν τα WCD;

Τα WCD διαθέτουν αισθητήρες που συνδέονται με το δέρμα. Συνδέονται με καλώδια σε μια μονάδα που ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς σας και παρέχει κραδασμούς όταν χρειάζεται. Όπως ένα ICD, το WCD μπορεί να προσφέρει κραδασμούς χαμηλής και υψηλής ενέργειας. Η συσκευή έχει μια ζώνη συνδεδεμένη σε ένα γιλέκο που φοριέται κάτω από τα ρούχα σας. Ο πάροχος σας προσαρμόζει τη συσκευή στο μέγεθός σας. Είναι προγραμματισμένο να ανιχνεύει έναν συγκεκριμένο καρδιακό ρυθμό.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν πότε εμφανίζεται αρρυθμία και δίνουν ειδοποίηση. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση για να αποτρέψετε ένα σοκ, εάν δεν χρειάζεται. Εάν δεν ανταποκριθείτε, η συσκευή θα προκαλέσει σοκ στην καρδιά σας για να διορθώσει τον ρυθμό. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε ένα λεπτό. Η συσκευή μπορεί να προσφέρει επαναλαμβανόμενα σοκ κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Μετά από κάθε επεισόδιο, οι αισθητήρες πρέπει να αντικαθίστανται.

Η συσκευή μπορεί επίσης να στείλει μια εγγραφή της δραστηριότητας της καρδιάς σας στους γιατρούς σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η σπιρομέτρηση και πώς βοηθάει στο άσθμα;

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την δημόσια υγεία;

VR: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τηλεϊατρικής και της τηλεϋγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.